Цените на имотите в София: В Лозенец и за ?1800 на квадрат

Надценените имоти се задържат и по година на пазара
Обновена: 28 юни 2017 16:17 | 28 юни 2017 15:30, Миглена Иванова
78
Цените на имотите в София: В Лозенец и за ?1800 на квадрат
Снимка: архив, Bulphoto

Цените на имотите в София остават стабилни от началото на годината, отчита агенция за недвижими имоти. Колебанията за столицата са в рамките на 2-3% в отделните квартали и да определени имоти.

Все по-забележима става тенденцията на застой за жилищата, които се предлагат на надпазарни цени, констатират от агенцията.

"При средна цена от 1 150 евро на кв. м в Лозенец вече немалко собственици оферират жилищата си на над 1 800 евро. Това е с около 60% над средната пазарна стойност. Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства – престижен район, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара, но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не с 60%", коментира изпълнителният директор на Адрес Георги Павлов.

Над 25% от имотите престояват на пазара повече от година преди да открият купувач, сочат данните на компанията. За първи път от няколко години вече има и случаи на отстъпки над 20 хил. евро.

През периода април-юни вече са налице сделки със сериозен компромис спрямо офертната цена. "Тези сделки са все още малко на брой, за да чертаят ясна тенденция, но само преди 6-12 месеца за подобни отстъпки изобщо нямаше как да говорим. Това може да бъде още един знак, че някои имоти са твърде надценени и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите", казва Павлов.

В същото време качествените жилища, предлагани на пазарни цени, се реализират изключително бързо, а сделките са динамични, посочват от компанията. Близо 60% от купувачите се решават на покупка в рамките на месец, а други 26% - между 1 и 3 месеца.

Двустайните и тристайните жилища продължават да формират най-големите дялове в типовото разпределение на имотите. Те са съответно 35% и 39% от всички сключени през полугодието сделки.

Следващите по популярност имоти са едностайните жилища и гаражите – всеки с дял от 7%.

"През първите шест месеца на 2017 г. имаме повече сделки за гаражи, отколкото за многостайни апартаменти и къщи. От няколко години наблюдавам растящите интерес на този тип имоти. Той е резултат от необходимост – в голяма част от по-населените райони на София паркирането вече не се възприема като даденост. Търсейки си жилище, немалко купувачи имат задължително условие за осигурено място за паркиране и са готови да платят за това", казва Павлов.

Над 100 хил. евро е стойността на 22% от сключените за шестмесечието сделки. Други 26% от покупките са на цена между 70 хил. и 100 хил. евро.Картината за София е дори по-ярка в източните столични райони като Изток, Изгрев, Яворов, Гео Милев, Редута. Там делът на покупките над 100 хил. евро е 40%, а на тези между 70 хил. и 100 хил. евро – 37%.

Павлов подчертава, че жилищата в София стават все по-достъпни за купувачите, въпреки ръста на цените от предходните две години, заради спада на лихвите по ипотеките и увеличението на доходите в столицата.

"Числата сочат, че семейство с двама работещи в него днес вече може да си позволи стандартно тристайно жилище от 100 кв. м, макар и да е на границата на финансовия комфорт. Нещо, което преди 5 години бе трудно постижимо", коментира Георги Павлов, като все пак препоръчва делът на вноската по кредита от месечния доход да не надвишава 30-40%.

Очакванията са общата картина на пазара да се запази сходна с настоящата поне в краткосрочен план заради стабилността на цените и очаквания скорошен спад на лихвите по кредитите.

Прогнозата на Адрес до края на годината е за активен пазар със стабилни цени и умерен ръст на ипотечното кредитиране. Според експертите, ако продавачите съумеят да предлагат имотите са на съобразени с пазарните условия цени, ще станем свидетели на повече динамика през второто полугодие и покачване на активността.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще се срине ама друг път , тия то които зависи това няма да го позволят отново обаче и аз не подкрепям кредити за жилище заробващи за 20+ години
51
3
 
32
 
! Отговори
666 преди 6 години
Стига с тези платени статии, пазара ще умре съвсем скоро и сценария от 2009 ще се повтори пак. Да живееш в лозенец трябва да си мазохист, едно село превърнало се уж в примамлив квартал. Там не е блок до блок а блок върху блок. Най късно до зимата пазара ще се срине и тогава да му числят тиквите с кредитите.
50
2
 
10
 
! Отговори
Хамилтън преди 6 години
Народа се насочи към имоти след проблемите на КТБ, но както се видя у нас и в Италия данъкоплатеца плаща и се приключва със случая! Защо да се харчат луди пари за нещо, което след време може да е с тежки данъци
49
24
 
3
 
! Отговори
купувача преди 6 години
Купих в Младост 4 преди месец за 60 000 евро - 2-стаен. Мисля че е добре...
48
4
 
30
 
! Отговори
музикант преди 6 години
Според мен София не изпълнява критерийте за столица, даже за град. София е населеното място с с най-висок процент чалгари.
47
1
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 6 години
Атанас Буров. Виж У гугъла, кой е той и какво му се е случило след комунистическия преврат !
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен (48)Абсолютни глупости. Преди да започне бума на урбанизацията - так се е разселвало. Поредната дисидентска легенда.
45
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СФПреди стотина години София е била с 20-тина хиляди жители и без една павирана улица. Постепенно придобива градски облик. След 1944 г. елита на столицата се изтребва и разселва. Гражданство придобиват каскетаджии-шумкари-диви ***. Та до днес облика на столицата се определя от тях и приплодите им. Градове са Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово....София е село !
44
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Цените на имотите в София: В Лозенец и за ?1800 на квадрат ""...............някои изгладнели брокерчета пак надуват балона ...тоя път ще трябва бая да се напънат с надуването ... лудите свършиха
43
6
 
12
 
! Отговори
СФ преди 6 години
До АнонименАбсолютно и за съжаление си прав! Затова очаквам този, който предложи връщане на жителството да гласувам за него. Така ще си ходим по тротоарите и няма да е претъпкано.
42
1
 
12
 
! Отговори
до Имигрант преди 6 години
Не си и помисляй да сравняваш Монако с България.ПОВЯРВАЙ МИ-------Вярвам ти, разбира се! За съжаление.Пък и не съм правил сравнение с Бг, въпреки че имаме всички природни предпоставки и ресурси...Но, уви!!!Просто констатирам факта.
41
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен има един елементарен критерий за град - тротоарите. Населеното място става град, когато спокойно можеш да ходиш пеша навсякъде. София няма тротоари. София е най-голямото село в България.
40
1
 
39
 
! Отговори
справедлив преди 6 години
Строителството навсякъде излиза между 200 и 300 евро на кв.метър. За нищо на света не бих дал повече от 500-600 евро на квадрат , и то за качествено строителство. Който иска да пълни пеликанските гуши на разни брокери ,строители , олигарси и друга папл.ач ,нека купува.Банките търсят балъци ,така че побързайте.
39
7
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Може да ви е смешно, но преди време ми се наложи да поживея година и половина в такава среда и с мъжа ми много се забавлявахме да си наблюдаваме съседите ( особено една двойка отсреща), а и в сравнение с панелката, в която съм израстнала нямаше злобни бабички клюкарки и абсолютни селяни, които да си хвърлят *** през терасата, а съвсем нормални, възпитани и интелигентни хора, с които много по- лесно се съжителства. Сега сме в свое жилище, с гледка към една ливада и Витоша и е голяма скука
38
0
 
16
 
! Отговори
Имигранта преди 6 години
Бях в Монако преди два месеца.Не си и помисляй да сравняваш Монако с България.ПОВЯРВАЙ МИНЕ бих сравнил Монако с Лондон за България даже немисля и да си отварям устата
37
2
 
9
 
! Отговори
до Имигрант преди 6 години
Абе, то и Швейцария, и Монако, и Люксенбург, Гибралтар (ако да е англиска колония...засега) са една шепа хора, ама и Лондочани им завиждат.-))))
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100кв-150хил евро....Кажи речи кажи речи половин къща в Лондон.Наемите започват от 1300-паунда месечно;)
35
3
 
51
 
! Отговори
обективен преди 6 години
Проста сметка: 100кв.м в Лозенец за 180 000 евро ,360 000лв.Значи 30 години по 1000лв за някаква си стиропорна клетка в пренаселената от всякаква *** *** София.Без лихвите!Само *** може да го направи.За 30-40 000 си купувам хубава къща на село и 30 години си харча кинтите на чист въздух ,барбекю ,на риба и т.н. Няма синя зона ,няма задръствания ,няма рогачи.Въпрос на избор.Айде и умната...
34
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не знам кой луд купува в лозенец, там е толкова тясно и пренаселено от прозорците си виждаш съседите ти какво правят в съседната кооперация и може да се здрависаш с тях защото са на една ръка разстояние ..
33
2
 
20
 
! Отговори
Имигранта преди 6 години
Някой като ми каже:провинция,столицаИ се чудя да плача ли да се смея ли.Една шепа хора,самолет Сф-Варна един час...провинция :)))))))големи столичани всички беееЛондон е 10мил......