Понеделник, работници, оксижен: Паметникът пред НДК потегли към историята

Пластиките ще бъдат изложени в Националния исторически музей
Обновена: 3 юли 2017 15:08 | 3 юли 2017 14:54,
195
Понеделник, работници, оксижен: Паметникът пред НДК потегли към историята
Снимка: Facebook

Започна демонтажът на паметника пред НДК. Въпреки лошото време или може би именно заради него, още от сутринта работници започнаха да събарят остатъците от монумента "1300 години България", съобщи bTV.

Още по темата
С оксижен се режат металните пластики, за да бъдат отделени от тялото на паметника.

Пластиките са от метал и тъй като са произведения на изкуството ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей.

Останалата част ще бъде съборена.

Разрушаването на паметника става въпреки протестите на граждани, които  подадоха и жалба срещу решението на общината.

Монументът от години разделя хората на две противоречиви позиции. Противниците му смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани, освен това е комунистически и естетически неиздържан.

Застъпниците на оставането му в центъра на София обаче смятат, че решението за премахването му е политическо. Според тях той умишлено не се поддържа. Те смятат още, че не трябва да заличаваме и пренебрегваме историята си, разрушавайки паметник на историческото ни наследство, вместо това трябва да бъде реконструиран.

"Паметникът не е опасен, дори ще ни надживее многократно. Водили сме строителни инженери да го оглеждат. Твърденията, че зданието застрашава живота на минаващите, се разпространяват от неразбиращи хора. Общината не е дала никакви средства за поддържането на културния монумент, занемарявайки го нарочно", заяви преди дни архитект Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
14
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЙ-НАКРАЯ! БРАВО!
2
37
 
20
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Ами то цяла България е в историята, с такъв *** и ненормален народ, едва ли има държава в която така с лека ръка се съсипва историята на една страна. Народ без история е като пробита джапанка, обуваш я но ни ти върши работа!
1
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! И после директно на ***, след това и по провинцията, альоши за бутане и за строителен матрЯл, колкото щеш.