Тебеширената война за Бизнес парка: Деца рисуват, и?

"Крушката си има опашка" – виновни ли са хората, че търсят цивилизация?
Обновена: 20 юни 2017 16:39 | 20 юни 2017 15:07, Екип на Dnes.bg
102
Тебеширената война за Бизнес парка: Деца рисуват, и?
Снимка: Facebook

Преди няколко дни реших да изгубя 20 минути и да прочета една статия – типичен представител на жанра "репортаж по фейсбук-статус", пише Георги Антонов, програмист и работещ в Бизнес парка.

Преди повече от година за пръв път посетих Бизнес парка – идвах на интервю за работа. Понеже не знаех колко време ще ми отнеме да стигна дотам, се оказах на място доста по-рано и в резултат имах около половин час за разходка докато стане време да отида на интервюто. Още от влизането – бизнеспаркът има бариери на улиците, от които може да се влезе с кола – останах с усещането че все едно влизам в суверенна територия на чужда държава, започва да пише той във сайта "Война и мир".

Още по темата

Бързо натрупах още много впечатления, които потвърдиха първоначалното. Тротоарите са равни. Плочките по тях не подскачат. На кръстовищата тротоарите се снижават, така че лесно да се пресече ако човек е с или в количка. Самите улици нямат дупки. Има легнали полицаи на местата, където автомобилите трябва да намалят скорост. Между офис сградите има чудесно поддържани тревни площи и дървета...

Причината Бизнес паркът да е остров на чистота, ред и цивилизация сред кочината наречена град София и кенефа на тази кочина, наречен жилищен квартал "Младост" е, че в Бизнес парка, за разлика от кочината, действат неумолими правила, и най-вече договорът – получаваш това, за което си плащаш. Наемателят е платил наем – Бизнес паркът е платил за поддръжка – получава градинка, езерце и костенурки...

С други думи – ред, чистота и цивилизация има там, където е имало "гола поляна", тогава когато и защото се спазват правилата. И най-вече правилото, че частната собственост е неприкосновена, а договорите се спазват. Това дава сигурност на човек, че разменяйки пари ще получи точно това и точно колкото е договорено. Че няма да бъде излъган. София е пълна с голи поляни и с неугледни пейзажи – значи остава само да осигурим другия компонент?

Демографският облик на Бизнес парка също не прилича много на българския. По улиците ходят относително млади хора – повечето между средата на 20-те и средата на 40-те си години. Не се тътрят, не куцат, не са болестно дебели. Имат будни погледи и говорят със сложни изречения, имат и необходимия брой зъби в устите си. Понеже Бизнеспаркът е място за работа, в облеклото липсва обичайната комбинация от шорти и "суичър" с дълъг ръкав (и досега не знам как от sweatshirt се е стигнало до превода, който имаме). Както и да е.

Докато се разхождах, чакайки да стане време за интервюто, особено впечатление ми направи броят бебешки колички около езерото – на единица площ в Бизнес парка по обяд можете да видите повече деца и бебета, отколкото по улиците. Крушката си има опашка, казах си – в околността сигурно няма друго цивилизовано място, където можеш да си разходиш детето бутайки количката по някаква равна повърхност. В този град дори на пъпа на центъра човек не може да измине повече от 20 метра по права линия без да му се изпречи я паркирана кола, я контейнер за боклук, я просяк, я клошар, я бездомно куче, я просто дупка в тротоара. Какво остава за разходка с количка? Ако това е положението в центъра, в кварталите ситуацията едва ли ще е по-добра.

Мина известно време от интервюто ми за работа. Оттогава работя в същия Бизнес парк и обитавам същия жилищен квартал. Аз съм от тези хора, които пътуват с раница в метрото, четат от таблета, слизат на последната станция, гледат код цял ден, на връщане пак си четат от таблета и които си свалят раницата за да не пречат в блъсканицата. Гледам и бебе на няколко месеца, което в уикенда разхождам с количка из Бизнес парка. Това ми коства пътуване с метрото, тоест време, но предпочитам да си разхождам бебето там, дори да е около мястото, където и без това съм всеки ден през работната седмица, отколкото в джендемите и буренаците в "Младост".

Животът има ирония, до която колкото и добра фантазия да имаме, не можем да стигнем сами. Простият принцип човек да си спазва обещанията и задълженията е довел до това, че едно място предназначено за работа е станало по съвместителство и най-близкото нещо до парк и най-привлекателно за разходка на деца, което може да се намери в цялата околност. До такива успехи води спазването на споменатите прости правила и изискването от другите да ги спазват – успяваш дори в области, където не си имал за цел. Защото Бизнес паркът не е, повтарям – не е – място за разходка на деца и детска площадка.

Не е детска площадка, но... няма нищо по-добро. Защото излезете ли от Бизнес парка, онези правила, че срещу парите си получаваш услуга, вече не важат. И тук скандалното, поводът за бегемамин гняв, статийки, пасивно-агресивни статусчета, но най-вече за протест и търсене на сметка от отговорните е не това защо някой не позволява Бизнес парка да се използва не по предназначение. Истинският въпрос е: защо освен Бизнес парка няма друго цивилизовано място в околния квартал, така че хората са принудени да се тълпят там за да седнат на чиста и здрава пейка?

Не е повод да се сърдим на хората, че се стремят към продуктите на цивилизацията. Всеки обича да му е чисто, да му е светло, да му е топло, или пък прохладно. И децата обичат да гледат и да си играят с костенурките. Всичко това е нормално. Това което е анормалното е, че цивилизацията в България съществува на изолирани острови сред мизерията. И тук отговорният гражданин, родител, данъкоплатец и потребител трябва да насочи въпросите си не към Бизнеспарка, към който той няма отношение, а към тези, на които е платил за да му осигуряват същите условия на живот на територията на целия град.

Dnes.bg публикува текста със съкращения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
8
 
8
 
! Отговори
Смешници преди 6 години
Много са ми смешни тези, които плямпотят за частна собственост, но така и не са разбрали, че когато една частна собственост е отворена за публично ползване, правилата са съвсем други. По принцип всеки може да прави това, което може да прави и по улиците и парковете и не може да прави това, което не може да прави по общинските паркове и улици.
54
0
 
4
 
! Отговори
Do 53 преди 6 години
Нещо си се объркал - това за куцащите хора и другите е същината на цялото му писание. Ти искаш да се извадиш от него, другият също ще поиска (и с право) и какво ще остане от писаницата на този - едно голямо нищо, каквото си е и всъщност цялото му творение.
53
1
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Какво точно искаше да каже автора на статията, нещо не разбрах. Много дрън- дрън, и накрая нищо. Нещо за тебешири ли ставаше въпрос?
52
15
 
3
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
Бизнес парка беше построен от Президент Росен Плевнелиев . Запомнете го това добре
51
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като цяло съм съгласен с автора с изключение на дискриминационни пасаж за куцащите хора и с различни други увреждания.Аз самият куцам вследствие на претърпяна злополука и ще куцам до живот. Иначе съм на 34 години. Куцам вече 15-та година. Малко тъжно нали ...
50
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами преди да ни нападнат селянжърите в София имаше много паркове които се подържаха ежедневно и се разхождаха майки с бебешките колички. Става въпрос за преди 1989 г.! Времето на така нареченият тоталитаризъм който много мразехте и искахте да живеете като западняците! Ами докараха ви слободата и демоникрацията и станахте по зле от Африканците. Това което е описано в статията го имахте. И паркове и тротоарни плочки които не хлопаха и евтин транспорт и работа и ниски цени но не ви харесваше Нали?
49
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе къв е тоя пост, бе програмистче..много думи, а смисъм никакъв.ако и програмите са ти такива, оплетени и безмсислени, сигурно постоянно забиват.няма да се учудя, ако работиш в майкрософт,сигурно по цял ден се опитваш да си оправиш синия екран с надпис - fatal error !
48
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами какви деца да възпитат кърмачките от мола, след като самите тях никой не ги е възпитал. Това вече са поколението на така наречените деца на демокрацията, но вече в ролята на родители. За съжаление нищо добро не ни чака занапред. И по-зле ще става.
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демографският облик на Бизнес парка също не прилича много на българския. По улиците ходят относително млади хора повечето между средата на 20-те и средата на 40-те си години. Не се тътрят, не куцат, не са болестно дебели. Имат будни погледи и говорят със сложни изречения, имат и необходимия брой зъби в устите си.Мда, сложните им изречения ги изричат, защото само за комп игри говорят и останалите негеймъри не ги разбират, нормално! А да кажа на младежа, че всъщност доста дебелички има там!
46
9
 
8
 
! Отговори
До не знаещите - преди 6 години
инвеститора на т.н. Бизнес парк, а именно Линднер на бившия президент фирмата, е получил безвъзмезно няколко декара от общата площ за да постои и парк около сградите за обществено ползване със свободен достъп. Така, че стига само пари са ви в главите, частна собственност и пр. как все децата ви пречат.
45
1
 
13
 
! Отговори
df преди 6 години
Бла бла бла
44
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 44 Ми дай да видим тогава как детето ти ще започне да драска с тебешир плочките пред президентството пред погледа на гвардейците- нали е открито там? Що се излагаш? Или си толкова маллоумен?
43
12
 
6
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Номер 42, разликата между рисуване на открито и рисуване по стол е като разликата между стол и електрически стол.Не се излагай
42
0
 
14
 
! Отговори
До 13 Men преди 6 години
Добре де, знаем вече, че имаш комплекси на тема София. Дишай дълбоко и се успокой, че вече пяна започна да ти излиза от устата. В София живеят хора, както във всеки друг български град. Разликите идват от това, че София е голям град и както във всеки друг такъв град по света, живота е малко по-забързан, по-неспокоен и т.н. Младост беше отличен квартал за живеене и все още е, само при новото строителство, вкл. и на този Бизнеспарк,не се съобразиха с възможностите на бул.Малинов (бивш Л.Живкова).
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 26 До Блокиран в Дневник, охранителите е трябвало просто да помолят жената да каже на децата си да не драскат по алеята повече иначе ще я помолят да си тръгне. Така и така вече децата са нарисували нещо на алеята, а с изгонването им няма тази рисунка да се изтрие от само себе си, нали? А иначе аз да те питам ако имаш твое заведение, а имаш столове и маси за обществено ползване, ако видиш деца да драскат по тия столове и маси няма ли да имаш нищо против? М?
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И после защо младежите драслкали разни неща по стените на къщите и седалките на автобуса. Просто са научени, че на обществено място всичко може.
39
6
 
12
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Камбаните са точно на 1км от Бизнес парка, нищо че се пресича една пешеходна пътека. И може да е си наясно но уикендите там е пълно с деца.
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Камбаните" са на една пешеходна пътека от бизнес парка.Пешеходна пътека през околомръсното, където състезателите летят с 200. Поне един подлез да имаше.
37
10
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
При демокрацията частната собсвеност е неприкосновена, капитализма и демокрацията са най-съвършените системи, никой не е измислил по добра система. А тая да си построи сма бизнес парк и да пусне детето си там да цапа, а не в частната собственост на други, но явно е от неудачниците, които са некадърни да придобият частна собственост и само се оплакват.
36
3
 
17
 
! Отговори
* преди 6 години
Когато на едно л***йно му кажат, че е л***йно то не бива да се сърди. Цялата държава е *** и тук-таме има малки островчета на свежест. Един познат от (който работи в сферата на туризма) беше казал, че когато туристите кацнат на летище София трябва да ги поставят в автобуси с тъмни стъкла и едва когато ги заведат в Боровец или Албена или Рилски манастир трябва да им позволяват да надзърнат през прозорците.Цялата държава вони! По-гадното е, че свикваме с вонята и дори започва да ни харесва.