Старчев за паметника пред НДК: Обиден съм, издигнат е в името на България!

Според него бутането му обслужва политически интереси
Обновена: 22 юни 2017 10:31 | 22 юни 2017 10:30, Красимир Ангелов
115

Решението на Столична община за преместване на паметника "1300 години България", намиращ се пред НДК, беше потвърдено от решение на Софийския градски съд и Върховния административен.

"За мен беше изключително обидно, защото по този начин се нарушава законът за авторските права. Това беше и причината да заведа съдебен иск", заяви в студиото на "България сутрин" авторът на паметника Валентин Старчев.

Още по темата

"Законът гласи, че само авторите, създали произведението, имат право да променят, да преместват и да унищожават творбите си", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR Старчев отсече, че това решение обслужвало политически интереси, заради създаването му по време на комунистическия режим в България, като не се взимало под внимание, че е издигнат в името на България.

Както е известно, до дни ще започне демонтирането на паметника в парка пред НДК. Бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей. Възстановяването би струвало прекалено скъпо.

Противниците на монумента смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани. Според застъпниците на оставането му в центъра на София обаче решението за премахването му е политическо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старче,във всяко ла йно има рационално зърно! Не се натрапвай,хората имат мнение!
15
6
 
23
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
До Анонимен 11руснаците никога не са посрещани с цветя в България! Затова има и толкова паметници изобразяващи подобна научно-фантастична сцена, за да ни накарат да вярваме, че подобно нещо наистина се е случило! Спрете само да мислите, как да ни харижете на руснаците, помислете и за България!
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в Берлин скоро ще го премахнем, а после и в масква.
13
21
 
9
 
! Отговори
до Реплика преди 6 години
В Берлин има паметник на Съветската армия, и никой не иска да го маха!Лошо е да си по-голям от папата!
12
6
 
24
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Еми щом така казва Старчев, накарайте го сам да си премести паметника! Защо за премахването на това грозилище трябва да плащаме ние?!! Другарю Старчев - социализЪма свърши преди 28 години, Люднила е мъртва а заедно с нея и соц, бетонните грозилища прокламирани като културни паметници!
11
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Реплика 6НИКОГА! Пред него ПАК ще посрещаш с цветя руснаците!!!! Или си въобразяваш, че тоя американтропски тумор НЯМА ДА БЪДЕ ИЗРЯЗАН!!!!
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста такива *** има пръснати из всички градове, села и паланки...
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събаряйте я вече тая грозна буца бетон и желязо, 21 век сме!
8
4
 
22
 
! Отговори
xax преди 6 години
Мен би ме било страм от този паметник. Но вашия вид няма срам.
7
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бездарният автор на паметника Валентин Старчев да прибере отвратителната творба у дома си.Софиянци не го желаем още от поставянето на тази грозотия в центъра на града ни.Изобщо не символизира 1300 годишната ни история,а безсилния напън на партиен скулптор за "творчество".Този "монумент'' навява само мъка.Не благодаря за това.Не привлича а отблъсква.Старческото заинатяване и натрапване на неугледно творчество вече идва я повече на 99.99% от гражданите на столицата.
6
11
 
23
 
! Отговори
Реплика преди 6 години
А, кога ще бъде премахнат паметника на съвеЦката армия с София !?
5
2
 
18
 
! Отговори
Младчев преди 6 години
Много калпаво направен, трябва в Столицата да има един паметник на някой хан. С много зор направиха на Самуил, защото българите от Македония бяха направили.
4
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе, ако трябва да бъдем честни, този паметник още от създаването си не приличаше на нищо... Всички знаем какво народно име веднага му беше сложено, не мога да го припомням, че ще ме изтрият.
3
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФХ 1Грозна може да бъде само душата на тия, които оскверняват паметниците!
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ооооо, горкия човечец! То цялата ни страна "стана опасна, руши се и отдавна върви демонтирането и", а той се загрижил само за паметника! А съсипаните стотици, заводи, фабрики, предприятия, научни институти, професионални и спортни школи.....КЪДЕ е младежта? На Терминал 2 или броди по света за "по-добро" бъдеще??? КЪДЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПО-ДОБРЕ ОТ СОБСТВЕНАТА ТИ РОДИНА! Но разбира се, АКО Я ИМА! А ти пък....за един паметник! Радва ме това, че спомена ще остане и ще им трови душата на тия...бездушници
1
6
 
22
 
! Отговори
ФХ преди 6 години
Всичко най-грозно е построено в името на България.