Паметникът – свален и съхранен. Да не ни изложи пред европейците!

Металните пластики ще бъдат изложени в НИМ, увериха от Столична община
4 юли 2017 10:46,
108

Демонтирането на паметника "1300 години България" е в разгара си. Пластиките от него ще бъдат внимателно свалени, транспортирани, съхранени и изложени в Националния исторически музей. Това каза столичният общински съветник Михаил Владов пред репортерът на Bulgaria ON AIR Асен Манасиев.

"Паметникът е наистина опасен и трябва да бъде премахнат. Монументът може да ни изложи пред европейците. На негово място ще бъде възстановен паметникът на загиналите от 1-ви и 6-ти Пехотни полкове", добави общинският съветник Стефан Марков.

Още по темата
Владов и Марков посочиха, че Столична община ще вземе нужните мерки да обезопаси процеса по демонтаж на паметника "1300 години България".

След дългогодишна сага вчера започна демонтирането на паметника пред НДК. В последните няколко години решението паметникът да бъде премахнат беше на няколко пъти обжалвано. В защита на монумента се изразяваха творци и артисти, организираха се подписки и групи в защита на паметника.

Монументът от години разделя хората на две противоположни позиции. Онези, които искат паметника да остане смятат, че монумента умишлено не е поддържан, а нарочно докаран до рушащото си състояние.

Противниците на паметника "1300 години България" пък са категорични - той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани, а е и естетически неиздържан.

В крайна сметка беше решено, че бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей, а монумента премахнат, защото възстановяването би струвало прекалено скъпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
8
 
! Отговори
naco преди 6 години
А,другарят Борисов и СВИТАТА му,КЪДЕ ще бъдат СКРИТИ от ЕВРОПЕЙЦИТЕ????
58
7
 
11
 
! Отговори
Krom преди 6 години
До светещи очи -кое ти свети? Очите или партийното билетче? Поругаването на паметника на войниците паднали в Балканската и в Първата Световна за България е дело достойно? Разбира се, особено ако си червен и в червата ***. Но виж, гордо издигащия се на негово място многоъгълен петохуйник който навява спомени с дъх на нафталин е друго, а? Приеми го. Това е поправяне на една огромна, срамна несправедливост.
57
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нима не виждате, че това там на нищо не прилича, такова си беше и преди! Ненапразно си имаше още по татаово време съответното име. Нямате ли естетическо чувство? Да не говорим, че за издигането на това недоразумение е отстранен паметника на хората дали живота си са България!
56
10
 
10
 
! Отговори
светещи очи преди 6 години
даа, точно така, сложете отново онзи войнишки паметник там, нищо че мястото е вече коренно различно и въобще не се връзва със средата.. През последните 30 години единствено безпомощност, некадърност и бутафория! Навсякъде чалга в архитектурата и урбанизма.
55
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демонтирайте и България и да приключваме!!Да се наиграем най-после и да седнем ВСИЧКИ на ***.....ните си ***!!!!Между другото,процесът на демонтажа на цялата държава е започнал,въпрос на време,изпълнение на технология и експертни работници е това да стане във възможно по-кратки срокове!!А,поддръжници на демонтажа,дал Бог-цели 7 милиона,емигрантите пък отделно!!!
54
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 53Не са негативни данните, просто ти гледаш само негативните статискити, защото явно ти харесва да си мислиш, че живееш на супер гадното място. Защо просто не се преместиш в Русия?
53
5
 
10
 
! Отговори
vse edno преди 6 години
В полето към репортажа пише: Започна демонтажът на 1300 години България. Според мен е започнал още през 1945 г. и продължава с усилени темпове. По скоро би трябвало да пише: Скоро ще приключи демонтажа на 1300 години България....Как мислите?
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И понеже се губят работни места, навсякъде висят обявления "Търсим служители" :DСамо армията има 8000 души недобор. Като нямаш работа, що не ходиш там?
51
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 53Само през 2015 са открити над 155 000 нови работни места. Това че теб никъде не са те взели, не е вина на ЕС, а на фактът, че си некадърен. :( Но нищо, изливай си тъгата в коментарите, ние сме супер съпричастни... not.
50
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е да се демонтират и всички *** паметници в България !
49
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При ЕС за 7 г. между 2008 г. и 2015 г. са фалирали над 4700 големи, средни и малки фирми - загуба на над 180 000 работни места. А данните за 2016 г. са още по-негативни.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 51А може и да спреш да пишеш едно и също, не ти се подобряват аргументите, когато повтаряш като папагал
47
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А може да издигнат и билборд как Юнкер или Меркел прегръщат или тупат по рамото бочко тиквето а той се хили като па.ча и се радва.
46
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 49Но пък са открити работни места за стотици хиляди други души или ти тия статистики не ги четеш щото не ти изнасят на теб и на некомпетентния социален кръг, с който дружиш :(
45
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 5 години от 2010 до 2015 при евроатлантизЪма близо 200 хил души са загубили жилището си защото са останали без работа и не са могли да плащат ипотеката или са били изхвърлени на улицата от частен съдия изпълнител защото доходите им не позволяват да покриват раздходите за отопление, ток и вода.
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 43: "Предлагам на негово място да издигнем паметник на гей-прайда..."...може - да сложат Билборд с целувката на бай ти Тошо с тов. Леонид Брежнев !
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнда, щом не сме с Россията и не ни харесва творчеството на любимците на Людмилка, значи трябва да изчезнем.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХомосексуалистПредлагам да си намериш работа и да спреш да плещиш глупости по форумите, никой не ти се смее на елементарните смешки и никой не ти ръкопляска.
41
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43A *** ко построиха, освен стотици панелки, нафрашкани с хора, чието IQ е по-ниско от телесната им температура? А и НДК и онова спейс кюфте на Бузлуджа.
40
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАма много си проста!!!То само такива и останаха в България!!!А за 28 г. освен рушене нищо друго не се и вижда.Понеже е най.-лесно.А ново построено няма освен някакви грозни високи сгради като до мястото където си се родила!*** народ който заслужава да изчезне!!!