Кой реши да маха паветата от "Прага"? Културна ценност са!

Недоволни сигнализираха прокуратурата, РДНСК, министъра...
90
Кой реши да маха паветата от "Прага"?  Културна ценност са!
Снимка: Булфото

Започналият ремонт на бул. "Прага", след който настилката на пътя ще бъде асфалтова, вместо паважна, стана поредният повод за недоволство от страна на софиянци.

Още по темата
Граждани подадоха сигнал до Министерство на културата,  прокуратурата и РДНСК за предвижданото премахване на паветата, защото булевардът бил  посочен поименно в заповед на ексминистъра на културата Вежди Рашидов за обявяване на всички керамични и гранитни паважни улици в София за недвижима културна ценност от местно значение.

"За нас е изключително странно след решението за запазване на паважа по бул. Дондуков, той да бъде премахнат на друго емблематично място в София – бул. Прага. Надяваме се столичният кмет Йорданка Фандъкова да е била подведена от нейните съветници, защото не можем да си представим, че целенасочено може да нарушава Закона за културното наследство. В него изрично е посочено, че който разрушава паметник на културата, трябва да го възстанови в оригиналния му вид”, коментира Веселин Кирев от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт.

Според представители на неправителствената организация в чешката столица Прага, на която е кръстен емблематичният софийски булевард, именно български майстори работят по паважните настилки, а тук се твърдяло че "нямало майстори", които да ги нареждат.

"Необходимостта от ремонта е безспорна, но ние настояваме паветата да се пренаредят качествено. Това, което е пропуснато да се направи и до момента, е да се поставят по цялата дължина на булеварда паветата с по-малки размери (8-10 см.) на арки, каквито са в частта до бул. "Пенчо Славейков", коментира и Георги Статков от инициативата за обществен и релсов транспорт. 

"Големите павета, поставени в частта откъм Петте кьошета са използвани извънредно, тъй като основното им приложение е при площадни пространства като Ал. Невски например, а не по натоварени булеварди. От друга страна нивото на редовете камъни, служещи за маркиране на пешеходните пътеки трябва да се изравни с останалата настилка, тъй като са поставени по-ниско и образуват  коловози, в които пропадат гумите на колите и преминаващите тролейбуси", допълни още той.

От НПО-то се оплакват още, че не е ясна съдбата на  изключително ценните гранитни бордюри, които струват 5 пъти по-скъпо от бетонните си аналози.

Освен това не се знае дали ще има реконструкция на подземната инфраструктура – водопроводи, канализация, други мрежи.

Има опасения и че след евентуално асфалтиране, много от кестените ще изсъхнат, както това се е случило вече от едната страна на бул. "Георги Софийски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наистина няма логика едните павета да са културна ценност, а другите да не са ... НО, кой по дяволите иска основни булеварди да останат с павета?!? вземете ги тия павета и ги нахакайте по малките улички, където трафика е много по-слаб и на спокойствие може да се снимаш с паве, а булевардите ги направете както трябва - за движение на МПС!Борис III защо е оставен с павета, някой знае ли? Културна особеност, по която са слизали танковете за манифестациите, а ние от 20 години си чупим колите
6
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тия павета, ве!!! Наредете си ги у задните дворове! Разбихме си новите коли по тоя камънак! В цяла Европа паветата са в пешеходните зони!
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се сменят паветата с асфалт се краде много и затова сега ще сменят паветата на Прага. Предполагам, че до 10 години и паветата на Дондуков ще бъдат сменени с асфалт по същата причина.
4
10
 
12
 
! Отговори
Стигаа преди 6 години
Ако толкова искате павета си ги носете вкъщиииииииии
3
9
 
14
 
! Отговори
Стигаа преди 6 години
Стига с тея скапани паветаааааааааааааааааааа
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЛЬОУУУУУУУУ, ФЪНДЪКОВААААААА СПИЙЙЙЙШШШШ!!! Както винаги де. Хахахаха
1
7
 
17
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 6 години
Баща ми каза ,че паветата на Прага са едни от най-старите и най-качествените в София! 100% някой *грипал ще ги окраде за личното си имение!