Ремонтът на паметника на НДК - по-евтин от премахването му

Причините за демонтирането - политически, смята специалист
9 юли 2017 13:02, Петя Славова
142
Ремонтът на паметника на НДК - по-евтин от премахването му
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ремонтът на паметникът "1300 години България" пред НДК може да е по-евтин от премахването му. Така твърди проф. Валентин Старчев пред bTV.

"Имам мои проучвания до каква степен от това положение на паметника, с колко по-малко средства, той може да бъде реконструиран – ще звучи по същия начин с нов вид", коментира той.

Още по темата

Процедурата по демонтирането на монумента вече започна. Старчев сподели, че има предложение, след като паметникът бъде разглобен, само фигурите от него да се аранжират по нов начин някъде в Бояна, около Националния исторически музей.

Според него, това е нелепо решение: "Тези композициите са организирани с архитектурата в определен ред, иначе става "някакво" аранжиране, посочи специалистът.

По думите му твърденията, че паметникът е опасен, не отговарят на истината. "Имаше едни моменти – на недовършване на някои неща, за които се направиха протоколи. И почти всички се довършиха.

Има една снимка – няколко плочи от западната част на паметника ги няма. Тази снимка е на свалени плочи, не паднали. Тя е много стара – от 1987 г., когато са били свалени, тъй като през зимата зад тях е попаднала влага. Това не значи, че плочите падат – това е невярно тълкувание", каза Старчев.

"Има много причини за кампанията за демонтирането (на момнумента – б.ред.). Политическата е една от тях. После дойде проблемът с противопоставянето на този паметник с паметника на Първи и Шести полк...", каза още Старчев.

Той призна, че търси възможности да предотврати действията по демонтирането на паметника и е много разтревожен от тях.

В същото време стана ясно, че кранът, който трябваше да демонтира Паметника "1300 години България", е изгорял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: паметникндк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еййй тия старчевци не изпукаха от старост бе! Ще се налоби по другия начин да приключват.
8
14
 
8
 
! Отговори
лудост преди 6 години
Нарцисът Борисов премахва '1300 България'чрез своята слугиня Й.Ф. за да се мазни на Юнкер за повишение ,но този човек не си дава сметка ,че така изтрива историята,а вие давате ли си сметка какво правят тези хора съизмерими с талибаните и ИД!
7
9
 
8
 
! Отговори
. преди 6 години
Скоро ще има тотална гражданска война и много трупове на гну.сни русолюбиви коминета и дечицата им ще се полюшкват със седмици по уличните стълбове. Само физическа ликвидация на сАвецкката чума по тия земи, би дала шанс на тази държава. Смърт на червената проказа!
6
3
 
11
 
! Отговори
ODESSA преди 6 години
Там е мястото на войните загинали за България. Точка.
5
5
 
16
 
! Отговори
баста преди 6 години
Валентин Старчев, ЗАСРАМИ СЕ БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.Омръзна ни наглостта и бездарието ти.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** в действие палят, взривяват, опустошават! Мачкай, Бойко!
3
9
 
26
 
! Отговори
Емо преди 6 години
Дали е опасен или не, но паметникът от самото си построяване Е ГРОЗЕН. И най-вече скулптурите на Старчев. Всички фигури изглеждат като хора в концлагер. С тъжни физиономии, изнурени, измъчени. Нито една усмивка, нито един светъл лъч. Като че ли в 1300-годишната ни история нямаме векове на величие, на силни и достойни царе, а само мъка и страдания - според фигурите на Старчев. Затова нека го разрушат! И да арестуват тези, подпалили крана!
2
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ни е история, нека се махне
1
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Призракът на комунизма все още виси над България и трудно ще се отървем от него.Лицата,виновни за палежа на крана да се издирят и осъдят,а Старчев да отговаря за подстрекателство.Тай би трябвало,да се извини на българския народ,за държавните пари,похарчени за това грозно нещо и за тези,които даваме сега,за да премахнем това ведоразумение пред НДК.