Да се строи или да не се строи: 77-метров небостъргач на бул. "България"

Общинари в спор за високите сгради в столицата
Обновена: 7 юли 2017 10:43 | 7 юли 2017 10:41, Анисия Иванова
86

Не е разумно да се строят високи сгради в историческия център на София, мястото им е именно на големите булеварди, заяви пред Bulgaria ON AIR арх. Ангел Захариев.

Проект за 77-метрова сграда на бул. "България" в София вчера получи одобрение от комисията по градоустройство и Столичния общински съвет. Решението обаче предизвика сериозна дискусия и намери своите противници.

Още по темата

"Небостъргачи са сгради над 200-300 метра. Още от 80-те години сме град на небостъргачите, ако говорим за 70-метрови сгради. Когато говорим за гледка, дискусията изобщо не трябва да се върти около това дали ще се скрие гледката на някого", обясни той.

Арх. Захариев е категоричен, че високите сгради са частни инвестиции и подлежат на логиката на пазара на недвижими имоти.

"Няма никакъв проблем да има 70-метрова сграда в кв. "Борово". Това е мястото, където трябва да се търси по-голяма височина на сградите. Имам чувството, че казусът се използва за политически цели", каза още той.

Общинският съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров обяви в "България сутрин", че на това място не бива да се позволява подобна сграда, защото градоустройственият план за зоната предвижда строителство до 20 метра. По думите му се използват вратички в закона, за да бъде разрешен строежът.

"Категорично ясно е, че по-голямата част от имота попада извън кръгчето в общия устройствен план. Другият проблем на тази сграда е трафикът. Транспортният анализ е направен колкото да се замажат очите на Общинския съвет", коментира той.

Общинският съветник от Реформаторския блок Стефан Марков контрира Тодоров, че бул. "България" е трасе на НСО и няма логика НСО да има положително становище, ако сградата ще предизвиква тапи на булеварда.

"В рамките на 500 метра по булеварда има поне 10 подобни сгради", отбеляза той.

Ботьо Ботев, който е общински съветник от ГЕРБ, посочи, че е било обяснено много ясно, че законодателството е спазено. Той даде пример, че в същата зона има много по-високи сгради от 20 метра.

"Изграждането на тази сграда няма да създаде проблем за транспортното обслужване. Главният архитект и неговият екип са ангажирани да представят предложения, за да има предвидимост и ясно определени зони, в които да се разполагат високи сгради", коментира Ботьо Ботев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
9
 
8
 
! Отговори
hahahhahahahahah преди 6 години
77 метров ""НЕБОСТЪРГАЧ" хахахаххахахахората от 100 години имат 400 метрови и нагоре!И небостъргачите са ни джуджета, като бизнеса, политиката и сърцата на повечето горди граждани!
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека ми отговори на 2 въпрос: къде е инфраструктурата за подобни сгради? Кога за последно се е движил с кола (без охрана и патрулка-водач) в Борово?
52
6
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
в чикаго жил сгради са по 3 етажа небостьргачите са едно място на мичиганското езеро и не правят сянка на населението категорично сьм против високото строителствотука е земетрьсна област ще закрива гледката кьм витоша и ще замьрсява вьздуха
51
2
 
4
 
! Отговори
Има терен! преди 6 години
Бизнес парка ще стига до междинната станция на кабинковия
50
4
 
15
 
! Отговори
Eng. преди 6 години
Баси, Тука било пълно със специалисти,инженери,проектанти и всякакви друг ХХХХХ-майни :)Ето малко професионални доводи:1. Централна градска част с ключов булевард, бетониран с мнголюдна жилищна част! Това не е място за високо строителство на малки парцели и ограничена вътрешна инфраструктура!2. Корупционните схеми в общинския съвет са обществена тайна.3. Град София отдавна е с изразходван вътрешно-строителен капацитет! Хоризонтално разрастване по външните граници е единственото решение!
49
5
 
6
 
! Отговори
Джони Холидей преди 6 години
Вече го виждам построен огромен грозен небостъргач с огромен надпис на върха (ДЕПУТАТ ТАУАР) не не по добре на английски (DEPUTY TOWER) или няма нищо лошо да е и на китайски само че не знам как се пише а от пред на входа крещяти от екстаз млади красиви момичета искащи автографи от звездите живеещи в него. Така, ще привличаме супер много инвестиции от запад и изток.
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 54Да си прегледам логическия апарат? Той къде по-точно е ситуиран в тялото, за да знам при уши, нос, гърло или при кардиолог да си запиша час, капацитет такъв? :((((
47
3
 
0
 
! Отговори
До 54 преди 6 години
Твърдя ли, че не се е случвало, умнико? Имаш сериозни увреждания на логическия апарат, по-добре се прегледай.
46
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простият бачкатор си иска фабричката и предприятието, да си опакова там локумче и да завива шоколад в станиоли. Евентуално да стане и управителче на фабриката, за да казва на колегите си как по-точно да опаковат локумчето.
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа, то по времето на комунизма не се е случило нито веднъж една отбрана група хора да ***, докато другите гледат отстрани с пръст в устата...четете ли си глупостите ,преди да ги публикувате
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо, на кой да му пука за градоустройствения план?! Много по-важно е, че други 20 собственици на сгради вече са успели да го нарушат и да се налапат, а 21-вият не иска да се минава. Класическата българска капиталистическа свинщина е това.
43
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НаяКакви фабрики, не живеем по живкото време вече, не всеки иска да лепи обувки у фабриката по цял ден.
42
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НаяФабрика за какво, при все че 99% от производството е в Китай? Никой голям производител няма особено голям интерес от по-скъпа работна ръка.
41
4
 
14
 
! Отговори
Ная преди 6 години
Как пък един не построи с парите за небостъргач някаква фабрика, предприятие?! Тези т.нар небостъргачи обикновено стоят полупразни, защото по-малките фирми нямат изгода да плащат безумни наеми, а по-големите обикновено дори не са бг, а филиали, които нямат дълъг живот на територията на нашата страна.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48Прочетох ги и реален аргумент не видях.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблем а в това което е описано по долу в коментарите прочети ги внимателно и не бързай помисли. Естествено, че има инвеститор и винаги, ще се намират.
38
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле, в тия коментари всеки разбира от архтектура и градоустройство, но същевременно е беден и безработен и отново същесвременно е против частното строителство и прииждането на инвеститори и нови фирми. Не разбирам вече споровете от завист ли са провокирани...че някой имал пари да строи, пък *** от панелката, не иска никой да може повече от него и да работи на по-хубаво място от неговата зарзаватчийница.
37
3
 
5
 
! Отговори
Джони Холидей преди 6 години
Ако искаме да се изфукаме пред света и да строим нещо голямо то най добре, ще е да построим космическа стартова площадка. Много малко страни имат такова нещо.
36
5
 
12
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Интересно пожарникарските стълби в София до кой етаж стигат? До 6-ия или до 8-мия?В София има три основни проблема при строителство - да не се прекъсва притока на свеж въздух от Витоша (естествената вентилация на София), лошата организация на движението и задръстванията и третото е, че не се мисли изобщо как да се паркира в София, а колите не са много в сравнение с други подобни градове по света. Всяка новопостроена висока сграда, влошава и без това лошото положение по тези три основни проблема
35
2
 
6
 
! Отговори
Ханибал преди 6 години
До Драгалевци-БизнесменПърво - не значи че като живееш извън България си родоотстъпник. Това го мислят само такива като теб- непълноценни хора.Второ - не работя нито едната от изброените от теб работи.Трето - аз нямах късмета да наследя имоти или пари,колкото и каквото имам си е само плод на моя труд.Четвърто- ти сериозно ли не виждаш къде е злобата ти???? Я пак си прочети първият коментар който си написал. Този за земетресението!!