София реши: 77-метров небостъргач в "Борово" ще се извиси!

Ще е в жилищна зона с ограничение на сградите до 20 метра
50
София реши: 77-метров небостъргач в "Борово" ще се извиси!
Снимка: Facebook

Столичният общински съвет разреши строителството на небостъргач в квартал "Борово".

Още по темата

Решението е прието след консултации със специалисти в областта на архитектурата и геодезията, и от професионалните организации, обясни главния архитект на София Здравко Здравков.

"Изключително подробно беше разработено по отношение трафик-анализ, достъпване с подхода с велосипеди, с автомобили. Беше ни доказано, че мястото на тази сграда няма да пречи на функционирането на булеварда", увери той, цитиран от БНР.

Проектът бе одобрен и от комисията по градоустройство, след като два пъти преди това го отхвърляше.
Инвеститорът е дружеството "България билдинг".

Парцелът се намира на ъгъла между бул. "България" и ул. "Борово" в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра за жилищни сгради..

В началото на годината собственикът е внесъл до "Направление архитектура и градоустройство" искане за промяна на устройствения план на парцела, с която той да бъде разделен на три, тъй като в закона е записано, че сгради за обществено ползване нямат ограничение на височината, ако попадат в градски центрове от първо до трето ниво.

Според "България билдинг" техният парцел е именно такъв.

Съгласно проекта за изменение във всяка от трите части ще могат да бъдат изградени офиси и сгради за обществено обслужване.

Само за един от трите бъдещи парцела е посочено конкретно искане - апартаментен хотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа, или 76.95 м.

Общинските съветници одобриха искането за разделяне на парцела за сградата на три части, както и издаването на разрешение за строеж на 77-метровата сграда в един от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
33
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
До ФДСФ. Момченце, рано е да ти омръзва. Имаш да бачкаш поне още 4-5 десетилетия, докато се добереш до мизерната си пенсия, ако пенсионната система не е рухнала до тогава. България не бива да се американизира, а трябва да се нормализира. Никой не е прокопсал от небостъргачите, освен едрите капиталисти - изврате.няци и кръво.смукачи.
23
7
 
11
 
! Отговори
. преди 6 години
До панелките ... на свинче звънче, въпреки протестите, гарантирано от ГРОБ
22
15
 
1
 
! Отговори
фдсф преди 6 години
До дедо Ташункоима нужда омръзна ми да работя в офиси на летището и на камбаните
21
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"София реши"София нито е решила, нито разрешила. Общинския съвет е разрешил (Сигурно след като се е облажил с тлъста комисионна) А общинския съвет не са жителите на София. Когато се направи допитване до гражданите и над 50% от жителите на София кажат ДА, тогава може да пишете "София реши"
20
5
 
36
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Това е огромна глупост! София няма нужда от сгради-мастодонти! Къде е кметицата?
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
aco gi napraviat na selo che sa oche po visoci
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в този район поне не летят самолети. Аз живея в Бояна и ще гледам небостъргач а тези около него няма да гледат витоша
17
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
категорично сьм против прах шум олелия
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въййй чуек, мноо сте леки в София! К'ви небостъргачи, к'ви 5 лв. ... Бургас е града на високите блокове, но тука поне си им викаме блокове ... е има изключения ... Меден Рудник, небостъргача!!! Като са прибирате от Лозенец ( селото преди Царево) погледнете в ляво преди да влезете в Бургас!
15
1
 
4
 
! Отговори
от чистотата преди 6 години
ще стърже небето талаш ще пада ний ще метем
14
15
 
4
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 6 години
Това което се случва в София е закъсняло . Проверете големите Столици на Европа - там от преди 20 години са изгонени чрез икономическа принуда местните аборигени собственици , Бизнеса е заел апетитните места . В интерес на Истината е Красиво . В този ред на мисли - ще има софиянци които искали не искали ще се върнат по родните си села .Днес четох такъв проблем в Испания .
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
77 метров "небостъргач"! :))) Хора ... в кой свят живеете?!?!?
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К'о праим сега. Унищожаваме една малка градинка, 10 дървета ама дървета. В същото време строим сграда за 300-400 души персонал които най-вероятно че пътуват с личен автомобил във вече и без това замърсения въздух в центъра, и после някаква *** ще ми обяснява как сваления ми катализатор замърсявал въздуха в София.Не може така. Да не говорим че сега всички собственици на апартаменти с изглед към новата сграда трябва да съдят общината разваленият им изглед.
11
5
 
31
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Мили мой архитектчета, главни архитектчета, предприемачи, печалбари и кметове- София е земетръсна зона, известно ли ви е? Строителството не случайно би трябвало да е ограничено до 4-5 етажа. Ще тресне не дай си боже едно "хубаво" земетресение и с това "качествено" строителство и с тази супер пренаселена София (дето е 1/3 от населението на България) ще има толкова жертви, че целия свят ще плаче за нас и това ще е най- голямата трагедия в световната история.Не се наплюскахте, не се наядохте.
10
6
 
17
 
! Отговори
34075 преди 6 години
Настоявам за референдум по въпроса за небостъргачите! Не може всеки извратеняк да вилнее из столицата, а ние безропотно да понасяме "творчески инвенции" години наред, от които слънце не се вижда. Ето пример пресен с петох на Старчев - от 1981 го преглъщахме. Защо не градят небостъргачите си в други райони, а не да препречват гледката към Витоша!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Беше ни доказано, че мястото на тази сграда няма да пречи на функционирането на булеварда"А той с какво им доказа, че не може. Примерно това е пътя към Бояна и много е удобно някой да гръмне Баце или фуражката. Или най-малкото да се наблюдава кога отиват и се прибират. Защо с общински пари ще се строи локално платно, бил дарил терен, има улици в крайните квартали, които не са виждали асфалт, а са си общински.
8
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОСТАВКА НА ЦЯЛАТА ОБЩИНА И КМЕТА ЗАЩОТО СА ИД И ОТ И.
7
1
 
6
 
! Отговори
Умник преди 6 години
Имам чувството, че поне 12 човека тук нямат усещане за ирония :)
6
2
 
26
 
! Отговори
Кебапчета преди 6 години
Новите над гробни плочи на София , син сити СПИН сити ....... сега в младост после във всеки квартал ......
5
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3ЗАВИСТНИЦИ на какво????? На г.л.у.п.а.ц.и не се завижда!!!!!!!!!!!!!!!! А нашите "строители" ги видяхме ......спомняте си шатрите пред Централна гара!!!! Най-много такава щуротия да измислят! И много шикарно ще изглеждат небостъргачите на фона на схлупените къщурки по центъра на София.....Клас!!!