София днес: Бул. "Дондуков", чакан ремонт, нови релси... но с найлон

Булевардът се обновява некачествено, сигнализират от "Спаси София"
5 юли 2017 11:16,
53

 Снимка: Спаси София

Ремонтът на Дондуков започна, а софиянци са на път да преглътнат поредното некачествено ремонтирано трамвайно трасе. За това алармират от неправителствената организация "Спаси София".

Става въпрос за ул. "Кракра", представляваща първа част от ремонта на бул. "Дондуков".

От организацията разпространиха снимки, показващи  че Столичната община изгражда трамвайната инфраструктура по доказала се, по думите им, като остаряла и некачествена технология, приложена също при ремонтите на пл. Руски паметник и ул. Козлодуй.

Още по темата
На снимките на организацията е направено сравнение между строителната технология за полагане на трамвайни трасета в София и Прага, където се използва надеждна хидро. и виброизолация. В нашата столица обаче се използва... обикновен найлон.

Бетонната основа се полага без ограничаващи трасето бордюри или дори обикновен кофраж, заради което бетонът се разлива безконтролно, покривайки и самите релси. Тази практика увеличава вибрациите и шума, което е предпоставка за напукване на пътното платно, както и за появата на пропадания на асфалта около релсите.

Продължава и използването на дървени трупчета, вместо релсите да бъдат "захващани" от специални за целта метални щипки. "Използването на всички тези строителни методи характерни за миналия век, сериозно се отразява върху качеството и надеждността на трамвайното трасе", заявяват от Спаси София.

"Недопустимо е при заделен бюджет от над 7,2 млн. лв. за ремонт на участък с дължина от само 1,35 км да ставаме свидетели на подобен начин на строителство", смятат от организацията и допълват, че изпълнителят фирма Трейс е била избрана да ремонтира бул. Дондуков заменяйки паважа с асфалтова настилка.

След избраното решение за запазването на паважа, стана ясно, че разходите за асфалтиране на фирмата-изпълнител значително намаляват - още един мотив качествените материали и безупречното изпълнение да бъдат императив.

От гражданската организация припомнят и че по време на обществените обсъждания отговорните представители на Общината са обещали трасето по бул. Дондуков да бъде изпълнено по нова технология, гарантираща качество.

От Спаси София призовават кмета г-жа Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев незабавно да предприемат спешни мерки и да активират всички институционални механизми с цел недопускането на поредния скъпоплатен и в същото време некачествен ремонт. "Имат ли воля и необходимата експертност представителите на Столичната община да прекъснат порочната практика за "ремонт на ремонта"?" питат от "Спаси София". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: релсиремонтдондуков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
20
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
найлон :)
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка на фандъкова и заобграждащата я прислужническо-крадлива свита!
9
1
 
40
 
! Отговори
:) преди 6 години
Не се сравнявайте с Прага. Там не ги управлява мутра, а кмета им не е даскалица по руски с къса поличка и доларчета в очите.
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докато най-ниската оферта печели и такива велики гении като арх. Златко от Червен бряг, където проектира метро дори, но нямаха пари да го построят - такива ще са резултатите. Навремето много чужди архитекти са си оставили ръцете и до ден днешен им стоят сградите. Наш Здравко участвал е проектирането на една къща в Червен бряг, която е пред събаряне, сега взима решения за сложни и непонятни за него неща. За бизнеса си е удобство такива "гении" да са на съответните места!
7
0
 
35
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До ГошоКакви 7-8 години, този излят така бетон ще е за смяна още следващата пролет.
6
0
 
27
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Нали след 7-8 години пак трябва да се ремонтира. Ако се направи добре как ще се отпуснат пак пари. В тази държава всичко се прави за източване на пари от обществени поръчки. Не за да се подобрява нещо.
5
1
 
37
 
! Отговори
vse edno преди 6 години
Каква база има за сравнение между Прага и София?? Крещящ цинизъм и безхаберие струи от софийските кадри. Там се работи с грижа и отношение към града и съгражданите, а тук - с грижа към собствения джоб. За съжаление, много неща в България се правят така.....
4
1
 
49
 
! Отговори
а така преди 6 години
...хванати в крачка, точно и ясно. Браво за Спаси София, адмирации
3
0
 
37
 
! Отговори
ехааа преди 6 години
от снимките се вижда огромната разлика в начина на изпълнение! То и за не специалист е видно, че нашите работят, като с подръчни средства и мърляво. Нивелация гола вода
2
2
 
26
 
! Отговори
Данчиту Ф. преди 6 години
Айде,айде добре е,то и за нас с Бацко требе да има.
1
1
 
45
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Поредното усвояване на средства, 30 процента за ГЕРБ, 30 за изпълнителя, каквото остане за замазване на положението.