Радев откри паметник на Левски и отчете: Той смущава и вдъхновява!

Апостола е явление надвременно, заяви президентът
14 юли 2017 14:42, Красимир Ангелов
29

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Левски смущава и вдъхновява, обяви президентът Румен Радев в словото си пред гостите на церемония по освещаване на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия "Георги Раковски" .

"Днес портрета на Дякона виси във всяко училище, във всяка институция, името му носят селища, клубове и награди. Левски е месията на националната революция, неин проповедник, вдъхновител и организатор, но Левски е явление надвременно, той не е застивал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците", подчерта още държавният глава.

Радев отбеляза, че тази година почитаме Апостола с много събития, като едно от най-похвалните е издигането на този паметник и "то точно тук, във Военната академия, която обучава и възпитава пазителите на Отечеството".

Думата "отечество" днес почти не произнасяме, защото някои наричат България "тази страна", други твърдят, че "няма такава държава", каза още президентът Радев и допълни, че когато се ражда Апостола, тази държава действително не съществува, но Отечеството е в сърцата на Левски и такива като него.

В словото си президентът призова да не забравяме, че българският народ може да надмогне всяка неволя, стига да надмогне собствените си слабости. "Стремежът ни поне малко да се равним с този великан на духа и делото трябва да се гради върху това да бъдем мъдри, решителни и последователни като него. Да работим всекидневно за единството на българската нация и за по-честното й настояще", каза още Румен Радев.

Държавният глава благодари на Инициативния комитет и на всички, имащи отношение към идеята за издигането на паметника. "Този паметник да бъде знак на идните поколения, че там, където има българщина и родолюбие, Левски продължава да живее", заръча Радев.

На церемонията на откриването на паметника присъстваха още вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, началникът на отбраната генерал- лейтенант Андрей Боцев, генерали, адмирали, офицери и граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
25
 
! Отговори
джо преди 6 години
Да припомня на по-долу изказалите се соросчета че господин президента Радев бе избран от две трети от българите. Така че малко поне уважение му се полага. Но това понятие май ви е или непознато или отдавна е изпарено от плитките ви мозъци.
4
1
 
31
 
! Отговори
DreamTheater преди 6 години
За истинския българин и патриот Левски може да бъде само източник на вдъхновение.Поклон пред Левски и неговият патриотизъм!
3
33
 
12
 
! Отговори
факт преди 6 години
Още не мога да разбера какво работи тоя ***. Само ходи насам-натам и дрънка глупости. Нали стана президент да работи за благото на българите, ама досега нищо не е направил за обикновения българин. Сигурен съм, че и бъдеще нищо няма да направи.
2
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самальотчик Радев, системно препивал с хасковска радиационна вода с уран, отново се изказа неподготвен! Румен РадиЙеФ е срам за Президентската институция! Радевата промяна включва убийства, побоища с юмруци, стикове за голф, разкол, изнасилвания, нападения, катастрофи, катаклизми невиждани досега, мизерия, глад, нищета, безпътица, смутни мутренски времена, анархия, безвластие, беззаконие, тотално разхищение и кражба на държавни пари, своеволие, нулев контрол от страна на държавните институции!
1
25
 
12
 
! Отговори
DedoIvan преди 6 години
Радев, моралът на този човек не само трябва да те смущава. Проумеш ли го, опиташ ли се да следваш принципите и идеологията му - ще направиш много за България. Особено отношението му към имперска Русия. Прочети заветите му. Иначе си оставаш с празните дрънканици и ролята на московская подсадная утька. А колкото до вдъхновението- при теб вече е късно-поет няма да ставаш, ни воевода!