Събота, Синя зона, места: Паркираш и плащаш - цял ден от есента

Разширяват платеното паркиране и в още квартали
6 юли 2017 11:15,
91
Събота, Синя зона, места: Паркираш и плащаш - цял ден от есента
Снимка: архив, Bulphoto

От 1 октомври ще влезе в сила удължаването на синята зона в събота. Това се предвижда в изменението на наредбата за движение в София, което мина през транспортната комисия към Столичния общински съвет. Досега софиянци плащаха за престои до 14 часа в почивния ден, но от октомври ще бъде увеличен до 18 часа.

Друга промяна, която ще се въведе от есента е синята и зелената зона в работни дни да бъде от 8,30 часа до 19,30 часа. В момента платеното паркиране е от 8 часа до 19 часа.

Още по темата
Вносителите на промените Зафир Здравков и Ваня Тагарева от ГЕРБ и Стефан Марков от Реформаторския блок, мотивираха предложенията си с това, че трафикът през почивните дни не намалява и ще се въведе ред в паркирането, пише "Монитор".

Във наредбата е включено и въвеждането на 4700 места за платено паркиране в районите "Средец“ и "Лозенец“
В "Средец“ ще да бъдат разкрити 1193 платени паркоместа и отделно още 31 инвалидни. Те ще бъдат в участъка между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михай Еминеску" и улиците "Мизия" и "Хан Омуртаг".

В "Лозенец“ ще се въведат около 3500 платени места за паркиране. Там зелената зона ще обхване участъка между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх".

Ваня Тагарева заяви, че включването на новите места в зоните ще струва 2 538 077 лева еднократно. Годишните приходи ще бъдат 4 630 937 лв., разходите 1 071 186 лева, а печалбата 3 559 751 лева.

При дебатиране на промените не се стигна до разправии. Единствено Калоян Паргов от БСП каза, че ще се въздържи при гласуването и призова да не се мисли само за приходи и пари, а за влагането им паркинги. Общинският съветник от РБ Прошко Прошков даде предложение при следващата промяна на наредбата да се въведе и платено паркиране в неделя. Като мотив той изтъкна увеличаване на чистотата в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
със сегашните цени на адския транспорт е по-евтино двама човека да отидат с кола до центъра отколкото с метро или рейс. Това е резултатът от фандъковщината, която цари в София. Цялата местна политика се свежда до оскъпяване на щяло и нещяло. Обявиха цените за билтите за незаконни. Народа не слиза от колите именно заради това безумие с цените на метро, рейсове и .,н. Наместо да поевтинее билетчето, те оскъпяват паркирането, е как да не им теглиш една...???
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи........тротоари,улици,плочки или асфалт всичко е направено с парите от ВАШИТЕ данъци и такси,поддръжката им-също!!И вкарват сини,зелени,червени,жълти,*** зони за да ви дерат и скубят още веднъж,за нещо което вие сте построили!!Данъци плащате ли-плащате!!Колко автомобила има в София и каква е сумата на платените данъци влезли в общината??Къде са парите и защо досега не са ползвани за построяване на поне един общински паркинг??Друго си е да скубеш и стрижеш пара искат-не искат,нали!!
33
0
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
До 31Е, какъв е проблема до мола, до магазина, до кино - все места с паркинги. Проблемът е ходенето на работа с кола, която не е свързана с работата ти и стои на улицата от 9 до 6, като заема парко място. Проблемът е да се ползва градски транспорт и да се плаща за него, и да не се краде в общината на поразия. Това е проблемът, не кифлата в мола.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С вдигане на цената на билетчето автамобилите се по улиците се увеличиха. На едно 4-5 членно семейство в момента му е по-изгодно и удобно да ползва личен автомобил отколко градски транспорт. Въвеждането на сини, зелени и други зони няма да реши този и други проблеми от това естество.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия и...ти що не се застрелят дружно?! Точно ще изчистят града от ***!!!
30
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кола требе се ползва само за извънградско. в града - автобусчето, метрото, трамвая и тролея. колело или електромобил. т'ва е положението. другото са измислици премислици да могат кифлите да ходят до мола с колата и на работа по 1 човек в 1 кола всяка сутрин, всяка вечер...
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега и метрото ще стане 2 лева, защото заради европредседателството е логично едно пътуване да струва 1 евро, по-европейско е така. Не остана за крадене, народа ще плаща всичко обещано на някого.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Етоооооо!!!Вместо да се напрягате за небостъргачи си направете паркинги по на няколко етажа тук-там из София!!От небостъргач полза няма!!!
27
0
 
13
 
! Отговори
леле преди 6 години
Това племе бълва злоба ! Мразят се един друг ! Шофьор и пешеходец, гражданин и селянин, живеещ в центъра и в периферията и т.н. ! Затова страната се пълни с ***, турци, бежанци,надрусани и пияни туристи и "инвеститори", които ни обират ! До 30 години ще се броам на пръсти !
26
1
 
9
 
! Отговори
Неграмотниции преди 6 години
Всяка статия е написана доста неграмотно.
25
0
 
19
 
! Отговори
Коки преди 6 години
Не само да събира пари, трябва да се направят големи паркинги в центъра. А Вие почвате да се обиждате и карата в коментарите. Това трябва да се изиска от общината. Иначе, колкото и да увеличат сини и зелени зони, местата все няма да стигат!
24
4
 
5
 
! Отговори
до онанист преди 6 години
не си от село, само мама и тате...
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега остава да измислят след 18.00 синята зона в събота да е двойна понеже колите са - малко и са на загуба
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ВЪВ Наредбата"... кой ви даде диплома?! Или по-скоро колко пари ви струваше... и на вас скъпи "журналисти", и на вашите редактори.... елементарни правила не знаете - статии пишете!! И после защо цялата държава е такава?!П.П: *** народ, слаба държава!
21
3
 
5
 
! Отговори
Oптимист преди 6 години
Надявам се, че заплахата на 21 не е отправена към мен :)За сведение живея в синята зона и не съм пешак.Нито съм пришълец като теб!
20
12
 
9
 
! Отговори
Oптимист преди 6 години
Напълно подкрепям промените, 6м2 е общинското място, което заема един автомобил.Няма безплатен обяд!Може би и увеличаване на цената на час до 3лв. би редуцирало колите в центъра.
19
12
 
8
 
! Отговори
доволен преди 6 години
До АнонименЩо бе, мой човек? Много правилно решение-трябва и в неделя да въведат платено паркиране!! Аз живея в синята зона и заради пришъците като теб не мога да си паркирам колата пред нас с часове!! При това съм платил годишна такса от 150 лева! Защото на някой комплексар му хрумнало да изпие едно кафе на Витошка!!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко ще струва само подмяната на всички знаци и табели на зоните за паркиране, която ще трябва да се направи със сигурност след това решение? В момента само за поддръжката на зоните (разбирайте боя и знаци) разходите са над 1 млн. на година.
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е къде отива печалбата? Видно е, че не я инвестират в ремонт на разбити тротоари и строежи на нови паркинги.
16
0
 
12
 
! Отговори
до край преди 6 години
какво е общото между това да се паркира платено и управата да си върши задълженията (да се санкционират неправилно паекиралите мпс)???...или искаш да убедиш някого, че за да се глобява, трябва да има зона???едното и другото нямат нищо общо!!!