Роми със спецгривни точат безконтактни карти в метрото

Устройството дърпа пари от 21 карти в секунда
29 юни 2017 08:30, Мария Захариева
113
Роми със спецгривни точат безконтактни карти в метрото
Снимка: архив, Bulphoto

Гривна с размерите на часовник източва безконтактни карти в метрото и въобще на места със струпване на повече хора.

Устройството се закопчава на ръката и е в състояние да запише данните на 21 карти в секунда, стига крадецът да се доближи на 15 см от жертвата, пише "Телеграф".

Най-новата техника за изпразване на сметки се продавала свободно в интернет срещу 3600 лв.


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
BALGARITE PRODAVAT USTROISTVATA NA ROMITE,A TE KRADAT OT BALGARITE.

BALGARITE SA VINOVNI ZA VSICKO LOSHO,KOETO SE SLUCVA V DARGAVATA
30
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 1 година
До "Някой"-Много си зле човече.
29
2
 
3
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Има българска фирма, която продава такива защити, но цените им са чист обир. Такова нещо струва 4-5лв те го продават за 20... Българска работа.
28
0
 
2
 
! Отговори
Св до Бау преди 1 година
Нищо не става. Дори и да има няколко такива "покупки", а аз никъде не съм чувал за такива, или добре ги прикриват банките, просто ще се отразят тези транзакции в извлечението ти. Това веднага се покрива от банката, ако както са ми обяснявали, че евентуално можело да се прехвърли в някакви сметки в Бали. Естествено ако си бил там едновременно с тази кражба няма как да докажеш че не си пазарувал, но пък ако нямаш печат в паспорта че си излизал, лесно се доказва че през това време не си бил там.
27
0
 
17
 
! Отговори
:) преди 1 година
Купете си екраниран портфейл и дотам с точенето на безконтактни карти.
26
13
 
14
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Затова:
1. Само КЕШ! После да не съжалява човек като ги гледа как ядат и пият с неговите пари и си пеят "моме Калино"
2. Мнооогоо далеч от всякакви римляни, *** обиталети на нашата планета, и други такива подзащитни на БХК.
3. Никакви карти. Имам 2 банкови сметки, и на двете съм им спрял картите. В банките си има камери които работят непрекъснато, и няма как да ги облепят без никой да забележи.
А на хората с различно мнение от моето - Ха да Ви е честито!
25
0
 
17
 
! Отговори
Бау преди 1 година
До 26
"Журналистката" не е разбрала какво точно става както винаги. Не ти взимат данните, а източват лимита от 25лв, които можеш да използваш без контактно на транзакция. Аз така плащам по магазините. Ако е под 25лв само я докосват до машинката и е платено, ако е повече иска ПИН. Не съм сигурен какво става ако 'купят' няколко пъти по 25лв един след друг.
24
2
 
24
 
! Отговори
... преди 1 година
Стига глупости. Ако използват NFC(няма друга) технология да прочетат информацията от RF чипа на картата, ще могат да видят, какво си правил с картата. Ще рече, че ти виждат, какви трансакции са последните 10 (колко пари си теглил) и номера на картата. На чипа няма информация за CVV, няма и информация за ПИН-а, тая информация е в оторизационната система на банката или БОРИКА/VISA/MASTERCARD, та ако може да кажете, как точно източват, че статията ви бие на конспирационна теория?
23
1
 
13
 
! Отговори
Св преди 1 година
В един сайт дори има някаква несвързаност с обяснение за заплащане в биткойн. Ни в клин ни в ръкав - като става въпрос за престъпление - биткойн. За да се източи максимума - 25 лв, трябва да е свързано към някаква сметка на фирма, в банка. Как се превръщат в биткойни, никой не знае. После и тук в статията се споменава не източване, а записване на данни - което е общо взето две имена на притежателя и някаква банкова идентификация, която е недостатъчна за последващо копиране и скиминг без ПИН-а.
22
0
 
0
 
! Отговори
Айде малко сериозно преди 1 година
До до 3
Рай...зен *** - заявление за спиране на функцията "Безконтактно плащане". Изключват я веднага.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И СИГУРНО СА НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ.
20
0
 
13
 
! Отговори
Св преди 1 година
Толкова постна информация, преписали са нещо от заглавната страница на , проверих има още няколко новинарски сайта със същия текст. Сигурен съм че продължението на 4-5 страница в , завършва че трябва да си купим от джобчетата на една фирма, която продаваше преди защитни ленти за магнитната на картите, за защита от скиминг. И докато преди сме чували конкретни потребители за кражба (обикновено от невнимание с ПИНа и скиминг), аз още не съм чул и един да му е източена безконтактно.
19
0
 
11
 
! Отговори
Важно преди 1 година
Допълнете статията с начина за защита на тези карти, за да помогнете с информация на хората. Продават се специални пластики, който се носят до безконтактната карта и я предпазват (могат да пазят до две карти). Има и вариант "направи си сам" - може да си направите плик от алуминиево фолио, в който да държите картата.
18
1
 
4
 
! Отговори
фарадеева клетка преди 1 година
Точно заради такива. не харесвам безконтактните карти.
Решението е джобче за карти, което играе ролята на фарадеева клетка, продава се за малко пари. В този случай обаче безконтактните функции не бачкат, което за мен не е проблем.
17
0
 
23
 
! Отговори
Stereo преди 1 година
Интересно кой е източникът на информацията "21 карти в сек.". Някое ИТ си е правило експерименти, в реална обстановка няма как да се постигне подобна производителност.
16
0
 
19
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 година
И джебчийството не е това което беше
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подобни устройства се използват в Русия от две години, най-вече в обществения транспорт.
14
1
 
3
 
! Отговори
Сп€€нс преди 1 година
В тукашните автобуси се заплащаше с контактна карта, после някой изчисли че се губят 2 секунди за всеси пътник и умножено по 20-30 хиляди на ден е много време което може да се спести с безконтактните.
13
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислите ли че някой ром е дал 3600 лева за такова нещо? Българи са крадците и по техни сметки отиват, а ромите са само наемни лица, на които им се плаща кеш и даже не им се казва какво точно правят.
12
3
 
2
 
! Отговори
Хъммм до 8 преди 1 година
Разбирам притесненията ти, но вярвам си на ясно че икономиката в България и по света отдавна е надхвърлила обема на книжните пари , защото ако всички плащаме в брой, значи да обвържем икономиката с наличните пари и за да стане това трябва да има напечатани пари покриващи стойноста на всичко което може да се търгува в страната , защото в даден момент може да го продадем/купим.