Асфалт заменя паветата на "Прага" – вдигали много шум

Столичната община настоява – булевардът ще изглежда европейски!
Обновена: 5 юли 2017 09:28 | 5 юли 2017 09:23,
52

Паважът на столичния булевард "Прага" ще бъде сменен с асфалт. Такова решение е било взето с оглед на ремонта, който се извършва там.

Това обаче не се понрави на граждани, които подадоха сигнал в Министерство на културата, прокуратурата и РДНСК за предвижданото премахване на паветата, които в края на миналата година са били обявени за културно наследство със заповед на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.

"Ние не сме против ремонтите, напротив - държим те да се изпълнят, включително да се направи подземната инфраструктура", обясни в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Веселин Кирев от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

"Държим да бъде запазен автентичният вид на града. Освен това би трябвало да се направи качествен този паваж, както и на бул. "Дондуков", за да се спре с тези спекулации, че паветата едва ли не били виновни хората да си чупят колите. Държим паважните улици да бъдат запазени и евентуално Общината да реши това да бъде зона за 30 км в час", продължи Кирев.

Опонира му обаче Калин Николов, зам.-кмет на район "Красно село".

"Булевард "Прага" ще получи един съвсем нов изглед коренно различен от това, което е бил до момента. Смея да твърдя - европейски, модерен", категоричен бе Николов.

Той настоя, че общината се е съобразила с гражданите, като е решила да премахне паветата на "Прага", защото били получени множество жалби за високи нива на шум, именно заради тази настилка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези които се оплакват от паветата, са хората които карат "трошки". Нито един които кара джипка или полуджипка няма проблем с паветата. По най-новите стандарнти, колите трябав да се подменят с по-нови, ладиет вече ги изоставихме, опелите и пр. също ще ги изоставяме, ама българина иска да си кара кола втора употреба и да трови въздуха и да се оплаква, че му друса. Е, няма пък, купете качествени коли, и няма да ви друса.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако асфалтът се направи качествено и се поддържа - защо не. Все пак София е достатъчно мръсен и шумен град и не е лошо да се помисли за удобството на хората, вкопчването във всяка стара керемидка и обявяването й за паметник на културата е твърде преекспонирано напоследък.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Батенберг е искал да покрие цяла София с жълти павета, защото е копирал Виена, която е била културен образец. И която дори сега се дава примчер за мода в много отношение.
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По паветата са минавали и танкове и....нищо. най-много да се размести някое паве. А Асфалта в София- дупка до дупка, кръпка до кръпка. Кое ли е икономическо по-изгодно? отделно - за културата да не говорим. Бойко култура няма.
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паветата издържат с десетилетия, асфалта се сменя всяка година. ЯСное кой има интерес от цялата тази работа. Фирмите на Бойко.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рашидов да бъде разследван за връзки с ИДИЛ!Злоупотребявайки със служебно положение,прокарва решение в ущърб на здравето на хиляди и хиляди жители на християнска София!Силно завишени шум,запрашеност,повишен риск от катастрофи,забавяне на медицинска помощ и т.н.Индиректна,хибридна терористична атака!!!Съд за Рашид Павето!!!!
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сезирали прокуратурата кълдъръм фен клуб-а.И аз искам прокуратурата да изиска данни какви средства се харчат за постоянното пренареждане на павета.Искам информация за цената на тази услуга!Според мен чрез нея се източват много,много пари и затова и досега държат тази убийствена настилка.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе нали трябва да се откраднат едни пари..... Иначеи аз съм срещу паветата, много дразнят.
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паветата паметник на културата!Това виц ли е?!?!?Не,нямам думи,честно!Моля ЮНЕСКО да обяви налъмите за световно културно-историческо наследство и да се спре производството на джапанки в глобален мащаб.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакъв облик няма.Почти по всички булеварди с павета( Дондуков , Цар Борис,Гоце Делчев,Прага...) има стари кооперации с олющена мазилка.и изпопадали комини и нови стъклени кичозни постройки - за какъв облик говорим?
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гражданска инициатива:Да направим Цариградско шосе коларски път!
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
безумието да се настилат павета по натоварени улици е необяснимо. Във всяко едно отношение паветата са неподходящи!Не бих се учудил ако някой предложи калдаръм.
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паветата са много красиви и подходящи за градски център с атмосфера , стари запазени сгради , но за огромно съжаление в София няма такива места ( или са много малко).Затова е по-добре гладък асфалт с ясна маркировка!
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля на всички любители на павета да им отпуснат по 3 квадрата безвъзмездно.Да си ги складират в мазето и един ден да покрият вечният им дом с тях,щом са им толкова мили.....Архитектурен облик,глупости!!!!Щом можеш да строиш каквито си щеш сгради,паветата били облика.Имам си копче,сега си търся балтон да му подхожда.А заповедта на Рашидов....Министър я е издал,министър (сегашният) може да я отмени.А тоя ще остане в историята като Рашид Павето.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прага е естественото продължение на Ботев към Г. Софийски, като и двете са асфалтирани. Няма логика, такъв междинен участък от само 200 метра да е павиран, още повече, че както се коментира това е основния маршрут на линейки към Пирогов, ВМА, Александровска, Мед. Академия, Св. Екатерина, Ив. Рилски и т.нОчаквам същото да се случи и с бул. Пенчо Славейков покрай откриването на новата метростанция.
15
8
 
6
 
! Отговори
гербист-столичан преди 6 години
Искаме си паветата, нека Фандъкова да се вслуша в гласа ни и да се промени ремонта. Ние сме за европейско и културно развитие на България, нека да не забравяме накъде отиваме.
14
4
 
10
 
! Отговори
от Младост и Люлин преди 6 години
А кога ще павирате и нашите булеварди? И ние сме селяни като в центъра на София
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
po prinzip pavetete sa shumni.
12
7
 
11
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Абе вие мало умни ли сте!Паветата - културно наследство...Бе, я го пратете тоя умник в някоя кариера да *** павета, таппакк...И такива хора имат право на глас, майко мила!
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия от гражданската инициатива няма ри кой да им направи геноцид? Да им павира кратуните? Граждани били...