Понеделник, работници, оксижен: Паметникът пред НДК потегли към историята

Пластиките ще бъдат изложени в Националния исторически музей
Обновена: 3 юли 2017 15:08 | 3 юли 2017 14:54,
195
Понеделник, работници, оксижен: Паметникът пред НДК потегли към историята
Снимка: Facebook

Започна демонтажът на паметника пред НДК. Въпреки лошото време или може би именно заради него, още от сутринта работници започнаха да събарят остатъците от монумента "1300 години България", съобщи bTV.

Още по темата
С оксижен се режат металните пластики, за да бъдат отделени от тялото на паметника.

Пластиките са от метал и тъй като са произведения на изкуството ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей.

Останалата част ще бъде съборена.

Разрушаването на паметника става въпреки протестите на граждани, които  подадоха и жалба срещу решението на общината.

Монументът от години разделя хората на две противоречиви позиции. Противниците му смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани, освен това е комунистически и естетически неиздържан.

Застъпниците на оставането му в центъра на София обаче смятат, че решението за премахването му е политическо. Според тях той умишлено не се поддържа. Те смятат още, че не трябва да заличаваме и пренебрегваме историята си, разрушавайки паметник на историческото ни наследство, вместо това трябва да бъде реконструиран.

"Паметникът не е опасен, дори ще ни надживее многократно. Водили сме строителни инженери да го оглеждат. Твърденията, че зданието застрашава живота на минаващите, се разпространяват от неразбиращи хора. Общината не е дала никакви средства за поддържането на културния монумент, занемарявайки го нарочно", заяви преди дни архитект Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
91 - не си прав - Априлското въстание е било, с цел тук да се пролее кръв, за да имаотзвук общественото мнение, и да скочи Русия да ни брани. Всичките буни, въстания и т.н. разчитат на Русия. Второ - онзи на коня е наречен Цар освободител, защото е премахнал крепостничеството и е извършил радикални реформи в Русия, но за нас по-важно е, че е дошъл с армията да ни освободи - причините не са важни.Трето - щом не си в състояние да се освободиш сам, ще търпиш, чуждите статуи.
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естония, България, АВстрия - съпредседатели от 1 юли 2017 до 31 декекември 2018. Ако не вярваш кликни в уикипедия. вече сме 3 юли вече сме съпредседатели на ЕС, затова бързат да махнат паметника.
81
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време комунистите със сила ни налагаха грозния си соц-реализъм, сега ние нямаме ли право да го заклеймим, най-малкото като нещо появило се насила на бял свят?
80
2
 
10
 
! Отговори
до 83 преди 6 години
Първо никой не се е молил на руския император да напада Османската империя за да си осигури излаз на проливите. Второ онзи на коня е наречен цар.освободител понеже от намай и къде последен в света е премехнал частично крепостничеството. И трето по каквато и да е причина, по какъвто и да е повод чужд императоор на кон пред върховния орган на държавата си е позорен израз на раболепие и липса на национално дастойнство.
79
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в единия случай сме се молили руснаците да дойдат, а в другия те са нахлулиИ във втория сме се молили, защото САЩ са сринали София и червената армия спира атомна бомба на САЩ върху София.
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го поемаме от първи януари - вееч го поехем от 1 юли този месец и е до 1 януари 2019.
77
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак добре, че от 1 януари поемаме председателството на ЕС, че това малко ускори процеса на премахването на това чу-чело. Иначе имаше да берем срама хората да гледат това грозилище. Някои имат красиви катедрали, други - красиви площади, ние - Паметника до НДК! Несериозно някак си...
76
9
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Тя, България умря и е нормално и символите й да изчезнат. Иначе, "антикомунисти", кухи ***, колкото искаш. Но урановите мини ги чакат!
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има музей на социалистическото изкуство - да набутат всички подобни паметници там и всичко свързано със социалистическата култура. кожуси, ужанки, стари волги....който му домъчнее, да ходи в музея и да се радва какво е било едно време. Нямам против. Но съм против тези "паметници" да бъдат в центъра на София.
74
1
 
2
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Паметникът заслужаваше да се срути сам поради огромната си архитектурна и художествена стойност. За съжаление не се намери кой да го защити както трябва за разлика от къщата на Георги Димитров на Опълченска, която беше защитена от събаряне благодарение на усилията на д-р. Станишев и други хора от БСП и ще бъде оставена да рухне сама както си му е редът.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нека не сравняваме паметника на Царя Освободител с паметника на Армията Окупаторка или Альошата. наистина има разлика. в единия случай сме се молили руснаците да дойдат, а в другия те са нахлули въпреки с нежеланието на царското правителство. несъпоставими са нещата.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 81По информация на Днес, е имало такава идея, даже са се натоварили на 204, но не са успели да слязат на НДК - рампата за инвалиди на автобуса се е повредила!
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Озверели от мъка симпатизанти как още не са запречили с голи гърди техниката? Иначе това е прекрасна новина.
70
8
 
10
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 6 години
Чудесна новина ! Сега очаквам да премахнат унизителния за българската нация паметник на чужд император на кон пред портите на символа на държавноста - НС. След това да демотнират статуите ва всички рашки със шмайчери и в израз на приятелство да ги подарим лично на Другаря Путин.
69
5
 
18
 
! Отговори
Роумингар преди 6 години
Их че гaдно. Много рано го почнаха и няма да мога да гледам... И разплаканите комунистчета няма да мога да слушам как подсмърчат.Няма ли някъде уебкамера поне? Няма ли някой тайм-лапс да направи да гледам как изчезва и се стопява грозилището?А бронзовите цепеници що на музей ще ги носят. Или старчев да си ги откара сам в двора на вилата или да ги направят на хлопки за кравите.В краен случай може да закарат една "фигура" в музея на комунизма, там при бюстовете на ленин.
68
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нямам нищо против БСП да си поеме грижата за Бузлуджа. но защо трябва ние да плащаме за тази летяща чиния? да го вземат на концесия за десет, двадесет или колкото искат години - да му се радват.А Альошата, и паметника на съветската армия, Черния Кос и тем подобни - в музея. Ако някой се затъжи за тях - плаща пет лева билет и си ги гледа. парите ще отиват за поддръжка.
67
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от това чудо преди време бе паднало огромно парче бетон и тогаав заградиха. преди това децата играеха със скейтбордовете точон до него. Добре че не умря някой. Паметникът е много опасен, дори тази вечер са падали парчета от него, а той е 35 метра и това всичкото е бетон. на всичкото отгоре не е красив, не е очевидно какво представлява. Дори Живкков не го е харесал.
66
5
 
22
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
БРАВО! Ето, че има и хубави новини! Надявам се да доживея и демонтирането на Монумента на Червената Окупационна Армия, незаслужено заемащ огромно място в центъра на иначе хубавата ни столица!
65
2
 
12
 
! Отговори
дръндер преди 6 години
"архитект Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори"."Тия се борят да трансформират Многоъгъкния Петохуйник в летяща чиния от Бузлуджа!
64
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава Богу, сега ще върнат Войнишките паметници на 1 и 6 полк, вече има такова решение на съда и общината.