Роми със спецгривни точат безконтактни карти в метрото

Устройството дърпа пари от 21 карти в секунда
29 юни 2017 08:30,
113
Роми със спецгривни точат безконтактни карти в метрото
Снимка: архив, Bulphoto

Гривна с размерите на часовник източва безконтактни карти в метрото и въобще на места със струпване на повече хора.

Устройството се закопчава на ръката и е в състояние да запише данните на 21 карти в секунда, стига крадецът да се доближи на 15 см от жертвата, пише "Телеграф".

Най-новата техника за изпразване на сметки се продавала свободно в интернет срещу 3600 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"а тази сума къде отива? нали за да я вземат, трябва да я вкарат в някаква сметка, банкова. Зад тази сметка стои някоя фирма, човек."Първо - къде е банката, българска ли е, чужда ли е.Второ - тоя дето ти е източил 25 лв от картата (лимитът за безконтактно е горе-долу толкова), ще се оправдае, че ти е продал нещо за тази цена. Трудно за доказване, фискална памет за платежен документ се променя лесно, дори и днес.Трето - тромава е процедурата. МВР даже често знаят кой краде и нищо не правят.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яа...а те тия за туй се бутат в тълпа с найлоновите си торбички за многократна употреба оръфани от плъхове да си напълнят торбичките с пари от места с повече улисали се хора за да хапват всички на опашка.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в белград съм виждал друго. ПОС-а е забит някъде под касата, човека си дава картата и си казва ПИН-а. Касиерката се самообслужва и връща картата. Добре, че имах кеш.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
могат да направят дупликат на твоята карта, който дупликат може да прави микро транзакции само на ПОС, а този ПОС се следи и контролира, и е на един клик от блокирането. Отделно зад него има Банка, което също следи сметката. Няколко човека да ревнат и сметката заминава. Ясно е че може да ползват бушони, ама и това се си има решение. Отделно, че ако имаш няколко карти, които интеферират, какво точно ще свалят?
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той сложи един бял лист върху картата и прекара два пъти една линия за чертане върху листа. Резултата беше, че ми копира номера на картата за части от секундата. Така че трябва терминала да е пред вас!"В Гърция до ден днешен се плаща напълно изрядно именно по този начин, и то на много места. Ползва се хартия с индиго, слага се картата и се натиска. После просто се изисква подписа на притежателя на картата и готово - плащането се счита за редовно и законно. То затова е измислен релефния код.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А може ли ръчичката с такава спецгривна на дръвника и шат с брадвата!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ама си неограничен!а тази сума къде отива? нали за да я вземат, трябва да я вкарат в някаква сметка, банкова. Зад тази сметка стои някоя фирма, човек. Банката си следи за такива работи и колко му е да блокира сметката. Т.е. с това усилие колко пари може да изкараш реално от сметката и хора реално може да издумкаш?
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 45 : В началото когато плащах с карта, един продавач ми вика дай картата и аз му я дадох. Той веднага ме изгледа странно и ми каза "Момче не си давай картата на никой!" Искай терминала да е пред теб за да виждаш както става. Той сложи един бял лист върху картата и прекара два пъти една линия за чертане върху листа. Резултата беше, че ми копира номера на картата за части от секундата. Така че трябва терминала да е пред вас!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Съответно с една малка камерка до касата може да ти я разгледа, нужни са му само номера и 4-те цифри отзад, за да ползва твоята карта за покупки."Ама то камерка, ама да я купиш, ама да я монтираш, ама да и вземеш записа... ама той колко е качествен, след като е малка камерка... ама после той сам да купува в Интернет, като по този начин можеш да знаеш кой е и къде е, ама в Банката дали съм се подписал, че позволявам активни операции, ама дали съм изтрил с шкурка 4 цифрения код... много стават
41
1
 
2
 
! Отговори
Ама си неограничен! преди 6 години
До АнонименВземат ти сумата определена за безконтактно плащане, неизискващо оторизация с пин! Ето заради такива като теб банките правят всички на маймуни и храним престъпниците!
40
0
 
4
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
До 29 : То хубаво само кеш, но нали знаеш че има специализирани групи съставени пак от такива тъмни субекти които бъркат в джоба без да разбереш... И като имам 100лв в джоба, ще заминат и стоте. Разбирам да държиш 10-20лв кеш в себе си, но повече си е рисковано за мен. Слагайте си картата между документите или други карти които нямат безконтактно плащане. Чувал съм че така машинката не може да разбере коя карта да засече.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека сега банките да ме убедят, че трябва да използвам такава карта! *** много сигурна, супер нова технология! *** то колко са да ти дръпнат 20-25 лева! Хайде на пенсионеритеееее!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а плащането само с карта да не би да е по добро? даваш си картата на продавача, той я слага на пост терминала , пише сумата, дава ти да напишеш ПИН код. Съответно с една малка камерка до касата може да ти я разгледа, нужни са му само номера и 4-те цифри отзад, за да ползва твоята карта за покупки.
37
2
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Безконтактното плащане е доста голямо удобство според мен. Плащаш за 1 секунда, без код и т.н. Проблема обаче се появява когато някой като тези тъмните се появи с такава машинка... Точно заради такива "дейности" в западна Европа почти всяка банка дава с картата и едно калъфче в което се пъха картата и си го държиш в портмонето например. Този *** предпазва краденето на данни. Обаче унас не съм виждал такива екстри. Явно или на банките не им пука или не го дават защото струва пари...
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво по-точно източват?? и каква е опасността?събират информация за последните ми транзакции? какво могат да направят с нея?
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да създадеш такава карта е върха на мaлоyмщината. Естествено повечето банки си счупиха краката да ги предлагат, а някои от тях дори направиха всичките си карти такива. И дори в някои банки, ако дойде време да си подновите картата, ако старата е била нормална, то новата ще ви я пробутат безконтактна. И от 10 възможни карти, имат само една нормална като вид, но тя е с висока годишна такса за поддръжка. Хората са много пpости и банките използват, че има търсене. А търсенето се определя от масата.
34
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 6 години
До Друг НякойЕ, слава богу не съм безработен. Заплатите Ви вероятно ги превеждат по банкова сметка към която Вие си имате карта (както и моята). Картите си ги спрях когато ужилиха дъщерята *** мой близък, и на жалбата от банката им отговориха: "Докажете че не сте Вие". Тегля само от гише (има такса), но ако се вземе в предвид ще съм си предотвратил "ужилване" несъм съгласен че е по- скъпо отколкото да тегля (плащам) с карта. Работата ми е такава, че ежедневно минавам поне 2 пъти край банка.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34Включително и за лошия ТИ правопис, писанията с главни букви и на латиница!
32
0
 
7
 
! Отговори
ники преди 6 години
Ако толкова ви е шубе, завивайте си я във алуминиево фолио или пък си купете подобни калъфи за карти, продават се в интернет.
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банките в ЕС възстановяват сумата по кражба и самите те инициират и следят разследванията.Ако вашата банка няма добър отдел сигурност,просто я сменете.