София днес: Паметникът заминава, а протестът си остава

Недоволни от демонтажа на монумента пред НДК граждани отново се събраха
6 юли 2017 16:32,
30
София днес: Паметникът заминава, а протестът си остава
Снимка: bTV

Граждани протестираха срещу демонтирането на паметника "1300 години България". Те се събраха пред сградата на Столичната община с искане разрушаването на паметника да спре и той да бъде възстановен.

Още по темата
Според тях той е символ на важна част от историята ни. Те са категорични, че няма да спрaт да протестират, докато не бъдат взети мерки.

"Никой паметник не трябва да се руши. Дори и да не го харесваме, напротив, той трябва да бъде като трън в очите ни, за да ни напомня за нашите грешки да не ги повтаряме. Аз смятам, че няма нищо в българската история, от което трябва да се срамуваме", посочи една от протестиращите.

Лидерът на софийското БСП Калоян Паргов коментира, че Фандъкова е излъгала по отношение решението на общинския съвет.
 
"Решението на общинския съвет е свързано с демонтиране на скулптурите, но не и с разрушаване на фундамента. Ние имаме готовност да внесем доклад за отмяна на решението, въпреки че е започнало демонтирането", каза той, предаде bTV.

Вчера тежкотоварна техника извози първите демонтирани скулптури от монумента, а самият демонтаж започна на 3 юли, въпреки множеството предхождащи протести и подписки. Поетапното отстраняване на фигурите ще продължи до пълното му отстраняване. На негово място се очаква да бъде възстановен паметникът на загиналите от 1-ви и 6-ти Пехотни полкове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари