Агресивен "фотограф" снима момичета в София, налита и на бой

От МВР безучастни – снимането било позволено
26 юни 2017 10:48,
62
Агресивен "фотограф" снима момичета в София, налита и на бой
Снимката е илюстративна. Кадър: flickr

Млад мъж преследва жени в столицата, за да ги снима против тяхното желание вече години наред. В последно време агресивният фотограф налитал и на бой.

Мъжът с фотоапарата избира оживени места в близост до спирки на градския транспорт, за да търси своите жертви. Ако те откажат да бъдат снимани, той ги напада и с удари.

Атаките се случват по всяко време, в различни столични райони, понякога се повтарят. Броят на нападнатите момичета е неизвестен. Знаят за отделните случаи и на други, защото се свързват чрез социалните мрежи.

"На спирката на Попа, той се изпречи пред мен и ме снима. Когато поисках обяснение какво прави и пожелах той да изтрие снимката, той мълчеше през цялото време. Налетя на бой. Удари ме и ме нарита. При което аз се уплаших и реших да избягам", разказва една от жертвите.

Засичала го е и друг път да тормози друга жена: "Мъжете наоколо останаха напълно безучастни. Аз бях единствената, която се притече на помощ. Отнесох един лакът в лицето", разказва момиче пред bTV.

Как изглежда агресивният "фотограф"? "Не много висок – около 1,75 м , слаб, спретнат вид, матова кожа, тъмна коса и набола брада".

Попадналите в негови кадри се страхуват за безопасността си, защото не са ясни неговите мотиви.

Засичат го и пред училище преди 2 години. Тогава от 134 СОУ подават сигнал в полицията, който е придружен с показанията на няколко ученички. Задържан е млад мъж. Разследващите изземват камерата и лаптопа му. Снимките, които откриват там, не са порнографски, заради което и го пускат.

От тогава оплаквания на жертви в МВР няма. А фотонападенията продължават и стават по-агресивни.

От МВР коментират случая, тъй като нямали официално подадени сигнали в последните години. Оттам допълниха, че снимането не е престъпление и не могат да вземат отношение.

Юристите обаче са категорични – независимо от празнотата в законодателството, снимането без позволение и причина е нарушаване на личното пространство.

"Едно тенденциозно и нарочно снимане на хора би могло да представлява нещо като тормоз и е противоправно. Ние нямаме една обща уредба на понятието тормоз." Тормозът" се прилага само по отношение на Закона за защита от дискриминация", коментира адв. Александър Кашъмов.

Той съветва жертвите да си търсят правата по два пътя – единият е свързан със защитата на неприкосновеността, а другият е по линия на нерегламентираното събиране на лични данни.

Начините жените да се защитят не са много и са невъзможни без намесата на полицията, която да установи самоличността му и какво точно е заснел. А това отново ги вкарва в омагьосан кръг.

Жертвите са категорични – става дума за тормоз, който често от психически се превръща и във физически. Въпреки това разследването по случая не продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: фотографагресияСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
6
 
! Отговори
Следващия път... преди 6 години
...лютив шпрей в нослето.
35
1
 
13
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Има едни електрошокови устройства, доста подходящи за дами и напълно законни. Всъщност си имаме и поговорка - на зло куче - зъл прът.
34
0
 
21
 
! Отговори
Smartass преди 6 години
Ами като налита на бой го прибере в ареста и го спукайте него от бой.След това в усмирителна риза и на инжекции в лудницата вовеки.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не съм чел закона в детайли, ама ми се струва че ако застана с фотоапарат на 30см от някой депутат или полицай да го щракна в профил , то някак си закона няма да е точно такъв с обществените места и снимането на тях?
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сандоти ми хареса !
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако те откажат да бъдат снимани, той ги напада и с удари.......... и това ли е разрешено,господа протестиращи за по-високи заплати? по 20 год- си клатите краката,пенсионирате се млади,млади, и вземете 20 заплати. после станете мутри и охранители.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последно снимал ли е или е бил?Снимането си е снимане, но за бой и хулиганство има предвидени наказания.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тормоза се прилагал само по отношение на Закона за защита от дискриминация,защо не са го приложили в случая,първо тормози ги по цвят на кожата,второ националност,трето по модата,четвърто на обществено място,пето по транспортно като средство за предвижване,шесто публично ги тормози като ги бие където свари и както свари при тяхно нежелание за снимки,7 като мотив пропуснат-за изнасяне,издаване на каталог от техните лица към някой агент посредни за реклама без те да искат и да им предложи изяснения
28
1
 
14
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Ще го ритам от Люлин до Младост и обратно тоя ***
27
0
 
15
 
! Отговори
Любител преди 6 години
Аз също обичам да снимам, но никога не си позволявам да снимам от близо хора, без тяхното позволение. Отдалече - да, но в кадъра хващам предимно далечна фигура. Така, че е въпрос на култура според мен.
26
11
 
6
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Shark: Щом си на улицата няма проблем да те снимат без да те типат, ако не ти харесва - носи бурка. А виж, боя е незаконен и ченгеларниците да не се правят на ударени и нископлатени!
25
0
 
19
 
! Отговори
ЗАЩО преди 6 години
МВР не знае законите!!!за какво ни е такова скъпо и не нужно МВР?
24
1
 
21
 
! Отговори
123 преди 6 години
Първо незаконно е. Второ да дойде на Тодор Александров срещу клуба на Левски да налита на бой. Набързо ще го откажем. Трето МВР-то стига си барахте топките ми вземете да свършите нещо. Цецо слушаш ли!
23
0
 
22
 
! Отговори
бардак мвр преди 6 години
А как да подават жалби хората когато нямат доверие в полицията и виждат какъв бардак е там,а те моля ви се ще правят протести за по големи заплати!?това е скандално....
22
2
 
23
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Не е вярно, снимането без съгласие е противозаконно. МВР да не се правят на дръж ми шапката и само да реват за заплати, а да вземат да си прочетат законите и да си вършат работата. Защото тоя нахалник ще го отнесе някъде, само че ще го изкарат невинен
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От МВР безучастни снимането било позволено"===А боят позволен ли е?
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19Но и да не се забравя, че на снимката трябва да остане и нещичко поне малко загатващо за общественото място. Иначе се брои за минаване по другия тротоар...
19
1
 
25
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
ша си намери и той майстора и най-вероятно ще му вадят обектива с операция от *** в Пирогов
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17 Не е вярно ,щом си на обществено място всеки има право да те снима,такива са демократичните закони в Р.България.
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали исахме демокрация,всеки може да си снима на воля,на който не му изнася да си седи в къщи!