Понеделник, работници, оксижен: Паметникът пред НДК потегли към историята

Пластиките ще бъдат изложени в Националния исторически музей
Обновена: 3 юли 2017 15:08 | 3 юли 2017 14:54,
195
Понеделник, работници, оксижен: Паметникът пред НДК потегли към историята
Снимка: Facebook

Започна демонтажът на паметника пред НДК. Въпреки лошото време или може би именно заради него, още от сутринта работници започнаха да събарят остатъците от монумента "1300 години България", съобщи bTV.

Още по темата
С оксижен се режат металните пластики, за да бъдат отделени от тялото на паметника.

Пластиките са от метал и тъй като са произведения на изкуството ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей.

Останалата част ще бъде съборена.

Разрушаването на паметника става въпреки протестите на граждани, които  подадоха и жалба срещу решението на общината.

Монументът от години разделя хората на две противоречиви позиции. Противниците му смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани, освен това е комунистически и естетически неиздържан.

Застъпниците на оставането му в центъра на София обаче смятат, че решението за премахването му е политическо. Според тях той умишлено не се поддържа. Те смятат още, че не трябва да заличаваме и пренебрегваме историята си, разрушавайки паметник на историческото ни наследство, вместо това трябва да бъде реконструиран.

"Паметникът не е опасен, дори ще ни надживее многократно. Водили сме строителни инженери да го оглеждат. Твърденията, че зданието застрашава живота на минаващите, се разпространяват от неразбиращи хора. Общината не е дала никакви средства за поддържането на културния монумент, занемарявайки го нарочно", заяви преди дни архитект Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
1
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ОТ ПРЕМАХВАНЕТО НА ТАЯ КУПЧНА ЖЕЛЯЗО НЯМА ПОЛЗА...ИСКАМ ДА ЗНАМ КАК ЩЕ БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ НОМЕНКЛАТУРНИТЕ КРАДЦИ КОИТО ОЩЕ СА НА ВЛАСТ ? (ТОЧНО ТЕ РЕВАТ НАЙ-МНОГО ДА СЕ ЗАЛИЧАВА ИСТОРИЯТА)
162
0
 
3
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ПРЕМАХВА СЕ ЖЕЛЕЗАРИЯ, А КРАДЦИТЕ ОСТАВАТ.....
161
2
 
1
 
! Отговори
trafalgar преди 6 години
съдът на последна инстанция се е произнесъл!това е!
160
1
 
4
 
! Отговори
Таню преди 6 години
До АнонименТова си е природен закон тук. А за оная людмиложивковапедерастия - ей, доживях...! Оня ден спорих с един банаджия - видел целия свет по конференции и тн държавна хранилка, уви, нищо не схванал... За него всичко свързано със Сев. Корея било лъжа... Магарето отвързано, *** кепенците си седят...
159
1
 
2
 
! Отговори
от мен... преди 6 години
..до УРА : а можеше да остане и като символ на демократичната разруха на България.
158
1
 
2
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Дядо Ви ! А защо не групова статуя на всички червени кръвопийци, докарали ни до това дередже.
157
3
 
1
 
! Отговори
oпетков преди 6 години
Същите аргументи за историческото наследство са изтъквали може би и оживелите, недоубити хитлеристи и нацисти. Ако има разлика между фашизма и капитализма, то е, че първият е бил малко по-човечен.
156
1
 
1
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
Сега за компенсация трябва да сложат 30-метров монумент на Альоша...с *** и ватенка...да се знае кой е господаря по тези земи
155
3
 
14
 
! Отговори
Ура! преди 6 години
Тази развалина отдавна трябваше да изчезне от центъра на София!
154
8
 
9
 
! Отговори
Дядо Ви ! преди 6 години
На негово място да се постави бронзова статуя в размер 10 метра на вожда Бойко Борисов С вдигнати ръце и плоча с надпис: "Бойко изпраща гладни пенсионери с думите: ПАРИ НЯМА !"
153
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега да направят нов паметник за 1300 годишнината на България,със същите размери!!!Не искам да ми слагат плоча на мъртъвци,на мястото на символа на 1300 годишнината на България!
152
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви комунисти,фашисти,какви 5 лева,бе хора?!Тук се унищожава символа на хилядолетната история на България!Това е гавра със самата държава!Да огласят имената на взелите това решение!
151
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този паметник,можеше да се да се укрепи и дообработи,придобивайки по-добър,естетически вид.Самото му сваляне е гавра с българския народ,защото той е символ на дълголетната ни държава.Потресаващо!Чие решение е това,трябва да се изложи публично!
150
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червените фашисти се гавреха с историята и рушаха истинските български паметници. Тоя отвратителен тумор най-после ще се махне от София. А на грозните отливки мястото им е само в пещите за рециклиране.
149
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 161Не е било и няма да бъде комунизам! Било е преди и сега диктатура на простака! И сме велики колкото косъмчетата около свинктера.
148
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя 1300-годишнината си се помни, само дето не е ясно дали наистина е 1300-годишнина. Новите изследвания поставят началото на държавата ни още в 6 век.Отделно, че целият НДК беше строен за въпросната годишнина, та спокойно, не е като да няма какво да напомня :)
147
6
 
26
 
! Отговори
До venix преди 6 години
Ти явно си малък и не знаеш, че на негово място имаше един много красив паметник с имената на загиналите български войници от два легендарни български пехотни полка, които са дали живота си за България. Червените фашисти го премахнаха безцеремонно и изцвъкаха тая гадост на негово място. За щастие, плочите с имената на достойните български синове се пазят. Сега трябва да поискаме от другарката Фъндъкова от Самоков да възстанови този истински български паметник.
146
8
 
17
 
! Отговори
venix преди 6 години
Няма значение, че паметника е комунистически. Просто така се е случило, че 1300-годишнината на България се е случила по времето на комунизма. Че е грозен паметника, грозен е, но 1300-годишнината на България трябва да се помни. Просто махнете този паметник и сложете нещо наистина яко на негово място!
145
3
 
6
 
! Отговори
Панелчо преди 6 години
След тва да додат да ми санират панело, че комунизма изчезна ама панела не :(
144
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизма си отива на комунистите никога