Фигурите от "1300 години България" – на сигурно, реставрират ги

Демонтажът продължава въпреки протестите и изгорелия кран
13 юли 2017 11:10, Мария Захариева
111
Фигурите от "1300 години България" – на сигурно, реставрират ги
Снимка: архив, Bulphoto

Свалиха последната фигура от паметника пред Националния дворец на културата (НДК). Какво предстои за елементите от "1300 години България"?

Спорът около паметника завърши в работилницата на скулптура Марин Марков, при когото бяха преместени елементите.

"Първо ще бъдат направени каси, които ще се опаковат и, след това ще се откарат в Националния исторически музей в Бояна. Там монументът ще се съхранява, каквито са последните решения на общината", разказа пред Bulgaria ON AIR Марков.

Още по темата
Скулпторът допълни още, че към момента няма проект какво да се прави с останалото празно място пред НДК.

"Единствено е предприето площта да се заравни и затреви, а в центъра й да се постави лъвът от Войнишкия мемоариал, който в лявата си лапа държи карта на Санстефанска България, който в момента се намира във Военно-историческия музей".

Паметникът на I и VI пехотен полк ще бъде върнат на старото си място, от което бе премахнат в края на 70-те години, за да бъде издигнат там "1300 години България" на Валентин Старчев.

От общината са категорични, че няма връщане назад и ще се съобразят с решението на Столичния общински съвет за цялостното премахване на "1300 години България", въпреки рехавите протести в негова защита.

Съдбата на паметника предизвика множество дискусии, като десетки публични личности дадоха мнението си.

Неочаквано бившият енергиен министър и настоящ общински съветник Трайчо Трайков се застъпи за запазването на паметника. "Не виждам нищо чак толкова комунистическо, нито обидно за някого в паметника "1300 години България” и намирам варварщината с разрушаването му за проява на много лош вкус. Имам чувството, че някои хора са готови да разчистят и всичко друго от тази епоха само и само да не се говори за унизителния монумент в Борисовата градина", написа Трайков във Facebook.

Мнението му предизвика мнозина иронични коментари. Бившият министър отвърна на нападките с признанието, че паметникът е опасен, "но и керемидите от собствената ви къща ще ви паднат на главата, ако не я поддържате", заяви Трайков.


111
Още по темата: НДК1300 години България
Още от
Напиши коментар Коментари
94
0
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 4 месеца
Те пък едни фигури. По-добре ги приберете на топло.
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ИЗНЕНАДИ НЕМА,ТТрайков е Фтентично "десен" а те пригласят с пълен глас на червените болшевики във воя им срещу сегашното правителство АКО НЕ ВЯРВАТЕ ГЛЕДАЙТЕ БИТ/атата телевизия/и България он еър АМА ЕДНО КЪМ ЕДНО,ЛЮБИЦА КУЛЕЗИЧ /ТЕЛЕВИЗОННАТА ВИЗИТАРКА/ ,СТАЖАНТА ДИКОФФ,А ОТ ДРУГАТА СТРАНА КЛАРА МАРИНОВА-ми разлика между болшевики и фтентични НЕМА!!!
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 96 То на Светлин Русев всичките му картини са копия на само една-вечната печал и разруха-душевна ,страдание и прочее...сякаш са му потънали гемиите.А е получавал най-тлъстите хонорари за времето на соца,като прибавим и откраднатите скъпи картини,до които е успял да се добере,от лични и държавни колекции,това го прави най-богатия срлед"богопомацаните"комунистически художници.Другият крадец на творби е Александър Лилов-другият любимец на Людмила Живкова.
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мястото на частите от паметника 1300 България,е в музей на социзкуството.Следващите са "моча"-Паметникът на съветския акупатор до СУ и "Альоша"в Пловдив.
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
това нещо (паметник) да го махат, такава грозотия...
89
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Светлин Русев: Паметникът пред НДК не бива да се бута
Монументът трябва да остане като символ на разрухата в държавата

Друга легенда около паметника е, че Валентин Старчев е взел 100 000 лв. хонорар за паметника. Вярна ли е сумата?

– Хонорарът от 100 000 лв. се разпределяше между всички в екипа – автора, архитекта… Имаше и по-високи хонорари за паметници – 200 000 лв. Паметникарите, общо взето, бяха добре платени, значително по-добре от живописците. Но да се спекулира сега с тези хонорари, е нелепо.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паметникът-смърт/че и символ на София го направихте/на онази чернодреха вещица със златна маска в центъра,по-обгрижван и поддържан от паметник на който са изписани думите-"Върви народе,възродени..........."!!
87
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
То пък една история си носим - мани! Приказки, сказки, надувания, подувания, предателства, лакейство, злоба, безхаберие........
------
И следващия път не използвай думата "сказки",тази дума не се използва в българския език,а паметниците са си наша работа,на българите!Паметниците,историята нямат нищо общо с политиката, икономиката,не се опитвай да остроумничиш!
86
5
 
2
 
! Отговори
В. преди 4 месеца
До Анонимен
1300 години е паметник на какво? На България, съществувала 1300 годишни /все пак, въпреки всичко сме още живи!/ или на 1981 година и идеята на Людмила Живкова?
85
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази история с паметника "1300 години България" няма да свърши по сценария на кюфтетата от Софийска община в собствен СОС ( разбирай Столичен общински съвет)
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спомням си, че преди 15 години талибаните в Агфганистан разрушиха един огромен паметник от предмюсюлманската ера, джихадистите пък разрушиха безценни паметници в Палмира, които бяха паметници на общата човешка история. Сега талибанката Фъндъкова също събаря паметници - почеркът на варварството навсякъде е един и същ.
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Krom
Не се опитвай да интерпретираш историята!Паметника нямаше нищо общо с политиката,а със историята на България.А тези плочи на загиналите също никога не са били на мястото на паметника за честването на 1300 години България,защо сега ги поставят точно там,върху паметника в чест на 1300 години България,а не на друго място?
Ще ми поствят плоча на мъртъвци,на мястото на символа на България,от какъв зор?
Никой не е оспорил плочите,но защо трябва да се поставят там и да се руши историята ни?
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И какво значение има как се казва? Това ли е символа на България? На 1380 години, които дори не са успяли да сметнат както трябва.Купчина грозен бетон, грозни статуи и железа?
81
2
 
4
 
! Отговори
Krom преди 4 месеца
До наблюдателен - напомня ти колко си ***. Няма нищо тъжно в това, да се възстанови войнишкия паметник. Няма нищо тъжно в това, да почиташ падналите за Родината си. И не виждам нищо тъжно в това де се премахне грозната и бездарна конструкция от мястото на войнския мемориал. Тъжен е единствено факта, че едни скапани комунисти си позволиха да издигнат тази гавра на неговото място, но днес символично се въздаде заслуженото. Ако ти е толкова тъжна, си ги закарай на летящата чиния на Бузлуджа.
80
0
 
0
 
! Отговори
брат преди 4 месеца
Паметникът е изграден в столичния Парк на свободата (сега: Борисова градина). Открит е на 2 юни 1956 г. - денят на загиналите борци за свободата на България, и, в който се чества смъртта на Христо Ботев.
79
3
 
3
 
! Отговори
наблюдателен преди 4 месеца
има нещо много символично в случката с монумента. Ето- едни тъжни фигури надничаха от една разпадаща се конструкция. Дойде една модерна техника на един частник да досрути конструкцията, ама техниката му я подпалиха. След това тъжните фигури си хванаха пътя. На тяхно място ще поставят един некролог и един самотен лъв. Напомня ми на България в момента цялата тази история...
78
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Благодарение на такива велики творби на архитектите и хората на изкуството България
преди 1989 приличаше на Северна Корея."

А днес Северна Корея изстрелва спътници и балистични ракети, докато евроатлантическа България прилича на бедстваща африканска страна от рода на Чад и Лесото и се навежда със смъкнати гащи пред по-старшите "партньори".
77
1
 
1
 
! Отговори
епилог преди 4 месеца
сега монументът вече ще се казва "България след 1300 години"
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А на банани..............се радват единствено маймуните!!!!
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Алчни за евро и долари и продадоха бг земята.