Събота, Синя зона, места: Паркираш и плащаш - цял ден от есента

Разширяват платеното паркиране и в още квартали
6 юли 2017 11:15, Мария Захариева
91
Събота, Синя зона, места: Паркираш и плащаш - цял ден от есента
Снимка: архив, Bulphoto

От 1 октомври ще влезе в сила удължаването на синята зона в събота. Това се предвижда в изменението на наредбата за движение в София, което мина през транспортната комисия към Столичния общински съвет. Досега софиянци плащаха за престои до 14 часа в почивния ден, но от октомври ще бъде увеличен до 18 часа.

Друга промяна, която ще се въведе от есента е синята и зелената зона в работни дни да бъде от 8,30 часа до 19,30 часа. В момента платеното паркиране е от 8 часа до 19 часа.

Още по темата
Вносителите на промените Зафир Здравков и Ваня Тагарева от ГЕРБ и Стефан Марков от Реформаторския блок, мотивираха предложенията си с това, че трафикът през почивните дни не намалява и ще се въведе ред в паркирането, пише "Монитор".

Във наредбата е включено и въвеждането на 4700 места за платено паркиране в районите "Средец“ и "Лозенец“
В "Средец“ ще да бъдат разкрити 1193 платени паркоместа и отделно още 31 инвалидни. Те ще бъдат в участъка между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михай Еминеску" и улиците "Мизия" и "Хан Омуртаг".

В "Лозенец“ ще се въведат около 3500 платени места за паркиране. Там зелената зона ще обхване участъка между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх".

Ваня Тагарева заяви, че включването на новите места в зоните ще струва 2 538 077 лева еднократно. Годишните приходи ще бъдат 4 630 937 лв., разходите 1 071 186 лева, а печалбата 3 559 751 лева.

При дебатиране на промените не се стигна до разправии. Единствено Калоян Паргов от БСП каза, че ще се въздържи при гласуването и призова да не се мисли само за приходи и пари, а за влагането им паркинги. Общинският съветник от РБ Прошко Прошков даде предложение при следващата промяна на наредбата да се въведе и платено паркиране в неделя. Като мотив той изтъкна увеличаване на чистотата в столицата.


91
Още от
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
В.Пасев преди 8 месеца
Този *** Прошко реши всички проблеми, за които са го избрали в Общинския съвет, та ще въвежда платено паркиране в неделя. Некадърник си е и нищо по-умно не може да измисли.
76
1
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 10 месеца
И какво ще стане - всички ще се юрнат на колите. Нека не се опитваме да решаваме вече отдавна решени проблеми и да погледнем как са устроени градовете, в които няма проблеми с трафика. Решенията са прости:
1. Ограничаване/възпрепятсване на автомобилния трафик чрез различни мерки(такси, бус ленти и тн).
2. Инвестиране в обществен транспорт. В резултат на намаления трафик, той става по-бърз и удобен.
3. Велоалеи.
4. Изграждане на буферни паркинги в периферията на града.
Това е, което работи.
75
6
 
5
 
! Отговори
Стар Софиянец Център преди 10 месеца
Всякакви платени зони да се премахнат. Привилегиите за паркиране също да се премахнат. Това ще освободи страшно много паркоместа не само в Центъра на София. В цяла София има проблем с паркирането и ако някой твърди, че така е само в центъра на София, то той явно не е в час. Общината да се задължи да строи паркинги - безплатни или на минимална цена с престой до 24 часа без ограничения. Защо общината и държавата дават обществена земя за строежа на небостъргачи, а не правят там паркинги?
74
0
 
0
 
! Отговори
Минчо преди 10 месеца
До Джедай Мастър
Сигурен ли си? Мини по Любен Каравелов през неработен ден и пиши пак.
73
6
 
9
 
! Отговори
софиянец от центъра преди 10 месеца
Широкия център да стане денонощна синя зона.Да стане достъпен,евтин и лесен градския и велотранспорта.Движение в София само на автомобили покриващи нормите за отделяни емисии и ниво на шума.При установено несъответствие полицая сваля номерата на място,1000 лева глоба-от тях 100-200 за полицая.
72
5
 
11
 
! Отговори
Димитров преди 10 месеца
Редно е да разширят синята зона от Иван Вазов до централна гара и да направят и НЕДЕЛЯ платен и то целият ден. Трябва да стане като на запад, с изключение на крайните квартали които иска към центъра или с метро или с велосипед.
71
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
а къде отива прихода?
ей ги спокойно казват че ще си вдигнат прихода с 3 милиона, базирано на другите места, заети постоянно говорим за едни десетки милиона месечно. Къде отиват те?
70
2
 
5
 
! Отговори
До 68 преди 10 месеца
Я пак това за МОЛ Арена Плаза? Това държавна/общинста инвестиция за решаване на проблема с парко местата или частна инвесиция за да може да се ползва повече мола? И местата са 2800, дет се да покрие нуждите на 3-4 бизнес сгради... Интересното е че си пропуснал да кажеш, че там е паркирането през уикенда е платено и че общинарите в Будапеща трябва да се засрамят?
69
0
 
0
 
! Отговори
bahuro преди 10 месеца
До Паркинг в центъра??? 55

Само да ти кажа, че 100000К+ са 100Млн. Това и в Китай го нЕма :D
68
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Здравков, Марков и Тагарева вместо да се чудят как да съдерат кожата на софиянци, по-добре да се поучат от колегите си в Будапеща: в МОЛ "Арена плаза" е построен закрит паркинг за няколко хиляди коли, в който може да паркира всеки за неограничено време (вкл. и през нощта), който е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТЕН. ТАКА СЕ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО С ПАРКИРАНЕТО! ЗАСРАМЕТЕ СЕ, СОФИЙСКИ ОБЩИНАРИ!
67
5
 
9
 
! Отговори
Истината преди 10 месеца
Тенденцията е ясно - цяла София да стане 24-часова Синя зона през всички дни на годината. Така мафията ще ни ограби възможно най-много. С тези платени зони, човек никаква работа не може да си свърши, ако трябва да паркира в платена зона. Сега тези дето зареждат разни магазинчета или са автомобили на Центъра за градска мобилност, паркират в Синята и Зелената зона по кръстовищата , в нарушение на поне 2 текста от закона, или като втора редица паркирали коли, но ... ред в паркирането.
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Безхаберието на управляващите пак ще е на гърба на хората. Селската даскалица кога ще се сети да направи паркинги, кога тази община ще заработи и ще задължават всяка новостроа се сграда да има гаражи. С тикви водачи не може да бъдем европейска столица.
65
4
 
12
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Колите в София са малко, вкл. и в Центъра в сравнение с други подобни градове по света. Проблемът е, че няма паркинги, а с новото строителство се отнемат паркоместа, а нуждата от паркоместа нараства. С други думи безразборното строителство на жилищни сгради и офиси, без да има достатъчно паркоместа за жиеещите и работещите в тези сгради, доведе до сегашното положение с паркирането. По света не е така. В градовете като София навсякъде много паркинги,които са на достъпни цени и се ползват нормално
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не се наядоха тия гниди значи!
63
0
 
18
 
! Отговори
До 60-Анонимен преди 10 месеца
Или си малък,или не си софиянец.Прошко беше кмет на,,Лозенец",смени 2-3 партии и ........нищо не свърши.Ние лозенчани му видяхме,,размаха".И новото кметче Дреков е достоен наследник-корупция,корупция,корупция.Платиш ли си,може да строиш в двора на комшията.
62
2
 
4
 
! Отговори
От едно време преди 10 месеца
Основният проблем на голяма част от българите е(такива като номер 54), че баща му по времето на комунизма не можел да се дореди до лада и сега синчето трябва избива комплексите му. Дет се вика най-големото достижение в живота му е това, че е взел книжка пък някои искат да му го отнемат.
61
1
 
1
 
! Отговори
Пак софиянец преди 10 месеца
Явно старият 54/псуващия/ са го изтрили.Нищо против ,,Обективен"
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Общинският съветник от РБ Прошко Прошков даде предложение при следващата промяна на наредбата да се въведе и платено паркиране в неделя. Като мотив той изтъкна увеличаване на чистотата в столицата.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
деформаторите неслучайно няма да помиришете повече парламента, грабете деформатори докато можете, даалаверата за вас свършва! Как може да се казваш прошко, че и прошков еб,ааси селянията!
59
10
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 10 месеца
Паркирането е скъпо и проблем в центъра на големите градове на Европа. София не прави изключение.По комплексите проблеми няма,а в ,,стара" София не се е мислило за паркинги.Това гдето ,,Боко и Фандъкова са виновни" са чисти празнословия на невръстни тролове без книжки.Истинските стари софиянци виждаме и знаем проблема.Много станахме,,софийските жители" и София отесня.А на село и в градовете места бол.Но пусти мерак за ватман,шофьор,сервитьор и т.н.Пълно е с такива като № 54.
58
7
 
6
 
! Отговори
До реалист преди 10 месеца
До Реалист

Я пак помисли - правели паркинги и после правели ограничения - само по себе си това е глупост. Нещата по света се правят точно по този начин - платено паркиране, премахват се парко места от центъра, за да се свалят хората от колите. Само Ганя иска да му се правят парко места у центъра.