Червените общинари на бунт, бранят паметника пред НДК

Пореден протест събира недоволните от разрушаването на монумента
65
Червените общинари на бунт, бранят паметника пред НДК
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК е в разгара си.

Пластиките от него ще бъдат внимателно свалени, транспортирани, съхранени и изложени в Националния исторически музей, но въпреки това тази вечер софиянци отново излизат на протест с искане той да остане на мястото си.

Още по темата

Към недоволните от премахването му ще се присъединят и общнските съветници от БСП.

Третият протест за запазването и възстановяването на паметника "1300 години България" е насрочен за 18 ч. тази вечер.

Защитниците на паметника настояват да бъде възстановен така, както е изглеждал вместо да бъде разрушен.
Сред поддръжниците на идеята за запазване на паметника е големият български художник акад. Светлин Русев.

В подкрепа на запазването на паметника се обявиха и Съюзът на българските архитекти и Съюзът на българските художници.

Според лидера на БСП – София и шеф на групата на социалистите в местния парламент Калоян Паргов е крайно време да се разбере, че не е нужно да се разрушава един паметник, за да  се изгради друг.

Има разумно решение, без да се налага разрушаване. Напълно е възможно в пространството пред НДК, освен монумента "1300 години България", да намерят място и паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк, смята той.

"Само така ще сложим край на този конфликт и ще продължим напред! Това ще е пример за единение. Къде ще му излезе краят, ако продължим да обричаме поколенията на постоянно противопоставяне", категоричен е Паргов, цитиран от пресцентъра  на БСП – София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
6
 
! Отговори
Сиси преди 6 години
Айде пак тези комунисти, не разбрахте ли, че паметникът е адски грозен социалистически б....к! Нека се изгради нещо красиво и достойно, с което наистина да се гордеем!
61
3
 
3
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Ако може и това недоразумение НДК да бутнете, и това творение е грозно!Ама уви, скъпо е и се ползва!
60
4
 
0
 
! Отговори
pokdfvb преди 6 години
trqbwashe da se zapazi!!sofeto samo rushire!! a kolko struwa subarqneto? i kolko restawriraneto?? sorfeto razbihte cqloto bg a kamo li pametnik!!
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според другаря Паргов "не е нужно да се разрушава един паметник, за да се изгради друг". Много умно. Защо разрушиха паметните плочи на загиналите за България за да построят на тяхно място петокрилия седем......ник?
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Toia pametnik ne e pametnik.prosto ne moga da poviarvakvi hora ima deto haresvat v kushtite si da imat falshifikati po stenite i grozni cherveni ili lilavi panelnoluxozni steni
57
2
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Днес е 4 Юли . На днешния ден е подписана Прокламацията за независимост на съюзника ни САЩ, които ни освободиха от руско--комунистическото робство. Честит празник приятели от САЩ.
56
1
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До История--50;Tия варварщини които сътворихте и след 100 г. нямат оправия.Където е стъпал руско--комунистически крак и троскот не расте.Вие направихте българите руснаци;Най лошия МАТРЯЛ
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
'Според лидера на БСП София и шеф на групата на социалистите в местния парламент Калоян Паргов е крайно време да се разбере, че не е нужно да се разрушава един паметник, за да се изгради друг.'А въпросният знае ли по какъв начин е построено бетонното грозилище? Явно не. Като толкова пищи и милее за историята, защо не я знае?
54
2
 
13
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Алооо, БСПарите! Тихо, че замириса на нафталин и мухъл!Взимайте си и Старчев и Светлинчо, та и Нешка да не пропуснете и се мятайте на летящата чиния, дето сте я паркирали на Бузлуджа и айде в открития космос. Там можете да си намерите утопичен комунистически рай с хиляди петох...ници, тук ни писнахте! Не ви искаме прекрасния строй с прекрасните лагери, панелки, москвичи и димящи комини! И петох...ника не го искаме, ама хич!
53
1
 
13
 
! Отговори
валко преди 6 години
Този паметник ми прилича на повреден трансформърс от свитата на Оптимус Праим и мисля, че трябва да се махне, а на неговото място да се възстанови старият войнишки паметник...
52
1
 
16
 
! Отговори
валери преди 6 години
Стига сте влачили пенсионерите по глупавите ви "инициативи", само се излагате от БСП-то , хората не искат това уродливо ,че и опасно нещо !
51
0
 
15
 
! Отговори
чичо-дядко преди 6 години
хм... тук се прави нещо само когато се стигне до погубен човешки живот, цяло щастие е, че до сега не е пострадал някой. Какво да се направи това "чудо" на "изкуството"?
50
11
 
2
 
! Отговори
История преди 6 години
До 47Е, как бе, драги, какви комунисти?! Вие, за 'кво рипаате тогава по площадите?!Какви комунисти, при положение, че от тогава, до сега промяната се ръководи от новата ни покровителка и майка на демокрацията - САЩ!Кви комунисти, кви пет лева?!През това време гласувахте и за драгалевския ман-го, и за царя и банкянската картуна неколко пъти и все комунистите ви виновни..
49
0
 
11
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Всяка *** си харесва ***!!
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, но с една малка подробност, която се нарича втори ешалон. Текли им лигите по соца за власт и пари и ето какво се получи. Е за това държавата се опразни и по-зле ще стане.
47
1
 
15
 
! Отговори
До 44 преди 6 години
Аз пък си спомням, че след 89-та комунистите продължиха да бъдат на власт: Луканов1, Луканов 2, Виденов, Станишев, Орешарски, Борисов...3/4-ти от сегашните депутати са деца, внуци, братчеди на комунисти или ДС агенти... таа за каква демокрация говориш? Те си ни управялват същите бездарници каква демокрация?
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по тази логика сега иде ред на президенство,мин съвет и партиен дом
45
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане като с мавзолея. Вместо да правим едни пари от него, те хубостниците го взривиха. Акъл царува, акъл робува, акъл патки пасе!
44
17
 
4
 
! Отговори
История преди 6 години
До 38. /до 35/Жалко, невежо човече, комунистите си го бяха изградили комунистическия рай, но дойде 89-та и твоите "демократи" напътствани от външни "доброжелатели" решиха да развалят изградения строй, който не се харесва на запада и капиталистите и ви излъгаха че ще строят демокрация (която навсякъде по света се асоциира с анархия) и вече почти 30 години и се радваме - верно някои избягаха навън да ѝ се радват, ама то такъв рахат търпи ли се..Та чакаме демократичния рай, драги...
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кога ще бутаме паметника на СССР?