Паметникът пред НДК - важен, кранът - скъп! И само един пазач, защо?

Подпалвачите си били разбирали от работата, знаели са как да го повредят
81

6371 гледания   |  Още видео

Хората, подпалили крана, който трябваше да демонтира паметника "1300 години България", "са си разбирали от работата", знаели са точно как да повредят машината, за да стане тя неизползваема, смята Ивайло Манолов, началник на охраната на обекта.

Още по темата

Според него, ако наистина фирмата, ангажирана по разрушаването на монумента, е искала да се пази този кран и е обявила, че е толкова скъп, би трябвало да се наемат повече хора за охрана.

След палежа охранителната фирма е увеличила броя на гардовете, за да подсигури района около обекта.

"Този кран дойде един ден след като застъпихме с охраната и ние нямахме специални препоръки за него. Ако наистина искаха да се пази този кран и беше казано по договор, че е толкова скъп, те трябваше просто да наемат повече хора за охрана. Нашият един човек, на този голям обект, неговата работа е да пази цялостта и да не допуска външни лица да скачат и да правят вандализъм", обясни Манолов пред Bulgaria ON AIR.

Според него са вероятни два сценария, по които са действали извършителите: или са хвърлили бутилка със запалителна течност през оградата, или първо са отвлекли вниманието на охранителя, прескочили са оградата и са запалили крана.

По темата в студиото на Bulgaria ON AIR говори и активистът Манол Глишев, който в нощта на палежа е бил в района и е видял гъстите кълба дим, издигащи се от обекта.

"В един момент вместо дима, се издигнаха жълто-червени пламъци, димът стана много гъст, стана чисто черен, по-късно си промени цвета - стана сив. Всичко това става в рамките на няколко минути - между 3:15 и 3:20 часа.
Започнаха да се чуват глухи шумове, като тихи експлозии, някой от минувачите каза, че най-вероятно избухват гумите на крана. Усещаше се много неприятна миризма", разказа Глишев.

Той изрази готовност да съдейства на разследващите като предостави видеоматериал, заснет от неговия таблет.

Междувременно тази вечер отново ще има протест в защита на монумента пред НДК. В него ще вземат участие Съюзът на българските художници и на архитектите, както и общественици.

Те обясниха, че се разграничават от палежа на крана, но настояват паметникът да бъде запазен.

Арх. Д-р Георги Даскалов, преподавател в Художествената академия, обясни, че от Столичната община не са се допитали до нито един творчески съюз какво може да се направи, за да се съхрани обектът.

"Ние сме пред един исторически акт като свободна демократична държава - да срутим паметник, на който пише "1300 години", и това чисто морално е проблем, атака е към националния дух и към патриотизма на даден брой българи. Ще струва по-малко паметникът да се изгради наново, отколкото да се разруши", настоя от своя страна Десислава Досева, студент в Художествената академия.

Тя съобщи, че сред творците има организирана работна група, която може да представи проекти за градивни решения, свързани с реновирането на монумента.


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
2
 
! Отговори
ВЕЛИКА преди 1 година
НИЕ РУШИМ НЕ ПАМЕТНИКА, НИЕ РУШИМ ИСТОРИЧЕСКАТА И ДУХОВНАТА ПАМЕТ НА БЪЛГАРИЯ! ОТ БЛИЗО 30-СЕТ ГОДИНИ НИЩО НЕ ГРАДИМ, А *УБИВАМЕ* БЪЛГАРИЯ!!!!
58
2
 
1
 
! Отговори
extremist преди 1 година
ЩО СЕ БУТА ТОЯ ПАМЕТНИК ? ПАК ЛИ СЕ КРАДАТ ПАРИ ? ЗАЩО КРАНА Е СЪЩИЯ КАТО В ХИТРИНО ? ЗНАЕ СЕ ЧЕ КОМПОЗИЦИЯТА В ХИТРИНО Е БИЛА СОБСТВЕНОСТ МУТРАТА-ТИКВОЧ
57
2
 
1
 
! Отговори
Не са много преди 1 година
А дали не може да е застрахователна измама
Колко ле струва подръжката на такъв кран а работа май много няма за такива машини в последно време
а така хем парите от застраховка хем евентуално нов и в гаранция
Не са много прости собственниците на такива машини да ги оставят без охрана и надзор
56
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не събаряйте паметника.Ще ни сполети страшно проклятие.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите са терористи, винаги са били и ще си останат такива. Трябва да се приеме нов закон за защита на държавата и такива престъпници да бъдат трайно отстранявани от обществото.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се издигне паметник с бюста на бате Боко,
на негово место.Бойко от Банкя.
53
1
 
1
 
! Отговори
ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ преди 1 година
ДА БЪДЕ ПАМЕТНИКЪТ НА БОКО ОТ ТОЗИ НА АЛЕКСАНДЪР В СКОПИЕ.
И ДА БЪДЕ КАТО ТРАКИЙСКИ ЦАР СЪС ЗЛАТЕН ВЕНЕЦ И В КОЛЕСНИЦА, ТЕГЛЕНА ОТ 4 КОНЯ.
В едната ръка да държи поводите на конете, с другата - пожарогасител.
52
0
 
2
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 1 година
К`ВИ ДЕСЕТ МИЛИОНА, БЕ. Официално се каза, че цената на крана била 1 милион евро.

десет милиона ще откраднат от ремонта на ндк.
51
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И КАТО СЕ МАХНЕ ПАМЕТНИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, ТАМ ДА СЕ ИЗВИСИ ЕДИН ВЕЛИЧЕСТВЕН МОНУМЕНТ, УВЕНЧАН С ЗЛАТНАТА СТАТУЯ НА ВЕЛИКИЯ ВОЖД.
СТАТУЯТА ДА БЪДЕ КОННА, КАКТО СЕ ПОЛАГА НА ЦАРСКИ ОСОБИ.
50
1
 
9
 
! Отговори
лудост преди 1 година
Защо запалиха Автокрана та той е в пъти по-красив от Паметника.
49
3
 
0
 
! Отговори
какво преди 1 година
Е то при всеки кран и кола ли да има по 20 охаранители иб-аси ?
48
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах и демонстрациите в Хамбург, четох и излиянията на Волгин, а дали кранът бил запален от червените не знам дали има значение. Разбрах обаче едно - комунистите си остават терористи. И много обичат да маскират тероризма си с определения като "класова борба", "революция срещу капитализма", "власт на народа" и други кухи фрази.
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно е да постъпиш правилно, така е. В Обединенто Кралство ревниво пазят всичко докато се разпадне на прах. Това си има и последствия - около 30000 (тридесет хиляди) души годишно падат по тесните и стръмни стълбища в безумно старите къщи. Стъпалата са толкова тесни, че не можеш да стъпиш с цяло стъпало. Аналогично и ясно се каза - тази конструкция е нестабилна и опасна. Съберете си пари и я издигнете наново щом толкова ви харесва.
46
8
 
9
 
! Отговори
Хайде холан преди 1 година
Изкараха прословутия кран едва ли не "борец за демокрация".И срещу какво се бори-паметник "1300г България"....На кой му пречи,че тая държава е създадена толкова отдавна и няма търпение да я демонтира????
45
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Софийските общински талибани защо да питат? Те талибани ли са, или лукови глави? Още по-добре, че пише "1300 години България", това е допълнителна слава за разрушаването на такъв велик паметник за всеки софийски кмет-талибан. Софийските общински талибани ще сложат на мястото плоча с известната мисъл : "София не е България".
44
1
 
1
 
! Отговори
АФУЗ АЛИ преди 1 година
До Герчо с тамбурата. А как плачат нашите на чужди гробове.Скоро гледах еди наш в Германия-праче та се къса-два реда сълзи и два реда мърсоли в две кърни и носят му други две оги първите окапват.....в обувките.
43
2
 
7
 
! Отговори
Ала_Бала преди 1 година
Нарочно е имало само един охранител. Започва да мирише на застрахователна далавера. Докато ни занимават с това грозилище , кой знае какви далавери се вършат в самото НДК?
42
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 1 година
До Анонимен
Дали ще хванат извършителя?! Ако беше нарисувал графити - със сигурност щяха да го осъдят! Но - за палеж - дали въоще ще има разследване като хората?!
41
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Събаряне!!! Какво е това преместване? Какво му е ценното на това недоразумение, че да се съхранява някъде?
40
6
 
10
 
! Отговори
Тато преди 1 година
Таковайте си маките! Даже не е вярно това "1300 години" , защото сме доказано по-древен народ! Да се маха купчината бетоняк и желязо. Не прилича на нищо. Дори купчинка оборска тор е по-красива!