Версия: Защитниците на паметника пред НДК - виновни за палежа

Момчета с карти на БСП с редовни набези около монумента
Обновена: 10 юли 2017 16:24 | 10 юли 2017 16:07,
122
Версия: Защитниците на паметника пред НДК - виновни за палежа
Снимка: архив, Bulphoto

Работещите по демонтирането на паметника пред НДК съобщиха за ежедневни набези по обекта. Така например редовно информационната табела е била чупена – четири табели са били сменени за пет дни.

"Хора бутат и ритат оградите и се опитват да влязат вътре. При последния случай са били задържани няколко 20-годишни момчета", коментират те.

Още по темата
Охранителят на обекта Емилиян Гецов посочи, че полицията е направили протокол и пуснала момчетата. "Имаха карти на БСП. Показаха ги. И се заканваха - "Днеска сме двама. Утре сме две хиляди", обясни той.

Шефът на СДВР Ивайло Иванов заяви, че една от основните версии, по които се работи, е, че кранът е бил залят със запалима течност от преминал покрай загражденията човек. Друга версия е съпричастност към протестиращите срещу демонтажа на паметника и вандализъм.

42-годишният охранител в момента също е проверяван, но в момента не се разглежда като заподозрян за извършеното.

Ст. комисар Иванов поясни, че е направен първоначален оглед на местопроизшествието, в който са ангажирани много сериозен брой служители. "Бяха иззети камерите от общинска полиция и на тях не можахме да установим мятането на т. нар. коктейл "Молотов". Това наложи извършване на повторен оглед днес, за да може да изясним причината на запалването", коментира директорът на СДВР.

Според него извършителят е действал професионално, но не и охранителят, тъй като очевидци са подали сигнал на тел. 112 за запалването на крана преди пазача.

Обвинения за това кой е запалил крана пред паметника заваляха и в социалните мрежи. Те са срещу поддръжниците на паметника. Част от тях са викани на разпит в полицията, тъй като 30 минути преди инцидента били в близост до паметника. Издал ги пост във Facebook.

Кранът, с който се извършваше демонтажа на паметника "1300 години България", беше подпален и напълно унищожен в ранните часове на неделя. Щетите по унищожения кран се оценяват на около 1 млн. евро. Същата машина е била използвана доброволно за разчистване на щетите след трагедията в Хитрино.

Въпреки инцидента обаче демонтажът ще продължи, макар и със забавяне от седмица.

По-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че записите от охранителните камери са предадени на разследващите органи. По думите й при вандалския акт е могло да пострадат и гражани.

Междувременно БСП излязоха с изявление, в което разкритикуваха опитите вината за палежа да бъде прехвърлен на тях.

"Не приемаме опитите за внушение, че зад подпалването на крана, демонтиращ паметника "1300 години България", стои БСП. Осъждаме всяка проява на вандализъм и се надяваме извършителите да бъдат установени и да понесат отговорност", се казва в позиция на червената партия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
1
 
! Отговори
Харбейшио Кейн преди 6 години
До Анонимен68абе, моралфаг, наясно ли си със задълженията на невъоръжената охрана? и да има и да няма , не е негова работа да гаси. по лошо , в разрез с ПТБ е.
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новият паметник на фашистите е гавра със изгорените евреи и убитите партизани.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** е ..........дaже си е упърлилa вълнaтa
51
7
 
9
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Нека не злословим повече. Няколко неща трябва да се знаят : 1. Плочите не бяха на това място- все още има запазени снимки- по-скоро бяха към фонтаните пред лицевата част на НДК. Моля, който има снимки от онези години, да ги публикува. 2. Не бива да се руши нищо- това е нашата история. Едва ли в Испания ще посегнат на монумента на Франко в Долината на падналите. 3. Изоставеният паметник можеше да се превърне след ремонт във величествен символ на България. 3. СОС не може да решава народни проблеми
50
0
 
14
 
! Отговори
Ели преди 6 години
Беше срамно и обидно паметника да стои в такъв вид, но не им пречеше и не протестираха. Сега се сетиха?
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИСТОРИКЪТ - убивали са интелигенцията на България, затова са останали само тъпите и простите, на които ти си достоен потомък-----------Ами аз виждам,че демократите в България са бивши комунисти.Та кой казваш "убивал интелигенцията",хаха?Моя дядо е прибран от комунистите,защото е служил на царя,с хиляди мъки и плащания са го спасили близките му от концлагер.Обаче си държа на паметника 1300 години България,***!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а кой е виновен за разрушаването на паметника?
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През Втората световна война американски терористи взривиха с бомби близо 5 хиляди цивилни българи в София, между които повечето жени и деца. Без никаква причина, желта им беше взривяване не български жени и деца. А днес за благодарност че са взривявали български деца, васална България издигна паметник на американсктите терористи в София. Този паметник кога ще се демонтира?
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали паметникът е грозен, от там почти не минавам, но евроатлатническата дейсвтителност в България е много грозна.
45
0
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
Мазни *** нарко мутри, чалга слуз, пот, пърхут и похот, Слави Трифонов и Ради Радев - новите месии на Бъгленд
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОХРАНИТЕЛЯТ Е МНОГО СЪМНИТЕЛЕН, ОЧЕВИДНО ЛЪЖЕ.ДА СЕ ПОСТАВИ НА ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИСТОРИКЪТ - убивали са интелигенцията на България, затова са останали само тъпите и простите, на които ти си достоен потомък.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Охранителят не си е вършил работата, застрахователите на крана ще му разкатаят фамилията от регресни искове, ще плаща като поп.
41
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами съборете го,поставете си погребалните плочи,а държавата да отпусне пари за нов паметник 1300 години България,ще го сложим на още по-видно място в градинката и така няма да има сръдни.
40
4
 
12
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Че кой друг освен комунисти са подпалили крана! Комунистите църкви са палили,гари за взривявали,убивали са интелигенцията на България,за да може те,с каскетите,да ни докарат до днешната беднотия.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно солова акция на млади цоциалисти с цел натягане пред началството. Надали са очаквали толкова силна отвветна реакция от обществото.
38
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До tovaТези плочи НИКОГА не са били на мястото на паметника на "1300 години България",защо държите да ги сложите точно на това място? Няма никаква логика,освен,че е гавра с историята и държавата.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бая ще се охарчат докато изплатят крана. И охранителя къде е бил, че хората преди него са подали сигнал за палежа
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УМИШЛЕНО СЕ ПУСКАТ ФАЛШИВИ ВЕРСИИ И СЕ ЛЪЖЕ БЕЗОГЛЕДНО.ТКОКУ ЩО ПОЛИЦИЯТА СЪОБЩИ, ЧЕ НЕ Е ИЗПОЛЗВАН ВЪПРОСНИЯ КОКТЕЙЛ,2 ЧЕ НЯМА ПОЛИТИЧЕСКИ МОТИВИ И ЧЕПОДПАЛВАНЕТО Е ИЗВЪРШЕНО ОТ ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК, КОЙТО РАБОТИ НА ОБЕКТА, КАЗАХА ОТ ХОЛИЦИЯТА.ОСВЕН ТОВА ОХРАНИТЕЛЯТ Е СПАЛ, КАКТО ПРАВИ ОБИКНОВЕНО.
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха,самия факт,че е натиснат минуса на "Предлагам да се наберат средства за паметник - "1300 години България",чрез фейсбук!" , означава,че тук не става дума за политика,а за някой който мрази самата българска държава и затова държи да демонтират паметника.Лудото само се обажда.