Първите потеглиха: Няколко метални блока към музея на соца

Предстои демонтажът на втората група от пластики на паметника пред НДК
5 юли 2017 16:00,
65

Снимка: Булфото

Тежкотоварна техника извози първите демонтирани скулптури от паметника "1300 години България" пред Националния дворец на културата. По обяд опакованите елементи отпътуваха към Музея на социалистическото изкуство, съобщи "Булфото".
Още по темата
Предстои демонтажът на втората група от метални пластики на паметника, дело на архитект Валентин Старчев. Поетапното отстраняване на монумента започна сутринта на 3 юли. Металните пластики бяха отрязани с оксижен, за да бъдат отделени от тялото.

Споровете около премахването на паметника пред НДК са от години. Противниците на монумента смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани, освен това е комунистически и естетически неиздържан. Застъпниците му пък смятат, че по този начин потъпкваме историята си, а премахването му е изцяло политическо решение, като той умишлено не се е поддържал през годините, а вместо да бъде отстранен е трябвало да бъде реконструиран.

Те организираха и редица протести, както и подписка, чрез която се противопоставят на вече окончателно взетото решение. Това обаче не доведе до резултат и разрушаването на паметника продължава. Към гражданската реакция се присъединиха вчера и общнските съветници от БСП. В подкрепа на запазването на паметника се обявиха и Съюзът на българските архитекти и Съюзът на българските художници. Демонстрантите обвиниха общината, че демонтажът на паметника е "вандализъм", а оградата "незаконна".

След нестихващите обществени реакции кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че моментът за реставрация, за укрепване на паметника "1300 години България" отдавна е отминал. И това не са емоции, това не била оценка за художествената стойност или за идеята на автора, а необходимост.

Тя допълни, че дефектите в конструкцията са се появили няколко години след неговото изграждане и за това свидетелстват доклади на тогавашния директор на НДК.

"Решението е за демонтаж на фигурите и за отстраняване на опасната конструкция. В случай, че някой пожелае да възстановява паметника, той първо трябва да бъде отстранен и след това възстановен", каза още кметът.

70% от софиянци не искат паметника пред НДК, пък заяви общинският съветник от РБ Стефан Марков пред bTV.

"Софиянците не го искат, не можем да се съобразяваме с прищевките на БСП. Това не е величието на България, което да искаме да покажем на цяла Европа по време на председателството на ЕС", категоричен бе той.

"Паметникът не само е изгубил посланието си за величие, но е опасен за минаващите граждани и трябва да бъде демонтиран. Това в никакъв случай не означава, че ще бъде разрушен. Плочите, които имат културна стойност, се демонтират, съобразно всички изисквания и се транспортират до НИМ, където ще бъдат съхранени", добави още Марков.

Основната идея е пространството около НДК да е безопасно за минаващите деца и граждани и да бъдат възстановени плочите в памет на загиналите воини за България, каза той и добави, че носталгията по миналото не бива да спира подобряването на средата.

На негово място се очаква да бъде възстановен паметникът на загиналите от 1-ви и 6-ти Пехотни полкове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да се ежите и да не се рязането почна хахахаха
56
2
 
3
 
! Отговори
Bill преди 6 години
Другари комунисти, подгответе се за демонтирането на *** и Альоша.
55
9
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
На негово място се очаква да бъде възстановен паметникът на загиналите от 1-ви и 6-ти Пехотни полкове - едва ли може да се извърши по-голяма глупост. Помня ги тези паметни плочи; много грозни бяха и там съвсем не им е мястото. В пространството пред НДК трябва да им нещо къде по-модерно - симовол на възхода на България през вековете
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пешо,ти ме втрещти,та кой са тия велики сгради ,дето са направени при или од комонистите,?Питам за един приятел,че като ти прочете коментара,вика ,тоя Пешо,треба да има тежка диагноза
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28 години скапана крадлива демокрация само се руши и краде а нищо ново не се гради. Пропаднала държава с пропаднала ***....ска столица софия
52
2
 
5
 
! Отговори
maimuni преди 6 години
До АнонименИ за какво умряха бе глупчо? Да стигнете то това дередже ли? Те умряха за вас ,а вий и пръста си не мръднахте за родината.Овчици такива ,вас ви има само да ви доят.
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хей умник, благодарение на тези умрели хора България я има. Тази България БКП и БСП превърнаха в бунище.-----Не се опитвай да вкараш историческия паметник на България в "политически" рамки.И никъде не споменах,че такива плочи не трябва да има.Разбира се,че трябва,но не точно на това място!На това място,трябва да има отново паметник на България.
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега направете нов паметник на България там!Направете няколко проекта и целия народ да гласува и избере най-добрия.
49
3
 
9
 
! Отговори
Bill преди 6 години
До Анонимен 51Хей умник, благодарение на тези умрели хора България я има. Тази България БКП и БСП превърнаха в бунище.
48
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво общо има символа на "1300 години България" с политиката или партиите?Какво?НИЩО.А самото поставяне на същото място на плоча с имената на мъртви хора,вече е гавра!Точно на същото място ли трябва да е?!Това не е само подигравка,но и уронване на достойнството на държавата.
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Старчев е един от най-талантливите скулптури"" вземай си хапчетата момче.И стига си бранил унищожаването на паметните плочи на загиналите войници,които ще бъдат възстановени.А за скулптори хората дават и милиони,на този и на улицата да ги оставят само *** ще проявят интерес към метала.
46
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А паметника на тошо Кравешки от село Правец кога ще го събарят?
45
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 31Ти това уродливо творение със Статуята на свободата ли го сравняваш?
44
18
 
6
 
! Отговори
ИД руши и у нас преди 6 години
Какъв соц, к'ви 5лв.Паметника е "1300години България". Нека мал*умнициците сметнат кога е правен.А Старчев е един от най-талантливите скулптури на съвремието и то не само в България.Ама тъ_пите ГЕРБ-ери ги зомбираха с това "соц" и те само като чуят думичката безм'озъчно хукват да рушат.Така са зобмирани талибаните, ислямска държава... идио"тизма дойде и у нас.Ама нали 20год САЩ палшат за опростачването на нацията ни.Сега всички берем плодовете
43
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че това беше най-грозния паметник в София показващ некадърността, безхаберието, вечното крадене от държавата, шуробаджанащината, наще хора и т.н.
42
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само България руши своите паметници, а се кланя на съветските !
41
4
 
17
 
! Отговори
цветан преди 6 години
На това място, преди години, се намираше една светиня. *** сложиха там тази купчина, за да изтрият спомена за загиналите г е р о и.
40
3
 
13
 
! Отговори
Пример преди 6 години
Старчев да дари тези умопомрачителни пластики за скрап и да дари парите за благоустройството на квартал Факултета. Така нещо позитивно ще се случи от това уродливо "изкуство" , а ромите няма да съжаляват че не са ги пуснали да си "наберат" желязо...
39
1
 
7
 
! Отговори
Bill преди 6 години
До БЯЛ ВЪЛКСкоро, скоро. Ама при тях динамит трябва да се употреби.
38
4
 
18
 
! Отговори
БЯЛ ВЪЛК преди 6 години
А паметниците на съветската армия и Альоша кога?