Фандъкова отчита: София напред – с еврофондове!

На дневен ред – подобряването на въздуха, образование...
27 юни 2017 12:07, Боряна Павлова
35
Фандъкова отчита: София напред – с еврофондове!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На дневен ред в София е подобряване на качество на въздуха, опазване на околна среда, енергийна ефективност, нови технологии и иновации за развитие на града, качествено образование и социалното включване, заяви кметът Йорданка Фандъкова в Брюксел.

"Във всяка от тези сфери ние защитаваме проекти и търсим подкрепата на Европейската комисия. Успехите на София, които постигнахме през последните години, се дължат именно на доверието, което изградихме с нашите европейски партньори”, каза Фандъкова пред Седмия Кохезионен форум на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Още по темата

Фандъкова участва във форума по покана на комисаря по регионална политика Корина Крецу. Кметът посочи, че София е много добър пример за използването на европейски средства за подобряване на средата и качеството на живот.

"От 2007 до 2013 година София е реализирала проекти на обща стойност 3 милиарда лева, като два милиарда от тях са от европейски средства. Най-големият проект със значение както за транспорта, така и за околната среда, е метрото. От общо около 450 милиона евро, 200 милиона евро за строителството на метрото през миналия програмен период бяха предоставени чрез Кохезионния фонд. Както метрото, завода за отпадъци и новите автобуси се виждат. Гражданите на София виждат къде се инвестира и това се оценява от Европейската комисия", каза също Фандъкова.

Със строителството на третата линия, която ще завършим през есента на 2019 г., ще намалим вредните емисии с 90 хил. т., а половината от пътуванията с градския транспорт ще се извършват с метро", обясни Фандъкова.

По думите й модернизацията на градския транспорт е започнала с подкрепата на европейските програма и сега половината от градските автобуси в София са нови, както и 90% от тролеите.

"Продължаваме със закупуването на нови автобуси на природен газ, на първите електробуси и отново с подкрепата на ОП "Региони в растеж" на още 13 нови трамваи", посочи Фандъкова.

Тя допълни, че София има изцяло завършена система за третиране на битовите отпадъци, отговаряща на най-стриктните изисквания на ЕК за опазване на околната среда.

"Превърнахме отпадъците на София в ресурс за производство на енергия и компост. В момента разработваме проекта за третата фаза, с която горивото от завода ще се превръща в топлинна енергия за гражданите", каза кметът Фандъкова.

"Гражданите остават нашият най-голям съюзник, за което е нужно кохезионната политика да продължи и да води до по–голяма резултатност от вложените средства. Дебатът за преодоляване на социалните и икономически различия трябва да бъде с фокус върху промяна на подхода на прилагане на тази политика, диференциран подход към различните градове и региони и решения, които да бъдат близки до хората и да отразяват техните реални нужди. Само, когато имаме ясни приоритети и интегрирани решения, можем да говорим за преодоляване на различията. Кохезионната политика трябва да продължи да е по-гъвкава и ориентирана към резултати за хората", заяви още тя.


35
Още от
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 7 месеца
Бих казала ,че кметицата на София не се е возила на трамвай 11 ,който вечно закъснява или е развален. И задръстванията в София понякога са УЖАСНИ!
33
5
 
1
 
! Отговори
Алуууууу преди 7 месеца
Алууууу крадливия,корумпиран,третополов катун софия не е БЪЛГАРИЯ...Бедната и изчезващата се провинция до кога ще робува на тези кръвожадни хиени от катуна софия...мачкащ и убиваш софия и спасяваш родината си БЪЛГАРИЯ.....ДОЛУ ДОЛУ ДОЛУ кръвопийците на народа от катуна софия..да живее БЪЛГАРИЯ,ДОЛУ ДОЛУ ДОЛУ катуна софия
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
искам Фандъкова да покаже поне един саниран блок в София!
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
фандъчката да се повози на автобус 111!
30
0
 
6
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Всичко хубаво, ама да ми каже кметицата, кой *** реши, че трябва да се правят едновременно ремонти на Дондуков, Сливница, Моста Чавдар, Владимир Вазов и Ботев? Човек след 17:00ч пътува по 2 часа от Тодор Александров до Ботевградско.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
София е Българи! Всички сте но добре дощло, елате повече!!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руска учителко, виж какво те питат за Моча!
27
0
 
1
 
! Отговори
трафалгар преди 7 месеца
До Българина- пълни глупости! информирай се !
парите за метро издват изцяло от евро съюза!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
София е уникален град! Единственият с кмет урунгeл!
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вчера,пак един от "новите"-пребоядисани трамваи на тая мизерна проста селянка се сбънгяса,щото е "нов" аман от герберските кукувици
24
1
 
6
 
! Отговори
65 преди 7 месеца
Помисли Данче и за заплатите на шофьорите и най_вече за усливията на труд.Младите не им се работи за тия пари,а старите по стаж шофьори са около 55_60 години.Ако те масово напуснат без стачка ще ходим пеша.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айде веднъж поне г-жата да се качи в трамвай 11, или 20, или 22.... Нека там да се щракне. Сигурно и 70-те години в белия свят да се возили в по-добри трамваи.
22
1
 
13
 
! Отговори
Бай Х преди 7 месеца
Тая да каже, защо билетчето е 1 и60, а клуматици има само в някои автобуси, които обслужват центъра и Студ град!??
Нали нейния началник Бай Х така оправдаваше вдигането преди година
- нови, луксозни автобуси с климатици!?
Кого лъжат!?
21
0
 
18
 
! Отговори
Бай Фъс преди 7 месеца
Колко от еврофондовете ще ти стигнат да разкараш конските каруци от " Дружба" и гара Искър ?!? И да почистиш от фъшкиите...
..
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
София напред, а България кога?
19
0
 
17
 
! Отговори
Фандъка преди 7 месеца
А след година като ремонтираме всичко новооткрито, ще сме оооще по-напред.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
София надали е напред с еврофондовете, по-скоро една група от хора са дръпнали "напред".
17
7
 
12
 
! Отговори
Българина преди 7 месеца
Софийското метро беше направено с пари от програма транспорт от нациналната програма. Т.е парите за страната отидоха в софия, т.е. Бяха откраднати от несофиянци.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
TAZI PLACE ZA ZATVOR,AMA NEMAME NITO RED,NITO ORGANI ZA KONTROL.
15
2
 
13
 
! Отговори
СТУДЕНО преди 7 месеца
ТАЗИ СНИМКА ОТ КОГА Е ??? КОЙ ХОДИ В ТЕЗИ ЖЕГИ С ШАЛ И ДЕБЕЛО ЯКЕ ??? ФАЛШИВА НОВИНА !!!