Ремонтът на паметника на НДК - по-евтин от премахването му

Причините за демонтирането - политически, смята специалист
9 юли 2017 13:02, Петя Славова
142
Ремонтът на паметника на НДК - по-евтин от премахването му
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ремонтът на паметникът "1300 години България" пред НДК може да е по-евтин от премахването му. Така твърди проф. Валентин Старчев пред bTV.

"Имам мои проучвания до каква степен от това положение на паметника, с колко по-малко средства, той може да бъде реконструиран – ще звучи по същия начин с нов вид", коментира той.

Още по темата

Процедурата по демонтирането на монумента вече започна. Старчев сподели, че има предложение, след като паметникът бъде разглобен, само фигурите от него да се аранжират по нов начин някъде в Бояна, около Националния исторически музей.

Според него, това е нелепо решение: "Тези композициите са организирани с архитектурата в определен ред, иначе става "някакво" аранжиране, посочи специалистът.

По думите му твърденията, че паметникът е опасен, не отговарят на истината. "Имаше едни моменти – на недовършване на някои неща, за които се направиха протоколи. И почти всички се довършиха.

Има една снимка – няколко плочи от западната част на паметника ги няма. Тази снимка е на свалени плочи, не паднали. Тя е много стара – от 1987 г., когато са били свалени, тъй като през зимата зад тях е попаднала влага. Това не значи, че плочите падат – това е невярно тълкувание", каза Старчев.

"Има много причини за кампанията за демонтирането (на момнумента – б.ред.). Политическата е една от тях. После дойде проблемът с противопоставянето на този паметник с паметника на Първи и Шести полк...", каза още Старчев.

Той призна, че търси възможности да предотврати действията по демонтирането на паметника и е много разтревожен от тях.

В същото време стана ясно, че кранът, който трябваше да демонтира Паметника "1300 години България", е изгорял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: паметникндк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ми добре36 Паметниците на комунизма нямат нищо общо с паметниците на културата,защото са символи на един престъпен строй.
48
14
 
3
 
! Отговори
ДА ВИДИМ преди 6 години
Паметника '1300 години България' е символ на България точка,другото е талибанщина и разруха-разрушат ли го корумпетата ще си носят последствията до девето коляно!
47
4
 
12
 
! Отговори
Аспарух преди 6 години
*** си се, ***.Взел си пари,взел. Стига си занимавал всички.Върни парите и му намери други купувачи.А съсипахте паметника на загиналите заБ-я. Онова е било история, атози паметник е подмяна на историята.
46
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен45 Държавата не се нуждае от комунистически паметници,които да плашат и застрашават живота на софиянци,в центъра на София.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До t238 Защото комунистите избиваха и хвърляха в лагерите на смърта,само за един виц,камо ли за протест.По заровед на Москва,комунистите в БГ,избиваха всеки инакомислещ.
44
1
 
3
 
! Отговори
реджеб иведик преди 6 години
значи на тази територия такава дезинформация и манипулация сигурно и през комунизма не е имало(по-старите хора да кажат) такива статии тип фалшиви новини сигурно и в най пропадналата африканска държава няма,един новинарски сайт в гугъл търсачката си аз блокирах този сайт е наред да блокирам и него!!!!хора чуете ли или видите някакъв си драскач да се изявява за български журналист,знайте че само един як побой и претрепване го оправя чупете им ръцете на продажните полоХи,айде триййте коментара!!!
43
1
 
2
 
! Отговори
гого преди 6 години
до 41по лесно е теб да заличат, от колкото НДК, то отдавна не е комунистучедки паметник а мсшина за пари.Така че кротувай да не бастъпиш случайно некой по мс,золите, било син ,червен, оранжев.
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда от паметник на българската държава, тъй като то вече държава няма.Там да се построи паметник на господарите от Брюксел.
41
2
 
0
 
! Отговори
ODESSA преди 6 години
Първата *** държава ще е над сред София. Като няма какво повече да се краде, ще ти дойдат във къщата. При Тошо милиционерите пребиваха. И ако не включи разстрел. Да ви такова демокрацията и парадите. И комунистите ги избихте 56 година. Мафиоти.
40
4
 
4
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
ставаме смешни вече и на благодетелите ни на запсд.О къ ксха се с НДК и сега отвличст вниманието на нсрода.Ксто няма хляб дсй му зрелища на прис тия народец, дай му омраза комунисти демокрсти, русифили фоби и тн.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е-хее, тоя който ме триеше одеве не е на смяна вече!!!:))
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този паметник е дребен спомен от миналото.ТРЯБВА ДА СЕ ЛИКВИДИРА ДО ОСНОВИ ОНЯ ОГРОМЕН ПАМЕТНИК НА СОЦИАЛИЗМА - Н Д К.ТАЗИ ГОЛЯМА И ГРОЗНА СГРАДА Е КАТО ТРЪН В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ, КОМУНИСТИЧЕСКО ТВОРЕНИЕ, КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЛИЧИ.
37
4
 
7
 
! Отговори
Да напомня .. преди 6 години
..че г-н Старчев не е специалист по строителстство / това личи и по изключително некачествения му проект, който успява да устиска цели 2 години след построяването , преди да започне да се саморазрушава!/. Така че мнението му за цената на премахване/ремонт няма как да е меродавно. Напомням и това, че паметникът се демонтира не за да се унищожи, а за да се възстанови Мемориала на Желязната дивизия, който е бил разрушен, за да се издигне паметникът на г-н Старчев.
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да се помисли нещо да се построи, дали завод или друго трябва да премахнем всичко построено от предишен строй. Иначе не може да дишаме спокойно. В цивилизованите страни всичко старо се използва да носи доходи. Даже и паметници на завоеватели си стоят
35
4
 
8
 
! Отговори
t2 преди 6 години
не мога да разбера защо никой не протестира когато са затрили паметника на загиналите войници, а сега за това грозно безумие чак кранове палят !?
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МдааУважаеми сънароднико - идете някъде в центъра на София и започнете да призовавате софиянци да се противопоставят на премахването на този паметник и последващото възстановяване на Мемориала на Желязната дивизия! След като приключите с лечението в Пирогов - елате да споделите впечатленията си!
33
10
 
5
 
! Отговори
Ми добре преди 6 години
Явно ще се сезират ЮНЕСКО и ЕК за безчинствата на Борисов върху паметниците на културата иначе ще останат само книгата Винету и моловете,абе този човек не се ли усеща че куха корумпирана лейка!
32
8
 
8
 
! Отговори
Мдаа преди 6 години
Разбира се че е политически, опитваме се да изтрием и забравим неща от нашата история. Хората са стройли а ние разваляме. Кажете ми какви паметници са построени последните 10-15 години? Един народ който не си знае миналото, потъпква всичко направено преди тези дадойдат на власт.Хората от пистиня правят рай, ние от рай правим пустиня...
31
7
 
7
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Типично гербаджийска пр.о.ст.от.ия!Хайде ще го махат,както и да е,ама голямо мотаене и харчене на пари,пардон усвояване.Металните части можеха да се свалят за 3 дни,обаче тия не се напрегнаха и накрая им запалиха крана(най-вероятно и той на гербаджийска фирма).После,като направят новото нещо на мястото-каквото и да е,ще се развали за две-три години и ще имаме поредната грозотия.....
30
3
 
2
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Там ще има Бойконур генерал чукче за борба с нло градушките и бой по шопските прайдове с гайдите ......