За едни грозотия, за други… национално богатство

Десетки на протест за запазване на паметника "1300 години България" пред НДК
Обновена: 28 юни 2017 06:41 | 27 юни 2017 20:15, Камелия Цветанова
21

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Десетки граждани се събраха на протест за запазване на паметника "1300 години България” пред НДК.

Демонстрантите изразиха несъгласието си с решението на Столичната община да събори монумента, който според тях е „произведение на изкуството”.

Още по темата

За кратко те блокираха кръстовището между булевардите "Витоша” и "Патриарх Евтимий”.

Въпреки че подадоха жалба срещу решението на общината, то беше отхвърлено и до няколко седмици паметникът ще бъде демонтиран.

От Столичната община обаче са категорични, че решението за демонтирането на паметника е крайно и не подлежи на обжалване.

"Това е едно тоталитарно вземане на решение, защото не е взето под внимание мнението на специалистите, хора с образование”, смята Людмил Димитров  от Инициатива „За запазване на „1300 години България”.

Въпреки че загубиха битката в съда, защитниците на паметника все още имат надежда, че той няма да бъде премахнат.

"Той беше оставен на разрухата и то съзнателно толкова години. Ако преди 5 години, когато имаше идея да се възстанови, струваше един милион, сега ще струва 5 реално”, заяви художникът Светлин Русев вчера.

Според него запазването на монумент нямало да спре възстановяването на съборения войнишки паметник на Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни.

"Не трябва да ги противопостяваме! Място за войнишкия паметник има, има проекти за неговото изграждане, в краен случай би могло да бъде възстановен в тази градинка. Но не бива да махаме паметник, за да слагаме друг”, категоричен е Людмил Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: паметникндкпротест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
корекция преди 6 години
Не десетки , а десетина , на протест. Чудно защо не протестираха друарите Светлин Русев и Старчев ,когато събаряфа паметника на загиналите за България момчета!
16
6
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Паметник - Това е Памет Историческа Събаряне на Паметници е отказване от собствената История! Дори естетичските критерии не са на 1-о място, а Историческите събитя! Ако те естетическите трябваше да са определящи, повечето трябва да се съборят, като се започне с паметника на Шипка. Някой имащ се за българин обаче смее ли дори да си го помисли!!?? Събарянето на паметници е сигурен белег за пълно отсъствие на интелект скрит зад овластена арогантна некадърност!
15
3
 
8
 
! Отговори
АЗъ преди 6 години
Тия дето го искат това ръждясало скеле нека първо да отговорят: Някой питал ли е народа дали да се съборят паметните плочи на нашите деди паднали в бран или ДА?И ако е ДА кой си загробва паметна на предците си и кой решава, че един паметник е по-достоен от друг? Да се премести и да се възстанови унищожената история от комунистите и драгата *** да се извини на потомците на войниците и на обществото. Престанете с идиотизмите си "драги" смешни псевдо софиянци. Вие не сте България.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До читателТи спешно трябва да си изпиеш витамините! Каква идеология, какъв комунофашизъм ??? Това е история и като всяка друга има и добро, и лошо.
13
3
 
9
 
! Отговори
Ники преди 6 години
И ако това е част от националното ни богататво, ясно защо сме най-бедни в Европа!!!
12
4
 
12
 
! Отговори
номер2 преди 6 години
ПАМЕТНИКА ЩЕ СЕ УНИЩОЖИ, НО БЕТОННИТЕ ГЛАВИ НА СТАРЧЕВ, СВЕТЛИН РУСЕВ, ВЕЖДИ РАШИДОВ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЩЕ ОСТАНАТ! ТОЗИ КОЙТО Е ИЗМИСЛИЛ ШЕСТОСМОРНИЯ ПИЕТОХУЙ Е ВЗЕЛ ПАРИ ЗА ТОВА?! ДА ГИ ВЪРНЕ! ДА ГИ ВЪРНЕ ЗА ДИСКОМФОРТА, КОЙТО НИ Е ПРИЧИНЯВАЛ ТОЛКОВА ГОДИНИ! СЛЕД ТОВА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН И РАЗСТР...
11
4
 
15
 
! Отговори
ама как преди 6 години
не е взето под внимание мнението на специалистите от соца?И особено на Светлин Русев който казваше "Другарю Тодор Живков не можете да ми попречите да ви обичам"
10
5
 
24
 
! Отговори
Народът решава! преди 6 години
Още през първата седмица, след като беше тържествено открито пред НДК това нещо, наречено паметник, из София плъзна слуха за названието, което са му дали софиянците - "Шестоъгълен петох/йник".С други думи, още тогава народът изрази преценката и неодобрението си.Сега една шепа блюдолизци може да скандират каквото си щат. Мнението и желанието на народа няма да се променят.Да разбият паметните плочи на героите, за да вдигнат това грозило! Само комунисти на власт могат да бъдат толкова нагли!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само за толкова има Старчев, не е милионер човека все пак.
8
1
 
16
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
А стената с имената на загиналите за България?
7
3
 
14
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Национално ГРОЗНО богатство
6
7
 
35
 
! Отговори
Ники преди 6 години
"Изоставен на разруха" - този грозен, безвкусен и некадърно построен "паметник" за 40 год се срина! Някой да е реставрирал гръцки, римски, египетски и пр. паметници? Просто паметникът се срина като комунистическите си кухи създатели!
5
18
 
23
 
! Отговори
читател преди 6 години
Белезите на комунофошизма трябва да се заличат навсякъде.Паметникът пред НДК, този на Съветската армия, Альоша в Пловдив, и др. останки от една извратена и човеконенавистна идеология трябва де ликвидират и опишат в учебниците по история.Тук няма изкуство има само гадна идеология на тъпия пролетариат.
4
18
 
15
 
! Отговори
bm преди 6 години
Този паметник добре, а онзи на съветският *** окупатор, кога?
3
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз не мога да понасям пето***ника, но смятам, че трябва да остане, за да напомня на поколенията колко кух, фалшив, грозен и разлагащ беше социализма.
2
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този паметник изяде пенсионния фонд едно време. а и без това е ГРОЗЕН. ама архитекти и скулптури си го защитават,нали утре пък те трябва да смучат от някъде народна пара за дивотиите си.
1
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DRUGARI DA ZASHTITIM S TELATA SI PAMETNIKA OT TEZI BEZRODNIZI I FASHISTI.