Фигурите от "1300 години България" – на сигурно, реставрират ги

Демонтажът продължава въпреки протестите и изгорелия кран
13 юли 2017 11:10,
111
Фигурите от "1300 години България" – на сигурно, реставрират ги
Снимка: архив, Bulphoto

Свалиха последната фигура от паметника пред Националния дворец на културата (НДК). Какво предстои за елементите от "1300 години България"?

Спорът около паметника завърши в работилницата на скулптура Марин Марков, при когото бяха преместени елементите.

"Първо ще бъдат направени каси, които ще се опаковат и, след това ще се откарат в Националния исторически музей в Бояна. Там монументът ще се съхранява, каквито са последните решения на общината", разказа пред Bulgaria ON AIR Марков.

Още по темата
Скулпторът допълни още, че към момента няма проект какво да се прави с останалото празно място пред НДК.

"Единствено е предприето площта да се заравни и затреви, а в центъра й да се постави лъвът от Войнишкия мемоариал, който в лявата си лапа държи карта на Санстефанска България, който в момента се намира във Военно-историческия музей".

Паметникът на I и VI пехотен полк ще бъде върнат на старото си място, от което бе премахнат в края на 70-те години, за да бъде издигнат там "1300 години България" на Валентин Старчев.

От общината са категорични, че няма връщане назад и ще се съобразят с решението на Столичния общински съвет за цялостното премахване на "1300 години България", въпреки рехавите протести в негова защита.

Съдбата на паметника предизвика множество дискусии, като десетки публични личности дадоха мнението си.

Неочаквано бившият енергиен министър и настоящ общински съветник Трайчо Трайков се застъпи за запазването на паметника. "Не виждам нищо чак толкова комунистическо, нито обидно за някого в паметника "1300 години България” и намирам варварщината с разрушаването му за проява на много лош вкус. Имам чувството, че някои хора са готови да разчистят и всичко друго от тази епоха само и само да не се говори за унизителния монумент в Борисовата градина", написа Трайков във Facebook.

Мнението му предизвика мнозина иронични коментари. Бившият министър отвърна на нападките с признанието, че паметникът е опасен, "но и керемидите от собствената ви къща ще ви паднат на главата, ако не я поддържате", заяви Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: ндк1300 години България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не. Ще взривят пак църквата пред Шератон.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен А сега демократичното робство, бройш ли ?
21
3
 
4
 
! Отговори
Гоце Агента преди 6 години
И ся кво НДК-то ли ще подпалите в знак на протест
20
2
 
8
 
! Отговори
Капиталист 22 санта преди 6 години
Викайте крана с разбиваща топка и за няколко часа тоя безполезно-грозен б0клук ще бъде разбит! Бих дарил пари, за да се унищожи това!
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онази богиня на смъртта в черни одежди /горд символ на София/,където сте я струпали в центъра ,оня със светещите очи или чичко ви Рейгън/наследниците на когото 300 тона мухлясала царевица с кораб като помощ ни изпратиха в навечерието на демокрацията/по-достойни паметници ли са??За мен са пълно бездарие,ама ги търпим!!Защо не ги демонтират бе??Или избирателно само нещо ви боде очите,защото само и единствено е създадено по онова време!!
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКомунистическото робство не го ли броите?
17
3
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Тези чукундури си ги наврете отзад.
16
4
 
6
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 6 години
До Анонимен 10Не виждам нищо общо в двете неща! Като не ти харесва панел не си копуваш. Когато никой не си копува - ще ги съборят. Но да ми обясняваш , че с пари от моите данъци трябва да се поддържа това мега безмислено образувание...???? По-добре детска площадка да направят - къде по-полезно ще е!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До "***"и 300 години гръцко робство
14
3
 
5
 
! Отговори
глупост преди 6 години
Точно ЕС и НАТО ликвидираха Санстефанска България, но ГЕРБ вдигат паметник в чест на ЕС и НАТО.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първото ми впечтление от това нещо беше - ще падне! Аз съм инженер.
12
0
 
5
 
! Отговори
егати преди 6 години
Няма и да чета това чудо тука... как може китайските учени да са телепортирали фотон и това да се потвърждава от учени от цял свят а в БГ да коментираме такива глупости... не е истина...
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕЗИ, КОИТО МНОГО ПЛАЧАТ ЗА ПАМЕТНИКА НА и V полк СА ЛИЦЕМЕРИ, ЗАЩОТО СЪМ АБСОЛЮТНО СИГУРЕН, ЧЕ В ЖИВОТА СИ НЕ СА ПОЛОЖИЛИ И ЕДНО ЦВЕТЕ НА ВОЙНИШКИ ПАМЕТНИК.
10
5
 
9
 
! Отговори
недо преди 6 години
Това нещо е крайно недоразумение на соц архитектурата. Отдавна трябваше да го демонтират и да се приключи с тая сага. Има къде къде по яки неща дето могат да се направят, да се маха и да слагат нещо което ще краси София.
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15 Митко ГеоргиевАми по тази логика да вземат да ви взривят в София панелките,че всички са продукт на грозни и бездарни проекти!!И да ви възстановят проектите отпреди 44!!Всички кирпичи и бараки до една!!
8
6
 
11
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 6 години
Не става въпрос дали е соц или не. За мен просто е грозен и бездарен (да ме прощава Старчев). И по соца и след него - никой не го харесваше! Сега тия дето протестират - къде бяха 10 и повече години докато това недоразумение се рушеше?? Да бяха спретнали една фондация, да съберат някой лев и поне да го бяха поддържали в нормално състояние! Сега се сетили да пазят тая грозотия?!?!? Ако е толкова зор такава композиция и аз мога да ви спретна за без пари:) Само камъни и чук осигурете :)
7
6
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
Хайде махнете го моля ви !По цял ден чета новини за него. Махнете го веднъж за винаги от лицето на София, пък после го сложете на покрива на чинията на Бузлуджа. На поляната отпред можете да изнесете музея на комунизма ! Ще се получи великолепно ! Това е цялата история на комунизма в България - кратка и жалка !
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27 години не можа да се намери място в цяла София за възстановяване паметникът на 1 и 6 полк,че се наложи да се разпарчетоса друг паметник за възстановяването му/или служи за оправдание на действието/!!Добре,че монумента в Трептов парк Берлин не беше на българска територия!!Досега 100 пъти да му бяха скроили шапката и да го взривят!!2 нации има такива в цял свят-украинска и българска с такова отношение към история!!ИД не ги слагам в списъка-те по принцип си рушат всичко!!
5
1
 
7
 
! Отговори
До "Булгар" преди 6 години
1380 са годините без 500-те години турско!Чети история!Виж кога е създадена българската държава на Авитохол, после на Кубрат и т.н.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако сте приключили с петоуйника, веднага да преместят крана в Княжевската градинка, че там ще има доста работа.