Старчев за паметника пред НДК: Обиден съм, издигнат е в името на България!

Според него бутането му обслужва политически интереси
Обновена: 22 юни 2017 10:31 | 22 юни 2017 10:30, Красимир Ангелов
115

Решението на Столична община за преместване на паметника "1300 години България", намиращ се пред НДК, беше потвърдено от решение на Софийския градски съд и Върховния административен.

"За мен беше изключително обидно, защото по този начин се нарушава законът за авторските права. Това беше и причината да заведа съдебен иск", заяви в студиото на "България сутрин" авторът на паметника Валентин Старчев.

Още по темата

"Законът гласи, че само авторите, създали произведението, имат право да променят, да преместват и да унищожават творбите си", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR Старчев отсече, че това решение обслужвало политически интереси, заради създаването му по време на комунистическия режим в България, като не се взимало под внимание, че е издигнат в името на България.

Както е известно, до дни ще започне демонтирането на паметника в парка пред НДК. Бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей. Възстановяването би струвало прекалено скъпо.

Противниците на монумента смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани. Според застъпниците на оставането му в центъра на София обаче решението за премахването му е политическо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Могат да го оставят в музея на паметниците на комунизма. На мен лично този паметник ми изглежда депресиращо, не го харесвам. Много ще се радвам, ако го няма, както и много други недоразумения по паркове и градини.
55
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметник с името "1300 години България" е ненаднационален, нетолерантен, непроевропейски, неевроатлантически, несоросоиден,......недопустим
54
1
 
11
 
! Отговори
Това нещо.. преди 6 години
..може да е паметник единствено на непаметниците...Защото няма как няколко тона железария+остатъци от облицовки и бетон да са паметник. Хеле пък на България!
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като никой освен авторът нямал право да премества творбата си, нека Старчев сам и на собствени разноски да изпълни решението и премести "паметника" където сметне за удобно. Да му бъде поставен едномесечен срок.
52
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да махнат паметниците на комунизма, особено свързаните с окупацията.
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
толкова пари се "влойиха" в реставрации по европрограми , трябваше по европрограми да се вземат пари
50
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметника можеше да се поправи и модернизира и да краси София. Гербаджиите обаче всичко разрушават. Разрушиха държавата, останаха само паметниците. Ни никога няма да пипнат паметниците на американските летци, разрушили София и избили хиляди жени и деца.
49
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там трябва да се възстанови мемориала на загиналите войници от и V пехотни софийски полкове. Там бяха плочите с имената на тези 1800 юначни шопи, които дадоха живота си за майка България. техният момериал бе поруган, за да стърчи недоразумението на Старчев, което всеки знае как го наричаха..... Обиден бил? Когато взе 80 хил. лева на тогавашни пари хич не бе обиден!
48
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бил ОБИДЕН! България показа че не го иска ЕГОИСТ такъв! Стига мрънка!
47
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старчев ти взе хонорар от 200 хил-. лв. при средна заплата тогава 210 лв. за едно шизофренично произведение на изкуството! тогава събориха паметниците на загиналите във войните от ! и = пехотен полк.Позор за теб .
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма паметник "1300 години България" пред НДК. Има нахвърлян бетон, не изглеждащ никак, нямащ грам изкуство, чукана не показва нищо, не значи нищо и трябваше да бъде изринат преди 20 години!
45
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този трябва да си плати всички разноски по разчистването на неговия седмоглав петиххх!Такива мишоци като този герой ни таковаха *** та под червеното знаме - с репресирането на свободното творчество, валагането на съветската култура и естествено базнословни хонорари на гърба на крепостните бачкатори!*** на Старчев , с които той завъртя бизнес за поколения напред , даже и шведите за вторични суровини не ги вземат!
44
1
 
5
 
! Отговори
а преди 6 години
Важното е да сме живи и здрави.
43
9
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Оставете го да се разпада на място и го кръстете паметник на българската демокрация.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато чета такива негативни коментари и се успокоявам, че съм различна от вас! ...И ние се радваме, че си различна от нас.
41
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато чета такива негативни коментари и се успокоявам, че съм различна от вас! Отивам на протест във вторник да защитя българското наследство, а вие продължавайте да се грижите и да подкрепята рушенето на историята ни! Гнусни сте!!!
40
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние Левски си предадохме, и руснаците предадохме.....Това ти твърдение доказва, че си руски роб.Левски не е предаден. Тезата за предаването му е лансирана от господарите ти за да прикрият ролята на графът Игнатиев за обесването му.
39
0
 
7
 
! Отговори
51259 преди 6 години
Майната му на паметника, важното е да сме здрави!!!
38
1
 
9
 
! Отговори
Ицо преди 6 години
Да се възстанови стария паметник! Мизия, Тракия, Македония!!!
37
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги сте били и ще си останете сАвецки роби. По душа. Доносниченето, мързелът, наглостта, завистта, некадърността са все отличителни черти на бугаросАвецкия роб, назначен от село за директор или милЮцинер от окупаторите от североизток.