Радев откри паметник на Левски и отчете: Той смущава и вдъхновява!

Апостола е явление надвременно, заяви президентът
14 юли 2017 14:42, Красимир Ангелов
29

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Левски смущава и вдъхновява, обяви президентът Румен Радев в словото си пред гостите на церемония по освещаване на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия "Георги Раковски" .

"Днес портрета на Дякона виси във всяко училище, във всяка институция, името му носят селища, клубове и награди. Левски е месията на националната революция, неин проповедник, вдъхновител и организатор, но Левски е явление надвременно, той не е застивал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците", подчерта още държавният глава.

Радев отбеляза, че тази година почитаме Апостола с много събития, като едно от най-похвалните е издигането на този паметник и "то точно тук, във Военната академия, която обучава и възпитава пазителите на Отечеството".

Думата "отечество" днес почти не произнасяме, защото някои наричат България "тази страна", други твърдят, че "няма такава държава", каза още президентът Радев и допълни, че когато се ражда Апостола, тази държава действително не съществува, но Отечеството е в сърцата на Левски и такива като него.

В словото си президентът призова да не забравяме, че българският народ може да надмогне всяка неволя, стига да надмогне собствените си слабости. "Стремежът ни поне малко да се равним с този великан на духа и делото трябва да се гради върху това да бъдем мъдри, решителни и последователни като него. Да работим всекидневно за единството на българската нация и за по-честното й настояще", каза още Румен Радев.

Държавният глава благодари на Инициативния комитет и на всички, имащи отношение към идеята за издигането на паметника. "Този паметник да бъде знак на идните поколения, че там, където има българщина и родолюбие, Левски продължава да живее", заръча Радев.

На церемонията на откриването на паметника присъстваха още вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, началникът на отбраната генерал- лейтенант Андрей Боцев, генерали, адмирали, офицери и граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Най-голямото събитие в годината на Левски е откриването и предлагането за откупувене от нас българите може би на ,,Първото евангелие на Левски,,с което тръгна да създава Вътрешната революционна организация,,, което събитие бе забелязано от мнозина, но и бе заобиколено от всички и в годината на Левски,останаха да звучат във въздуха само техните,, високо патриотични,, слова,прозвучавали до сега хиляди пъти,а Евангелието и новата информация за Левски в него-неизвестна за народа ни.
24
1
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Чудесно е това с откриването на нов паметник на Левски, но много се притеснявам за Бойко. Добре ли е, защо режат лента, а него го няма? Дано всичко е наред .
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шкембето Краси,едно време воеводите дал са имали такива шкембета?М?
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубави приказки, но на практика нула и страната се ислямизира.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е президентът,но ще е още по-прав,ако събере офицерите и ги пита:Що е офицерска чест,клетва за какво са давали,кого от кого пазят и изобщо защо получават заплати! По определение армията охранява територията,на която живее и просперира коренното население, произвежда националното богатство и ползва единствено националната валута!В каква степен славното ни войнство и офицерство днес изпълняват тези задачи? Не е ли време вече да не говорят "за",а да действат,но по успешно, "като" Левски?
20
0
 
9
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Радев, Левски, паметник ..., а на първата снимка от новината Шкембе войвода :) Поне го добавете и като таг отдолу
19
1
 
5
 
! Отговори
PD преди 6 години
СМУЩАВА!Може бездарния ентелигент,писъл речта и да се е смутил, осъзнавайки, че отдавна е от другата страна, от към Изсметкярите, и път към чиста и свята демократска република за него няма. За всички останали бели/чисти/светли ари, Българи, това може само да вдъхновява. Където има светлина, там мрак няма. Където са двама с този идеал, там вече има дружина. И няма нито един начин, с който да избегнем борба за отстояването му, Пътя ни бе показан, и за трудностите знаем. А да бягаме веч не щем.Ще
18
2
 
1
 
! Отговори
Васо преди 6 години
До айде сега 13: Като кажат некои политически тарикати "....да съхраним българщината....", точно такива, като тебе искат да съхранят.
17
3
 
4
 
! Отговори
братушките преди 6 години
Защо Русия мълчат?
16
14
 
4
 
! Отговори
нашата гордост преди 6 години
До айде сегаТа нали шумкарите бяха потомците на Ботев-терориста и Левски - конекрадеца?
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФК Подуене са срам за България и нямат право да си присвояват чуждо име.
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ме е вдъхновил Левски, че вече като му чуя името и ми се повръща от пишман патриотизъм.
13
17
 
5
 
! Отговори
айде сега преди 6 години
Нито ме смущава,нито вдъхновява!Толкова му бил акъла,квото търсил-намерил!Гледам си далаверката,кротко си я цицам,и съм доволен!И пет пари не давам ни за Русия,ни за Америка,най-малко за България!
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левски та Левски. И всеки са прави на голям патрЕот само като изрече името му и вече край... много големи ...
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, строй се! ***, преброй се! Като наберете 2.5 милиона, обадете се!
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До джогосподин президента Радев бе избран от две трети от българитещото опонент му беше оная тьотка
9
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
други твърдят, че "няма такава държава",щом фaтмака Радев и е президент :)
8
1
 
8
 
! Отговори
паметници преди 6 години
До идолът ЛевскиКЪДЕ МУ Е ГРОБЪТ?Какво ще каже Русия за него?
7
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман с тоя левски ве! Човек ще си помисли, че за 1300 години други герои нямаме! Защо не вдигаме паметници на Константин и Фружин? Организаторите на първата реална война срещу Османците???
6
11
 
3
 
! Отговори
DedoIvan преди 6 години
Сега погледнах и първата снимка в новината. Начело- ухиленият агент на ДС Иван....Егати събитието! А дрънканиците на Радев са copy-paste на оня, другия отсреща на "Дондуков" (кой на кой номер е така и не запомних!), но помня, че са от едно и също котило-БКП! Речите им ги пише един и същи partaigenosse. Да са ни живи и здрави! Хак ни е!