Старчев за паметника пред НДК: Обиден съм, издигнат е в името на България!

Според него бутането му обслужва политически интереси
Обновена: 22 юни 2017 10:31 | 22 юни 2017 10:30, Красимир Ангелов
115

Решението на Столична община за преместване на паметника "1300 години България", намиращ се пред НДК, беше потвърдено от решение на Софийския градски съд и Върховния административен.

"За мен беше изключително обидно, защото по този начин се нарушава законът за авторските права. Това беше и причината да заведа съдебен иск", заяви в студиото на "България сутрин" авторът на паметника Валентин Старчев.

Още по темата

"Законът гласи, че само авторите, създали произведението, имат право да променят, да преместват и да унищожават творбите си", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR Старчев отсече, че това решение обслужвало политически интереси, заради създаването му по време на комунистическия режим в България, като не се взимало под внимание, че е издигнат в името на България.

Както е известно, до дни ще започне демонтирането на паметника в парка пред НДК. Бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей. Възстановяването би струвало прекалено скъпо.

Противниците на монумента смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани. Според застъпниците на оставането му в центъра на София обаче решението за премахването му е политическо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
10
 
6
 
! Отговори
Teodor преди 6 години
Уважаеми коментиращи, състоянието на паметника отразява напълно отношението на нацията ни към културно-историческото ни наследство. Ако се пази и поддържа, няма да изглежда по този начин. Както и цялата ни държава, всъщност.
75
3
 
19
 
! Отговори
Този е Бездарен авто преди 6 години
До bobyKaкъв автор, бе! Който плаща той поръчва музиката. Взел си е парите, това не значи, че паметника (за мен на нищо не прилича) е негов. Защо никой нищо лошо не казва, за паметника на Шипка например?
74
14
 
5
 
! Отговори
денкмал преди 6 години
Невероятно реалистичен паметник с многозначителното име "1300 г. България". След четвърт век "евроатлантически ценности" и толерастия - пълен разпад (във всички измерения на думата!) мaнгaсaрщинa и очакване на неизбежното - окончателния разпад!!!
73
6
 
17
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 6 години
Ми, Старчев върни тогава хонорара, който си взел за паметника. Издигнал си го в името на България, поне така твърдиш. Не си ли патриот? Или твоят патриотизъм е чисто политико-комерсиален?
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те плочите бяха малко по-нататък, където сега са фонтаните ...
71
4
 
18
 
! Отговори
boby преди 6 години
"Законът гласи, че само авторите, създали произведението, имат право да променят, да преместват и да унищожават творбите си"Супер, ей сега отивам да направя едно произведение пред парламента, както съм заредил снощи с боб със зеле, мисля че ще е епично произведение. После по закон никой няма да има право да ми го пипне произведението, ще си стои там докато се саморазруши. Бегам към парламента, че произведението не чака!
70
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТО Е ТАКА ЗАЩО НА НЕГО НЯМА НИЩО БЪЛГАРСКО? поканен е разбира се в комунистическата телевизия
69
3
 
26
 
! Отговори
Тоя е гьонсурат преди 6 години
Tози "паметник" е заченат в грях. Стоварен е на място където е имало монумент на загинали воини в името на Отечеството. Но понеже е от период, който не допада на комунистите, те просто го изтриват и издигат Нещото, което наричат 1300 години Бъгария, за да може никой повече да не си спомня за достойните българи от едно по-достойно време. Срамно е че Старчев се е съгласил с мястото навремето.....Защо не го попитат как той се е чувствал тогава, когато са разчиствали друг паметник ???
68
5
 
22
 
! Отговори
ААА преди 6 години
А не го беше срам, когато разрушиха плочите на загиналите войници! Срам! Това е наглото лице на архитектите, комунистически посрушници! Пфу!
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е най-грозната безплатна тоалетна, която някога е правена. И името е тематично - 1300 години - миризма!
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре де само мрънканици колко години ... да го махат най-накрая.. по-голям въпроса за мен е защо после не направят нещо в пъти по-добро пак на такава тема...смисъл да покажем колко много сме ''прогресираали'' от тогава хахах
65
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че са нарушени авторските права. Ако общинарите са решили да бутат паметника - тяхна воля. Съдбата на бронзовите пластики обаче трябва да бъде решена като се отчете волята на техния създател. Откъде-накъде те ще бъдат давани на Националния музей без съгласието на Валентин Старчев?
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен61---------------------------Въпросното нещо изглеждаше така още на десетата година от въздигането си, умниченце, опитващо се да си самодокаже, че трайността на един монумент трябва да е съпоставима с тази на печки и перални, т.е. 5 години, а после - доживотно ремонти!
63
4
 
14
 
! Отговори
е преди 6 години
Там, където е имало комунизъм, трева не никне...
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60Сега пък ти стана Анонимен 60
61
1
 
17
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Какво реве авторът. Защо е направил паметник, който се руши. Пеметниците се правят да оцеляват векове
60
2
 
14
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
Предлагам Кутев, НИнова, Симов и сие да запретнат ръкави и да го възстановят, ама ангария като едно време. Само дето и тримата надали някога са забили по един гвоздей, иначе са много спецове по работниеската класа
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметник, издигнат през 80-те години на 20-ти век, е нормално да изглежда така. Не е като да е " 1336 години България".
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60Най-добре инак баце ще поарчи още некой милиард за ремонти! До кога ще показвате нафталини.
57
3
 
6
 
! Отговори
Каво става преди 6 години
да направят стена за катерачите да се занимават, след като го разкарат от там