София на 184-то място по скъпотия, доходът ни за година - 12 666 лв.

Луанда е номер едно в класацията за най-скъпите градове
28 юни 2017 07:10, Александър Попов
30
София на 184-то място по скъпотия, доходът ни за година - 12 666 лв.
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

София попада на 184-та позиция в класацията за най-скъпите градове за живеене в света през 2017 г., в 26-тото поред проведено изследване от консултантската компания Merser, съобщава БТА. Столицата ни е класирана на това място заедно с индийския град Калкута.

Проучването включва кошница от над 200 вида ежедневни стоки и услуги, които обитателите на дадено населено място, включително и чужди граждани, са принудени да плащат всекидневно.

В кошницата са включени цялата палитра от хранителни стоки, месо, плодове и зеленчуци, алкохол и тютюн; домакински и общи услуги, както и услуги и стоки за отдих; електрически стоки, автомобили, облекло; комунални такси и др.

В глобалните топ 10 на най-скъпите градове за живеене, номер едно е Луанда в Ангола. Следват Хонг Конг, Токио, Цюрих, Сингапур, Сеул, Женева, Шанхай, Ню Йорк и на десета позиция - швейцарският град Берн.

Луанда се е "изкачил" до номер 1 като най-скъп град в света заради огромната инфлация на местната валута, засиленото търсене на петрол и високите цени на вносните стоки, което надува цените на всички стоки и услуги и разходите за живот, отбелязва изследването.

По данни на НСИ общият среден годишен доход на домакинство в страната ни през миналата година е бил 12 666 лв., а общият годишен разход - 11 968 лв., като доходите и съответно разходите в столицата София са сред най-високите в страната.

От градовете в нашия регион, които попадат в класацията, Букурещ е класиран на 104-та позиция, Истанбул - на 142-ра, Атина - на 144-та, Тирана - на 189-та, Белград - на 198-ма, Сараево - 202-ра, Скопие - на 206-та и др.

В класацията прави впечатление, че три швейцарски града за поредна година са в топ 10 на най-скъпите градове в света. В Цюрих тричленно семейство се нуждае от над 3 600 долара на месец като разходи за живот, докато същото семейство в Женева харчи 3 500 долара на месец.

Освен това средният жител на Цюрих изкарва 41 долара на час, преди данъците, което е 21 пъти в повече от средния жител на град като Киев, класиран на 163-та позиция.

Високите доходи позволяват жителите на Цюрих да работят около 20 часа, за да могат да си купят примерно iPhone 6, при средно 627 часа работа за жителите на Киев, показва изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
До 28Ако имаше елементарна икономическа грамотност, нямаше да питаш защо ППС не е достатъчно. Някак си не върви да те образовам безплатно.
21
1
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
До 26И аз не съм писал, че заплатите в България са 6 пъти по-ниски, но ти явно не си го разбрал. Реално заплатите в България са доста повече от 6 пъти по-ниски в номинално изражение. ППС не е достатъчно по ред причини.
20
1
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
До 15,21,...А защо си мислиш, че си икономически грамотен, след като не си разбрал и най-елементарните неща, които съм написал?!Я пак ги прочети, но този път внимателно и докрая.*Най-важното е, че става дума за България и за доходи на домакинство, а не за заплати. Оня номер 4 хаххо... се е поизхвърли яко и затова вметнах за САЩ, където заплатите и доходите не са толкова високи, както ги описва, а останалото - какво може да се купи с тези доходи, той не го засяга, аз също.
19
2
 
4
 
! Отговори
Георги преди 6 години
До ХахаххахахНа 99% съм сигурен,че живееш в Америка и си *** комплексиран емигрант, който си избива комплексите на хората в България. На хората,който не са стъпвали извън БГ е много лесно да им говориш бабини деветини но всеки нормален,който е бил в чужбина знае за к'ва тъпотия става въпрос. Чистачите хубо взимат 20-30 хилки ама разходите там да не говорим к'ви са, а и да не зачесваме темата,че всичките сте чистачи и магазинери но ако ви чуе някой работите за Майкрософт...
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София е на път да изгони програмисти , инженери от ИТ сектора .. заради високи наеми и цени на имотите..
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 9 това са пълни глупости. Спрете се с това число 30 000 това не е истина. Това може да е годишната заплата на едно съсловие но определено не е средна годишна заплата в щатите. На базата на какво изчисли че 30 000$ годишно се равняват на 15 000лв? Статията е тенденциозна и 9 много точно го е казал. Функцията на статията е ясна, но всеки има право сам да прецени кое е истина е кое не. Нали така?
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15айде бе ? 2 пъти та чак 2.5 пъти? Интересно, миналото лято ми беше третата поредна бригада и аз лично не видях такова нещо. За да не звуча голословен ще кажа че правя изводи от пазаруване на хранителни продукти от една от големите им вериги на източното крайбрежие STOP&SHOP. Първата година дори работих там. Провери си сведенията- средната заплата е по-малко от 3000$. Не е уместно да квалифицираш хората и в същото време да пишеш неверни неща
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и над хиляда евро за квадратен метър панелно жилище в София :) Ха-ха
14
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
А по заплати на кое? Трябва съпоставимост.
13
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Поредната герберастка лъжа. От така наречените потомствени софиянци съм... ти да не си чистач алкохолик, толкова е дохода на чистачка във Видин
12
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Не е особено умно да се прави сравнение с САЩ, където медианата на заплатите на работещите на пълно работно време е 3460 долара на месец, т.е. около 6 пъти повече от така наречената средна българска заплата. В статията не става дума нито за заплати, нито за САЩ, а за среден доход на домакинство, който неясно защо е безумно малък в тази статистика. Все пак да не забравяме милионите и милиардите на олигарсите в България, които би трябвало да са вдигнала много този среден доход на домакинство.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София не само че е класирана, ами тя и прилича на Калкута - пълно е с индианци.
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееее, пак швейцарците много специални, все те са най най най.....!!! Да не са от друга планета?? Не е честно, не всеки е имал късмета да се роди в Берн, Женева, Цюрих.... и да не може да се радва на същия стандарт. Откровено започнах да им завиждам :((
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
разумния човек ще стигне до тези изводи направени в коментарите тук, но простия ще си каже ей виж тези са на власт виж колко добре става. Лошото е че простите заемат доста голям процент в сравнение с онези разумните. Статията си изпълнява задачата, което е нелепо и толкова жалко, но в тази страна всичко е такова-нелепо и жалко. Колкото и минуси да слагате на коментар 4 Хахаххахах- човека ви казва истината. Вижте в wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Personal_income_in_the_United_States
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната герберастка лъжа. От така наречените потомствени софиянци съм. Нямам доходи от наем. Жилището в което живеят ми е единствено. Нямам и кола, защото не ми трябва, тъй като нямам село, а и нямам къде да я паркирам. Годишният ми доход бруто е 9200 лв, че а чисто 7800 лв. Повечето ми познати са като мен. Не мога да кажа, че животът ми е песен. Лишавам се от доста неща да оцелявам.Чудв се кому са нужни постоянните лъжи за доходите на българина, които четат през ден.
7
1
 
11
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
Българският работодател се държи като робовладелец. Гледа на наемните работници като на своя собственост и се гаври с тях, според настроението си. Затова в България няма и няма и да има развитие!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeus, освен хора живеещи от заплата има пенсионери, безработни и т.н., които натискат надолу средния доход.
5
5
 
17
 
! Отговори
след Занзибар преди 6 години
През 2015 година, българската икономика е стигнала нивото на българската икономика от 1989 година! През 1989 България е била на 27 място по Бруто вътрешен продукт, а през 2016 е на 68 място, след Занзибар. И за това ли са виновни комунистите?
4
17
 
6
 
! Отговори
Хахаххахах преди 6 години
Е как може да има хора които да разботят за 6100 евро ЦЯЛА ГОДИНА???? Това българите са абсолютни мазохисти. В САЩ чистачите и общите работници вземат около 20-30К на година.Продавачите вземат повече защото обикновено имат бонуси и комисионни.Нормалните хора със добра професия вземат между 40К и 120К. на година.Хората със висока квалификация и опит задължително над 100К годишно.А за собственик на малка фирма е нормално да си докарва по 300К и повече годишно.
3
3
 
7
 
! Отговори
Неуместно сравнение преди 6 години
Сравняването на средната заплата за *страната* с разходите за живот в София е глупаво. С 12к годишно може да се оцелее само ако имате собствено жилище (т.е. потомствен софиянец) или се живее в мизерна квартира.До 1 - другарю, подобни статистики обичайно цитират брутни възнаграждения, приятелката ти май е даже леко над средната (не ми се смята :) )