Нова идея: "Бърза писта" за автобусите – ще минават по релсите на трамвая

Според депутат от ГЕРБ така щели да се намалят вредните емисии и времето за придвижване
33
Нова идея: "Бърза писта" за автобусите – ще минават по релсите на трамвая
Снимка: Булфото, архив

С редакция на текст от Закона за движение по пътищата се предлага да се даде право на шофьорите на автобуси и тролейбуси да използват и трамвайните участъци. Идеята е на депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

Още по темата
Според него така не само ще се облекчи трафикът, но и хората, ползващи масовия градски транспорт, ще се придвижват по-бързо.

Предложението предвижда на няколко столични булеварда трамвайните трасета да се използват комбинирано.

Това е глътка въздух за столичани. Ще намали вредните емисии, ще намали задръстването. По този начин мисля, че ще постигнем основния ефект, към който се стремим: намаляването на фините прахови частици, обясни депутатът пред БНР.
 
Иванов уточни, че неговата идея не е релсите да станат като бус лентите.

"Това са отделни трасета, ако някой тръгне да минава през това трасе, не само ще бъде видян от всички, но ще бъде и заснет и санкциониран, мотивира предложението си депутатът.

Освен т.нар. "бърза писта" за автобуси и тролеи, поправките, които той е внесъл  предлагат и по-строги мерки срещу неправилното паркиране.

С въвеждането им ще се сложи край на неколкодневен престой на автомобили със сложени скоби по улиците.
В края на работния ден на съответната зона за почасово платено паркиране, “заскобените” коли ще бъдат премествани принудително.

Заради недоволството на софияци срещу премахването на паветата на столичния булевард "Прага" Иванов отсече, че паважната настилка е много шумна.

"Паветата са нещо красиво, интериорно се вписват в старата градска част, но са много шумни. Не зная как биха реагирали хората, които живеят по бул. "Прага", ако останат“, коментира той и допълни, че според него трябва да се търси баланс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
30
 
! Отговори
Хахото преди 6 години
Коментиращите явно или не са ходили пО на запад от Трън, или са мега ограничени хора. На много места из Западна Европа по трамвайните линии се движат и рейсове. на някои места дори и таксита. Не знам доколко се облекчава трафика, но рейсовете определено се придвижват по-бързо. И на "чудещите и маещите" се относно спирките: да, спирките са общи.
8
0
 
31
 
! Отговори
M преди 6 години
Ццццццццц, как нещо смислено не беше дадено като идея от тия хаирсъзи там?!!
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквайте скоро този да предложи на софианци да си варят вода с бъровари, за да се избегнат загубите при преноса...
6
6
 
32
 
! Отговори
Бус преди 6 години
И какво правим на спирките - общи ли ще са, или на два етажа? Този, чиято е идеята да си се върне при родата и да гледа картофи!
5
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гениално. Как не се сетихме - автобуси по трамвайните линии.А защо не директно трамваи, така или иначе си имаме релсите? Бухахахахахах...ГЕРБ отново доказват, че не само са калинки, ами и IQ-то им е колкото номера на лявата им обувка...
4
0
 
31
 
! Отговори
.... преди 6 години
И бързащите батки с колите след тях ...
3
7
 
44
 
! Отговори
Thinking out loud преди 6 години
Поредната 'гениалната' идея на Мутрата.Още отсега предвиждам проблемен трафик и катастрофи.
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Opravete saplatite pensiite posle dr vasmagorii ot koito imsta svanta komisioni pavlova kada li kafe sa is4esnali 50 miliona ot stroitels.patischta koga e deloto dobrev bsp e signsl. Prokoraturata bg narod 4aka reschenieto ns zazarov. Zvetanov 6 apartanenta vili i milioner koi go proverava
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гепаджийте са само мускул и биотокове - акъл море глава шамандура!