Фандъкова отчита: София напред – с еврофондове!

На дневен ред – подобряването на въздуха, образование...
27 юни 2017 12:07,
35
Фандъкова отчита: София напред – с еврофондове!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На дневен ред в София е подобряване на качество на въздуха, опазване на околна среда, енергийна ефективност, нови технологии и иновации за развитие на града, качествено образование и социалното включване, заяви кметът Йорданка Фандъкова в Брюксел.

"Във всяка от тези сфери ние защитаваме проекти и търсим подкрепата на Европейската комисия. Успехите на София, които постигнахме през последните години, се дължат именно на доверието, което изградихме с нашите европейски партньори”, каза Фандъкова пред Седмия Кохезионен форум на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Още по темата

Фандъкова участва във форума по покана на комисаря по регионална политика Корина Крецу. Кметът посочи, че София е много добър пример за използването на европейски средства за подобряване на средата и качеството на живот.

"От 2007 до 2013 година София е реализирала проекти на обща стойност 3 милиарда лева, като два милиарда от тях са от европейски средства. Най-големият проект със значение както за транспорта, така и за околната среда, е метрото. От общо около 450 милиона евро, 200 милиона евро за строителството на метрото през миналия програмен период бяха предоставени чрез Кохезионния фонд. Както метрото, завода за отпадъци и новите автобуси се виждат. Гражданите на София виждат къде се инвестира и това се оценява от Европейската комисия", каза също Фандъкова.

Със строителството на третата линия, която ще завършим през есента на 2019 г., ще намалим вредните емисии с 90 хил. т., а половината от пътуванията с градския транспорт ще се извършват с метро", обясни Фандъкова.

По думите й модернизацията на градския транспорт е започнала с подкрепата на европейските програма и сега половината от градските автобуси в София са нови, както и 90% от тролеите.

"Продължаваме със закупуването на нови автобуси на природен газ, на първите електробуси и отново с подкрепата на ОП "Региони в растеж" на още 13 нови трамваи", посочи Фандъкова.

Тя допълни, че София има изцяло завършена система за третиране на битовите отпадъци, отговаряща на най-стриктните изисквания на ЕК за опазване на околната среда.

"Превърнахме отпадъците на София в ресурс за производство на енергия и компост. В момента разработваме проекта за третата фаза, с която горивото от завода ще се превръща в топлинна енергия за гражданите", каза кметът Фандъкова.

"Гражданите остават нашият най-голям съюзник, за което е нужно кохезионната политика да продължи и да води до по–голяма резултатност от вложените средства. Дебатът за преодоляване на социалните и икономически различия трябва да бъде с фокус върху промяна на подхода на прилагане на тази политика, диференциран подход към различните градове и региони и решения, които да бъдат близки до хората и да отразяват техните реални нужди. Само, когато имаме ясни приоритети и интегрирани решения, можем да говорим за преодоляване на различията. Кохезионната политика трябва да продължи да е по-гъвкава и ориентирана към резултати за хората", заяви още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази снимка от днес ли е? Уникални климатици има в градския транспорт.
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Показаха колко е наред.Сутринта показаха спирка на рейс 111.Разписание през половин час,качване от трети път.
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите отиват само за саниране, изсичане на парковете и скъп антинароден и антиселски транспорт.
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не лъжи Фандъковяа,не лъжи.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чух история за някакви стари стълбове, които са били пребоядисани и платени и инсталирани за нови. И честно казано вярвам, че това е най-малкото прегрешение на администрацията на герберската калинка.
7
3
 
13
 
! Отговори
кака НЕ_Данка преди 6 години
Како Данче,Молим най-смирено да не затваряш булеварди и улици след като по тях ще почнат да работят след седмица и то само 3-4 по-***. Така се пречи на "избирателите" за които на теб явно не ти дреме!Хората затварят, ремонтират и отварят далеч по-сложни обекти, за по-малко време отколкото ти можеш да си представиш.
6
3
 
11
 
! Отговори
Не-почитател преди 6 години
Г-жа кметицата да дойде да види колко в мръсно в Лозенец, как се изсипват кофите за *** в Бояна пред къщите на хората, когато боклуко-събирачите преценят, че *** няма да се прибере?! и да обясни на нещастните софиянци, които ползват градски транспорт, защо така драстично са увеличени интервалите на между автобусите - напр. автобус 94? Иначе, да е жива и здрава зам. председателката на ГЕРБ и вече 8 години кмет на София...
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Харесвам политиката на ГЕРБ и това как крадат докато правят, ще видим обаче след 10 години дали един град ще е способен да издържа цяла държава...
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре ще е и да се построи едно у-ще в кв. захарна фабрика,защото има достатъчно първолаци,а и по-малки и по-големи деца,но у-ще - йок ! няма аптека...лекар...зъболекар...да не говорим за луксове като читалище....
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
учителката по руски, подхранва топлофикация от фондовете и няма нищо с това което се изисква от ЕС
2
4
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
to ne samo Sofia baq xora drapnaxa s tiq evrofondove
1
5
 
7
 
! Отговори
. преди 6 години
Кога ще сринете *** рушка даскалко!!!!!