Сладко за 6 лв., мед – 10 , сирене – 15 лв.: На фермерски пазар в София

Производителите наследяват традиции от предците си
Обновена: 29 юни 2017 19:40 | 29 юни 2017 12:29,
35
Сладко за 6 лв., мед – 10 , сирене – 15 лв.: На фермерски пазар в София
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Биосладко по 5-6 лв. и мед от килограм по десетарка може да се купи днес от сергиите на фермерския пазар пред земеделското министерство. Производителите преди обяд бяха не повече десетина.
 
От тях освен сладка от череши, вишни, ягоди, шипки може да се купи и от глухарче. "Прави се от цветовете на глухарче, когато е започнало да цъфти през април", обяснява класическата технология за производството му Мая Ангелова от Чипровското село Превала.

"Само цветът на глухарчето са накисва във вода и престоява една нощ с прясно нарязан лимон. След 24-часа се прецежда, добавя се вода и захар и вари", пояснява тя, цитирана от "Монитор".

Ангелова има малко цехче за преработка предимно на горски плодове - черни и червени боровинки, горски ягоди, малини, шипки, глухарчета и борови връхчета. Решила е да се занимава с малък бизнес по швейцарски проект преди няколко години. "Ако не беше този проект, нямаше да успея", смята тя и пояснява, че разширява работа си с демонстрации за туристи на тъкане на чипровски килими, за правене на кори за баница и на самото производство на сладка. Ангелова обясни, че разчитат предимно на групи, идващи в Превала за пласмент на продукцията и всеки петък и събота продава на пазарите в Ситняково и Борово в София. Имаме и поръчки от малки магазини, фурни и хлебопекарни.

Истинското сирене на пазара пред МЗХГ се продава по 15 лв. килото и на щандовете имаше навалица основно от пенсионери. Овчето кисело мляко в стъклено бурканче от около 300 грама вървят по 2 лв., а класическите кофички - двойно повече.

На повечето сергии, продаващи млечни продукти производителите са наследили занаята от предците си. Димитър Калфов от Чепеларе, разказа, че преди няколко години, като студент е работел в чужбина, но се върнал в България. "Реших да помагам на баба и дядо да запазим фермата. От 2 години се занимавам с това", уточнява той и добавя, че много от неговите връстници също са опитали да се занимават с животновъдство и да произвеждат млечни продукти, но се отказали.

"Решихме да започнем собствено производство на сирене, а не да ни изкупуват млякото на безценица", каза Олга Мантарова от Паталеница, Пазарджишко. "Имаме ферма 150 крави и нямаме проблем със суровината", поясни тя и добави, че е в бранша, заради баща й, който е ветеринарен лекар.

Фермерският пазар ще продължи всяка сряда до началото на ноември и е част от проекта "Седмичен фестивал "От нашата ферма - с любов за Вас" , който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и Програма Европа 2017.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: софияфермерски пазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
17
 
! Отговори
тошко голфа преди 6 години
такива пазари има на много места в София, а цените се определят от това къде е самият пазар и колко са доходите на хората в района. В Литекс тауър има всеки четвъртък и цените са леко дублирано - сирена и кашкавали по 30лв/кг. Веганска луканка по 35, топено масло (ги, гхи) по 20+лв. Аналогичен пазар има в всяка събота в Благоевград с много поносими цени и разнообразия - диви ягоди 5-6лв/кг масло един буркан 8лв. сирена по 10 и т.н.
11
6
 
8
 
! Отговори
Чичко преди 6 години
Такива фермерски пазари има отдавна в цяла София.Вие интернет-деца попитайте мама или баба,или пък във,,ваш стил" напишете ,,Фермерски пазари" в Гугъла и вижте кой ви е най удобент Ама силно се съмнявам някой от вас да ходи въобще на пазар,освен ако не ви ,,насилят" вашите Пазара не е вашата сила,признайте си и не се хабете.
10
4
 
13
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 6 Леле, къде го деваш този мед от 25 кг. Ти друго ядеш ли ? Ба си мамата!Май искаш да срутиш пенсионната система.
9
3
 
19
 
! Отговори
Инспектор преди 6 години
До Бай Иван Този пазар ще го намериш.Въпроса е дали всичките тези производители са регистрирани в БАБХ.Докато бях инспектор там ни скъсваха да гоним бабите от улиците без да имаме право на това.По ЗХ и ЗВМД БАБХ има право да проверява само производители регистрирани по ЗХ. Дойде заповед от горе: Тичайте да да пишете актове за конст. нарушение на бабите. Да , ама не! Инспекторите от БАБХ нямат прово да искат личните карти и не могат да съставят актове на граждани.Тази прастика на нарушение на ЗХ
8
1
 
20
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Не мога да разбера новината хвалба на ниските цени ли е, или пък оплакване колко са скъпи нещата?
7
3
 
16
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Два пъти в година в София се прави събор на пчеларите. Ако ти хареса нещо може да си се договорите и да си поръчваш по еконт. Килото се връзва към 8 лв.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишеше, че пазарът е всяка сряда, а днес е четвъртък!!!До 2Прочети първото изречение на новината! Там е отговорът на въпроса ти.
5
4
 
14
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
До Анонимен 3,Има един майстор Савко току преди Созопол откъм Каваци - страшна гроздова ракия прави.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България става модерно да се търсят търсят качествени продукти, но не е модерно да се предлагат. Модерно е да се купуват домати, картофи извара, мед ит.н. от складове и да се предлагат като домашни.
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мани ги тия сладка, бе! Да предлагат домашна ракия отлежала за 9 лева, хората ще се избият. Стига да е наистина отлежала и поне 45 градуса. В Бургас на пазар Краснодар има един чичиак( мой авер) предлагаше по 8 лева гроздова на 1 година. Елексир. Каза че добавял мед вместо захар. Двойна преварка. Оня ден отивам пак да си взема и той вика че му свършила. Викам му: Добре де за 1 месец и я свърши. Колко беше направил? 150 литра, синко. Разбира се продаваше само на доверени хора за да не го изпържат
2
3
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Хубава статия, ама да бяхте написали къде е този пазар ?
1
10
 
24
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
В едно село близо до Чепеларе - Орехово - правят най-великото сладко от горски ягоди. Срещам го и в София на места - "Мария Сладката" е цехът. Иначе 10 лв за кило мед даже е малко