Палежът на паметника: Почукване и после огън, който е можел да убие хора

Обектът е със засилена охрана, вандалите влезли откъм детския кът
Обновена: 10 юли 2017 10:46 | 10 юли 2017 08:52,
203

Със седмица ще бъде забавен демонтажът на паметника пред НДК - "1300 години България", след като неизвестни извършители подпалиха крана, който трябваше да премахне монумента за 30 дни.

Стойността на повредения кран е над 1 млн. евро. Именно с него са били вдигнати и преместени запалените цистерни в Хитрино, разказа пред Bulgaria ON AIR инж. Иван Стайков от общинската фирма "Софинвест", която е наела машината.

Още по темата
Премахването на запаления кран ще започне във вторник.

Подпалването му обаче не е първият акт на вандализъм, обясняват от "Софинвест". Откакто започнал демонтажът на паметника, всяка сутрин информационните табели около обекта са счупени. А заради подпалването на крана от неделя зоната около монумента се охранява от двама човека.

В злополучната нощ, за да отвлекат вниманието на охраната, подпалвачите почукали на оградата:

"Предполагаме, че са влезли през оградата откъм детския кът на горичката, където има камера, но тя е отдалечена. Това почукване на оградата е явно отвличане на вниманието", разказа още инж. Стайков.

При палежа на крана са били застрашени човешки животи. Това посочи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ.

Герджиков припомни още, че точно реди началото на демонтажа е извършена експертиза, която доказва, че стоманенобетонената конструкция е опасна дори след реставрация.

Той също увери, че демонтажът ще продължи, а след него на мястото ще бъде поставен оригиналният лъв, който е бил част от композицията на войнишкия паметник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
13
 
! Отговори
1 преди 6 години
Дано го махнат по - скоро този паметник за да се приключи в това безумие !Отдавна трябваше да го унищожат ! Никой не иска социалистически реализъм !
74
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали пък пожарът на бунта не започва да гори?
73
5
 
13
 
! Отговори
НЕЗАБАВНА ЛУСТРАЦИЯ преди 6 години
Един спешен закон за лустрация за да се изтръгнат от държавата всички червени рептили, впили се като пиявици във всички сфери на държавността ни, това ни е нужно
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БКП са терористи
71
5
 
12
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Мдааа, срещу събарянето се надигнаха само "интелигентните" хора на изкуството, колеги на автора. Ето виждаме какво ни представлява "интелигенцията". Няма как да се оправим скоро. Те хората са казали: "рибата се вмирисва от главата". При нас най-вмирисана ни е "интелигенцията" просто защото е псевдоинтелигенция.
70
17
 
7
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Събарянето на паметника също е ВАНДАЛСКИ И ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ.Гербекрастите с ограничените мозъци и липса на интелект,едно си знаят,едно си баят. Комунистите,комунизма и въртят чекръка безмозъчно. В България имаше СОЦИАЛИЗЪМ, А НЕ,КОМУНИЗЪМ. Милиони българи живеетев комунистически жилища.Били панелки. Да,но жилища.Ами, напуснете ги и си купете тухлени-капиталистически....Кой ви изучи безплатно и вас и децата ви,амеби?
69
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
комунистите се провалиха на изборите и прибягват до терор и саботаж
68
4
 
18
 
! Отговори
чистка преди 6 години
Само масови арести пред Позитано 20 ще научат тези червени терористи че времето им отдавна мина.
67
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това са фашизоидните младежки организации на бсп
66
5
 
12
 
! Отговори
Сапьорче преди 6 години
Само за един ден мога да срутя това недоразумение и то много ефектно и почти безплатно.
65
18
 
7
 
! Отговори
АТЕНТАТОРИТЕ преди 6 години
са американски патент. Даже РЕЙГЪН за малко да убият. КЕНЕДИ го гръмнаха пред целия свят. Тъй , че позвънете на КОЗЯК да ви обяснят кой запали крана. Провокациите са в стил на момчетата от ЦРУ
64
14
 
12
 
! Отговори
антсоросоид преди 6 години
Как напористо сороската твар ( протестърите)обвинява комунистите в подпалване на крана означава, че те са го запалили за да обвинят комунистите. Службите трябва да започнат разследване от тях.
63
4
 
5
 
! Отговори
Само така преди 6 години
През комунизма не се крадеше чавдарчета и пионерчета за това всеки червен зад Ник с власт строеше паметници за общото благо та, на гола поляна чифте паметници , поздрави на македонците .
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво са ви кранове? Няколко тротилови шашки ще свършат чудесна работа.
61
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шумкарска му работа!В стила на Столетницата. Тия червени терористи отново трябва да минат в нелегалност!
60
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешна нация сме. Вместо коня пред НС да го пратят да пасе на Мачу Пикчу у царевичака, те даже го ремонтираха.Няма по-голямо унижение за един народ - пред портите на символа на държавноста - НС гордо да се пъчи чужд император на кон !
59
11
 
11
 
! Отговори
НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ преди 6 години
почнах и да палят за да лапнат обществените поръчки...
58
7
 
9
 
! Отговори
Само така преди 6 години
Ха ха ха автокран 4е от милион лева стана милион евро утре ще милион паунда .......математика за мутри .
57
8
 
18
 
! Отговори
Партиец преди 6 години
Каквото и да правят съдбата на този уж паметник е решена. Такъв тероризъм е характерен за червените. Това ще е първата крачка към махането и на един друг паметник. Никога вече комунизъм!
56
5
 
17
 
! Отговори
Циник до 54 преди 6 години
Докато ви има чепвенокаскетниците....България ще си остане ***! Вие сте зад всички "уж различни" партии! Пребоядисани пладнешки разбойници...станахте най-върлите капиталисти с ***, и свинаря Гергов, и ми говорите за "постижения"И ди отино в Швейцария където не е имало комунизъм - според вас всички живеят в землянки - така ли бе лъжец нагъл?Панелките нали знаеш къде да си ги навреш!