За паметника пред НДК: Разруха или политика го пращат в историята?

Според архитекти монументът е безопасен, а премахването му е "малоумие"
21 юни 2017 09:05,
50

До дни ще започне демонтирането на паметника "1300 години България" в парка пред НДК. Това обявиха в края на май от Столична община.

Бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей. Възстановяването би струвало прекалено скъпо.

Противниците на монумента смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани.

Според застъпниците на оставането му в центъра на София обаче решението за премахването му е политическо.

"София не стана европейска столица на културата. Хората отвън осъзнаха, че столицата ни се развива по друг начин. Около площад "България" (пред НДК) се появяват толкова много сгради, че не остана място за някои политици да си построят небостъргач. А този паметник е на удобното за това място. Зад деконструкцията стои политическо малоумие“.

Около това мнение се обединиха архитект Димитър Димитров от "Граждани за София" и архитект Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори" в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Не само не трябва да се разрушава, а дори да се доразвие, да стане "Дървото на живота на България". Стига се до такива проблеми, защото общинския съвет няма поглед за културното развитие на града", каза Димитров.

Според Делчев слуховете за опасността от падащи предмети за хората от рушещия се паметник са кухи, а състоянието на монумента е целенасочено занемарено.

"Паметникът не е опасен, дори ще ни надживее многократно. Водили сме строителни инженери да го оглеждат. Твърденията, че зданието застрашава живота на минаващите, се разпространяват от неразбиращи хора. Общината не е дала никакви средства за поддържането на културния монумент занемарявайки го нарочно", заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
22
 
! Отговори
някой преди 6 години
"Политическо малоумие" е проявено още когато е строен този "паметник". Помпозно, грозно, тенденциозно и "патриотически" гръмогласно! Естетическа и политическа грозота, която отдавна трябваше да бъде заличена.
25
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се ли замисляте, че може някой да не иска да се помни, че България има 1300 години история.
24
3
 
12
 
! Отговори
Айшето от Факултето преди 6 години
Фандъчке, дайте го на нас, ша го катурнем веднага и ше берем джилязо. Вечи сме впрегнали 20 каруци у Факултето и чаками.
23
5
 
23
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ТОЗИ ПАМЕТНИК оскверни Мемориала на загиналите български войни. Срам и позор за БКП/БСП, които събориха паметните плочи с имената на войниците и офицерите и на тяхно място издигнаха този динозавър. Още от първия ден хората не го харесаха и го нарекоха с едно геометрично-анатомично име.
22
8
 
27
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Драги ми позитански тролчета. Когато го построиха, почти никой не го хареса, освен авторите на проекта. Софиянци го кръстиха "седмоъгълен петохуйник". уродлив като повечето паметници от времето на "социализма". Изпълнен некачествено "по социалистически". Няма никаква логика да стои и загрозява пространството пред НДК.
21
12
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
И разрухата и политиката са довели до това положение. Бил комунистически и въобще това време... ужас. Ами болшинството от хората живеещи днес са се родили тогава. Да вземем и тях да гръмнем и оставим тези след 1989 г.
20
7
 
27
 
! Отговори
Това нещо е ГРОЗНО преди 6 години
Не знам какво още го мъчат тоя паметник. На времето са го строили, както всичко по време на комунизма - набързо, с много бетон, малко мисъл, грозно и некачествено, със срок на годност като на малотраен колбас.Това чудо е ГРОЗНО, полуразрушено, опасно и явно предизвиква неприятни емоции в голяма част от обществото. Да се събаря!
19
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАМЕТНИКА ИМА ГРОЗНИ ЧЕРТИ ТОВА Е ВЯРНО НО ИМА И ХУБАВИ ЧАСТИ!! МОЖЕ ДА СЕ ПРЕРАБОТИ!!НО НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ИЗБРА БУДА ЗА ДА ДОУБИЕ ФИНАНСОВО ДЪРЖАВАТА ТАКАВА Е ВОЛЯТА НА ПРОСТОЛЮДИЕТО БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИТЕ И БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ!
18
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОЖЕХА ДА ГО ПРЕУСТРОЯТ ПАМЕТНИКА!!! НО ГРАБ ПАРИ НЕ ДАВА ТОЙ САМО ВЗЕМА :DДА ПОЛОВИНАТА СЕ РАЗРУШИЛ И ТОЧНО ТОВА ПОКАЗВА , ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕРАБОТИ НО ТРЯБВАТ МИЛИОНИ КАКВИТО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ДАВАТ ОТ ГРАБ!ТАКА Е В БЪЛГАРИЯ КОГАТО Е ГРАБ НА ВЛАСТ СМЪРТ ЗА БДЖ, СМЪРТ ЗА ТЕХНИКАТА НИ ВОЕННА!! МИЛИАРДИ ЗА БУДАЛИСОВИТЕ ЗАЕМИ ИМА НО ЗА ДАВАНЕ НА РЕАЛНИ ПАРИ НЯМА!ВСИЧКИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА БУДА СА БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ!!!
17
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разрухата ,разрухата и заличаване на народната памет . Щом демократите цензурираха Ботев , обезличиха Левски и поругаха гробовете на избитите ни деди през робството , получихме ,,владичество и съжителство ,,и махнаха ,,три синджира роби ,,значи миналото е страшно за тях .
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този седмокрил петох*й стана символ на демокрацията. А познайте защо?
15
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 6 години
Паметникът не изразява нищо, освен гигантомания. Мястото на войнишките паметници е там, а доколкото помня Кеворкян събираше милиони за възстановяването им, но не се възстановиха и дали изобщо още ги има!
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно! Вийте сАвецки ското.ве!Следва ***!
13
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименСедмокрил пето.....
12
8
 
26
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Много обичам когато архитекти говорят за художествена стойност...Паметникът беше построен доста набързо и некадърно, защото се бързаше. Някои софиянци помнят, че малко след откриването му започнаха ремонти по него. Арх. Старчев беше галеник на режима, затова негови "произведения" бяха поръчвани, въпреки това, че са грозни и безсмислени. Отдавна е признато, че този паметник няма никаква културна или художествена стойност, но въпреки това част от него ще бъде съхранена, защото не сме варвари.
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметникът да не се разрушава, а мавзолеят на Г. Димитров да се възстанови, като в него се положи копие на прежде почиващия, напр. восъчна фигура от известен музей в Париж
10
12
 
21
 
! Отговори
Писател преди 6 години
Малоумие е алкохолизмът на архитектите стоящи зад подобно твърдение!Режимът освен пагубен за България и бъдещето ни е и обявен за престъпен, респективно всички комунистически паметници трябва да бъдат сринати!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До софиянецДа ти обясня: Щом на тях няма петолъчка или сърп и чук не са никакъв символ. Така разсъждават кратуните:)
8
15
 
4
 
! Отговори
Боб преди 6 години
Политиката на разруха по-точно казано. Тя го праща в историята...
7
4
 
33
 
! Отговори
баба яга преди 6 години
паметник на грозотията и некадърността