Версия: Защитниците на паметника пред НДК - виновни за палежа

Момчета с карти на БСП с редовни набези около монумента
Обновена: 10 юли 2017 16:24 | 10 юли 2017 16:07,
122
Версия: Защитниците на паметника пред НДК - виновни за палежа
Снимка: архив, Bulphoto

Работещите по демонтирането на паметника пред НДК съобщиха за ежедневни набези по обекта. Така например редовно информационната табела е била чупена – четири табели са били сменени за пет дни.

"Хора бутат и ритат оградите и се опитват да влязат вътре. При последния случай са били задържани няколко 20-годишни момчета", коментират те.

Още по темата
Охранителят на обекта Емилиян Гецов посочи, че полицията е направили протокол и пуснала момчетата. "Имаха карти на БСП. Показаха ги. И се заканваха - "Днеска сме двама. Утре сме две хиляди", обясни той.

Шефът на СДВР Ивайло Иванов заяви, че една от основните версии, по които се работи, е, че кранът е бил залят със запалима течност от преминал покрай загражденията човек. Друга версия е съпричастност към протестиращите срещу демонтажа на паметника и вандализъм.

42-годишният охранител в момента също е проверяван, но в момента не се разглежда като заподозрян за извършеното.

Ст. комисар Иванов поясни, че е направен първоначален оглед на местопроизшествието, в който са ангажирани много сериозен брой служители. "Бяха иззети камерите от общинска полиция и на тях не можахме да установим мятането на т. нар. коктейл "Молотов". Това наложи извършване на повторен оглед днес, за да може да изясним причината на запалването", коментира директорът на СДВР.

Според него извършителят е действал професионално, но не и охранителят, тъй като очевидци са подали сигнал на тел. 112 за запалването на крана преди пазача.

Обвинения за това кой е запалил крана пред паметника заваляха и в социалните мрежи. Те са срещу поддръжниците на паметника. Част от тях са викани на разпит в полицията, тъй като 30 минути преди инцидента били в близост до паметника. Издал ги пост във Facebook.

Кранът, с който се извършваше демонтажа на паметника "1300 години България", беше подпален и напълно унищожен в ранните часове на неделя. Щетите по унищожения кран се оценяват на около 1 млн. евро. Същата машина е била използвана доброволно за разчистване на щетите след трагедията в Хитрино.

Въпреки инцидента обаче демонтажът ще продължи, макар и със забавяне от седмица.

По-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че записите от охранителните камери са предадени на разследващите органи. По думите й при вандалския акт е могло да пострадат и гражани.

Междувременно БСП излязоха с изявление, в което разкритикуваха опитите вината за палежа да бъде прехвърлен на тях.

"Не приемаме опитите за внушение, че зад подпалването на крана, демонтиращ паметника "1300 години България", стои БСП. Осъждаме всяка проява на вандализъм и се надяваме извършителите да бъдат установени и да понесат отговорност", се казва в позиция на червената партия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
11
 
! Отговори
Червен преди 6 години
Кога ще докарат другия кран?
13
1
 
7
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Това не го е направило БСП, иначе щеше да изгори всичко. Това е само някой неук и некадърен подпалвач, аматьор които не знае да работи с огън. Боже колко некадърници има в България, едно стоманено скеле не могат да запалят. Аматьори.
12
9
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Столичният общински съвет (СОС) не може да взима решения за НДК, защото НДК е обект от национално значение, т.е. решенията трябва да се взимат или от правителството или от парламента
11
4
 
8
 
! Отговори
баба ви преди 6 години
До дедо ви от мандратаЕдните боядисаха един паметник. Тук запалиха техника за милион. Няма разлика, викаш?
10
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събарянето на паметници е акт на вандалщина
9
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е БСП виновна! Едно време партизаните са палили всичко,което могат и не им харесва! И те сега не са комунисти като едно време,ами са социалисти! Как тъй ще имат нещо общо! Абсурд!
8
3
 
3
 
! Отговори
Hindalou преди 6 години
Christianski teroristi sa bili. 100 procenta garanty.
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дедо ви от мандратаПостроеното по поръчка на КПСС, респ. БКП не са паметници, а вулгарни пропагандни съоражения ! Набийте си го в аспиринчетата под каскетите !!!
6
2
 
13
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
Куманизма си отива, спете спокойно деца.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв готина нова скулптура може да се получи нещо като самолет с пирамида-кула. Като цяло това ми се струва нагласено от властите, за да се забаламосва обществото с маловажна тема, и да се отклони вниманието от Асеновград и Бяла!
4
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са същите индивиди, като троловете тук : за комунизъм и Русия, и майка си ще заколят. А, че един кран ли няма да подпалят ?!
3
4
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До дедо ви от мандрата--1;Абе казвал ли ти е някой колко си халтав? те *** са по конспирациите.
2
7
 
6
 
! Отговори
чекист преди 6 години
А някой работи ли по версията за застрахователна премия?
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали един път няма за назидание поне да има един наказан за някое от тия безобразия бе? Наистина ли някой иска тази руина да стои така там? Хубаво, протестираш, защо унищожаваш имущество на фирма, което не можеш никога да изплатиш. Да не говорим, че с такива простотии се занимават хора, които един лев не са изкарали с труд в живота си