"Виетнамските общежития" – 9 г. тупане на топката

Досега са премахнати само три от общо 12 опасни сгради
10
"Виетнамските общежития" – 9 г. тупане на топката
Снимка: Facebook

Проблемът с Виетнамските общежития се влачи повече от девет години, а ДНСК нямала правна възможност да предприеме каквито и да било стъпки по случая.

Решението, че гетото, от което пропищя цял квартал, трябва да бъде разрушено, е още от 31 март 2008 г. Тогава специална комисия, назначена от кмета на "Красна поляна", е изразила становището, че настаняването на семейства трябва да бъде спряно, защото сградите са пожароопасни и с влошени хигиенни условия.

Още по темата

Комисията е препоръчала и да се изготви план за поетапно разрушаване на блоковете,става ясно от въпрос на депутата от БСП Николай Цонков до строителния министър Николай Нанков.

Въпреки това до края на 2016 г. общината е продължавала да издава настанителни заповеди на семейства с малки деца.

Във Виетнамските общежития живеят около 360 семейства. Едва през март тази година бяха изведени насила десет семейства, които не са си плащали наема от години, някои дори от 2-3.

Въпреки че и кметът на Красна поляна Иван Чъкъров да признава, че сградите са наистина опасни, досега са премахнати само три от общо 12 сгради.

Николай Нанков пък обяснява, че в случая отговорността е само на общината и ДНСК и МРРБ нямат правна възможност за намеса по административни ред.

Съгласно законовите разпореди собствениците на жилища са длъжни да ги поддържат в добро състояние. Ако това не е така кметът на общината или района издава заповед, с която ги задължава да извършат нужните ремонти по поправяне или заздравяване. Кметът може и да ги задължи да ги сборят, за да се гарантира "сигурността, безопасността на движението, здравеопозването, естетиката, хигиената, чистотата и спокойствието на гражданите".

Действията на кмета обаче не подлежат на контрол от страна на ДНСК, а на пряк съдебен контрол, допълва Нанков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.