Събота, Синя зона, места: Паркираш и плащаш - цял ден от есента

Разширяват платеното паркиране и в още квартали
6 юли 2017 11:15,
91
Събота, Синя зона, места: Паркираш и плащаш - цял ден от есента
Снимка: архив, Bulphoto

От 1 октомври ще влезе в сила удължаването на синята зона в събота. Това се предвижда в изменението на наредбата за движение в София, което мина през транспортната комисия към Столичния общински съвет. Досега софиянци плащаха за престои до 14 часа в почивния ден, но от октомври ще бъде увеличен до 18 часа.

Друга промяна, която ще се въведе от есента е синята и зелената зона в работни дни да бъде от 8,30 часа до 19,30 часа. В момента платеното паркиране е от 8 часа до 19 часа.

Още по темата
Вносителите на промените Зафир Здравков и Ваня Тагарева от ГЕРБ и Стефан Марков от Реформаторския блок, мотивираха предложенията си с това, че трафикът през почивните дни не намалява и ще се въведе ред в паркирането, пише "Монитор".

Във наредбата е включено и въвеждането на 4700 места за платено паркиране в районите "Средец“ и "Лозенец“
В "Средец“ ще да бъдат разкрити 1193 платени паркоместа и отделно още 31 инвалидни. Те ще бъдат в участъка между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михай Еминеску" и улиците "Мизия" и "Хан Омуртаг".

В "Лозенец“ ще се въведат около 3500 платени места за паркиране. Там зелената зона ще обхване участъка между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх".

Ваня Тагарева заяви, че включването на новите места в зоните ще струва 2 538 077 лева еднократно. Годишните приходи ще бъдат 4 630 937 лв., разходите 1 071 186 лева, а печалбата 3 559 751 лева.

При дебатиране на промените не се стигна до разправии. Единствено Калоян Паргов от БСП каза, че ще се въздържи при гласуването и призова да не се мисли само за приходи и пари, а за влагането им паркинги. Общинският съветник от РБ Прошко Прошков даде предложение при следващата промяна на наредбата да се въведе и платено паркиране в неделя. Като мотив той изтъкна увеличаване на чистотата в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
В.Пасев преди 6 години
Този *** Прошко реши всички проблеми, за които са го избрали в Общинския съвет, та ще въвежда платено паркиране в неделя. Некадърник си е и нищо по-умно не може да измисли.
74
1
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 6 години
И какво ще стане - всички ще се юрнат на колите. Нека не се опитваме да решаваме вече отдавна решени проблеми и да погледнем как са устроени градовете, в които няма проблеми с трафика. Решенията са прости:1. Ограничаване/възпрепятсване на автомобилния трафик чрез различни мерки(такси, бус ленти и тн).2. Инвестиране в обществен транспорт. В резултат на намаления трафик, той става по-бърз и удобен.3. Велоалеи.4. Изграждане на буферни паркинги в периферията на града.Това е, което работи.
73
6
 
6
 
! Отговори
Стар Софиянец Център преди 6 години
Всякакви платени зони да се премахнат. Привилегиите за паркиране също да се премахнат. Това ще освободи страшно много паркоместа не само в Центъра на София. В цяла София има проблем с паркирането и ако някой твърди, че така е само в центъра на София, то той явно не е в час. Общината да се задължи да строи паркинги - безплатни или на минимална цена с престой до 24 часа без ограничения. Защо общината и държавата дават обществена земя за строежа на небостъргачи, а не правят там паркинги?
72
0
 
0
 
! Отговори
Минчо преди 6 години
До Джедай МастърСигурен ли си? Мини по Любен Каравелов през неработен ден и пиши пак.
71
6
 
10
 
! Отговори
софиянец от центъра преди 6 години
Широкия център да стане денонощна синя зона.Да стане достъпен,евтин и лесен градския и велотранспорта.Движение в София само на автомобили покриващи нормите за отделяни емисии и ниво на шума.При установено несъответствие полицая сваля номерата на място,1000 лева глоба-от тях 100-200 за полицая.
70
5
 
12
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
Редно е да разширят синята зона от Иван Вазов до централна гара и да направят и НЕДЕЛЯ платен и то целият ден. Трябва да стане като на запад, с изключение на крайните квартали които иска към центъра или с метро или с велосипед.
69
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а къде отива прихода?ей ги спокойно казват че ще си вдигнат прихода с 3 милиона, базирано на другите места, заети постоянно говорим за едни десетки милиона месечно. Къде отиват те?
68
2
 
5
 
! Отговори
До 68 преди 6 години
Я пак това за МОЛ Арена Плаза? Това държавна/общинста инвестиция за решаване на проблема с парко местата или частна инвесиция за да може да се ползва повече мола? И местата са 2800, дет се да покрие нуждите на 3-4 бизнес сгради... Интересното е че си пропуснал да кажеш, че там е паркирането през уикенда е платено и че общинарите в Будапеща трябва да се засрамят?
67
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравков, Марков и Тагарева вместо да се чудят как да съдерат кожата на софиянци, по-добре да се поучат от колегите си в Будапеща: в МОЛ "Арена плаза" е построен закрит паркинг за няколко хиляди коли, в който може да паркира всеки за неограничено време (вкл. и през нощта), който е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТЕН. ТАКА СЕ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО С ПАРКИРАНЕТО! ЗАСРАМЕТЕ СЕ, СОФИЙСКИ ОБЩИНАРИ!
66
5
 
9
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Тенденцията е ясно - цяла София да стане 24-часова Синя зона през всички дни на годината. Така мафията ще ни ограби възможно най-много. С тези платени зони, човек никаква работа не може да си свърши, ако трябва да паркира в платена зона. Сега тези дето зареждат разни магазинчета или са автомобили на Центъра за градска мобилност, паркират в Синята и Зелената зона по кръстовищата , в нарушение на поне 2 текста от закона, или като втора редица паркирали коли, но ... ред в паркирането.
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безхаберието на управляващите пак ще е на гърба на хората. Селската даскалица кога ще се сети да направи паркинги, кога тази община ще заработи и ще задължават всяка новостроа се сграда да има гаражи. С тикви водачи не може да бъдем европейска столица.
64
4
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Колите в София са малко, вкл. и в Центъра в сравнение с други подобни градове по света. Проблемът е, че няма паркинги, а с новото строителство се отнемат паркоместа, а нуждата от паркоместа нараства. С други думи безразборното строителство на жилищни сгради и офиси, без да има достатъчно паркоместа за жиеещите и работещите в тези сгради, доведе до сегашното положение с паркирането. По света не е така. В градовете като София навсякъде много паркинги,които са на достъпни цени и се ползват нормално
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не се наядоха тия *** значи!
62
0
 
18
 
! Отговори
До 60-Анонимен преди 6 години
Или си малък,или не си софиянец.Прошко беше кмет на,,Лозенец",смени 2-3 партии и ........нищо не свърши.Ние лозенчани му видяхме,,размаха".И новото кметче Дреков е достоен наследник-корупция,корупция,корупция.Платиш ли си,може да строиш в двора на комшията.
61
2
 
4
 
! Отговори
От едно време преди 6 години
Основният проблем на голяма част от българите е(такива като номер 54), че баща му по времето на комунизма не можел да се дореди до лада и сега синчето трябва избива комплексите му. Дет се вика най-големото достижение в живота му е това, че е взел книжка пък някои искат да му го отнемат.
60
1
 
1
 
! Отговори
Пак софиянец преди 6 години
Явно старият 54/псуващия/ са го изтрили.Нищо против ,,Обективен"
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общинският съветник от РБ Прошко Прошков даде предложение при следващата промяна на наредбата да се въведе и платено паркиране в неделя. Като мотив той изтъкна увеличаване на чистотата в столицата.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!деформаторите неслучайно няма да помиришете повече парламента, грабете деформатори докато можете, даалаверата за вас свършва! Как може да се казваш прошко, че и прошков еб,ааси селянията!
58
10
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Паркирането е скъпо и проблем в центъра на големите градове на Европа. София не прави изключение.По комплексите проблеми няма,а в ,,стара" София не се е мислило за паркинги.Това гдето ,,Боко и Фандъкова са виновни" са чисти празнословия на невръстни *** без книжки.Истинските стари софиянци виждаме и знаем проблема.Много станахме,,софийските жители" и София отесня.А на село и в градовете места бол.Но пусти мерак за ватман,шофьор,сервитьор и т.н.Пълно е с такива като 54.
57
7
 
6
 
! Отговори
До реалист преди 6 години
До РеалистЯ пак помисли - правели паркинги и после правели ограничения - само по себе си това е глупост. Нещата по света се правят точно по този начин - платено паркиране, премахват се парко места от центъра, за да се свалят хората от колите. Само *** иска да му се правят парко места у центъра.
56
4
 
6
 
! Отговори
До 58 Чиновник преди 6 години
Я се връщай на село и не философствай! Това, че ти си с раздрънкана кола от черните пътища около селото ти, не значи, че в София сме с коли като твоята. Това, че ти по цял ден си пиеш кафенце и си клатиш краката, не означава, че хората не си вършат работата с кола навсякъде в София, вкл. и в Центъра.