След палежа: Демонтажът на паметника пред НДК продължава

Старчев настоя, че показани отделно, скулптурите губят своя смисъл
Обновена: 14 юли 2017 17:41 | 14 юли 2017 17:10,
43

Снимка: Булфото

Приключва демонтажът на металните части на паметника "1300 години България" при НДК.

Вчера работата продължи с новия кран, след като неизвестни запалиха първата подемна машина преди седмица - в нощта събота срещу неделя.

Към момента са свалени и преместени художествените пластики. В късния следобед вчера започна премахването и на металната конструкция, на върха на монумента, съобщи "Булфото".

Още по темата

Съдбата на паметника предизвика множество дискусии. Защитници на паметника излязоха на протест, дори се стигна до запалването на крана, с който се демонтираше паметникът.

По-рано днес на пресконференция един от създателите на "1300 години България", проф. Валентин Старчев, заяви че са спекулации твърденията на Столичния общински съвет, тиражирани в някои медии, че демонтажът на паметника е съгласуван с него.

По думите на Старчев, твърденията, че се е съгласил да бъдат свалени и преаранжирани скулптурите в Националния исторически музей са напълно неверни.

Ние атакуваме непрекъснато решението на общината и това е достатъчно доказателство, за да се разбере, че моята истинска цел е паметникът да се запази, заяви проф. Старчев, цитиран от БТА.

Според него композициите са една неделима част с цялостното пространство, обвързани са помежду си и разпръснати и показани като отделни произведения, губят своя смисъл.

Професорът смята, че ако бъдат пренесени скулптурите в НИМ, ще променят и пространството на музея. Фигурите са по 8, 12 метра и ще нарушат хармонията в музея, уточни Валентин Старчев.

Според защитниците на паметника неправомерните действия са не само на Столична община, но и на държавата и са започнали още след 1989 година чрез умишлена безстопанственост не просто на паметника, а на всичко, което представлява околната среда на парка около НДК.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък не намира причина за обвиненията и отново напомни, че е възложила още при началото на демонтирането нова експертиза и тя е доказала, че стоманобетонната конструкция е толкова компрометирана, че няма как да бъде запазена.

"Да обвиняват мен, че разрушавам паметници е най-малкото нечестно при положение, че дори тази сутрин бях на церемония за освещаването на поредния паметник, който Столичната община изгради заедно с Инициативни комитети и много партньори", подчерта кметът Фандъкова.

Тя увери и че пластиките от паметника "1300 г. България" са демонтирани изключително внимателно и ще излязат от реставрационното ателие във вид далеч по-добър, от този в който са били.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
6
 
! Отговори
Параскева преди 6 години
Давайте наред, Всичко каквото е построено по време на Живков да се премахне и разруши. Пътища, сгради, заводи, фабрики, паметници. Без туй голяма част от тях вече са окрадени и опустошени. Не гледайте другите държави какво правят те по-малко крадат.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко от художниците които подкрепят оставането на паметника могат да се подпишат, че за тях паметника има художествена стойност? Ако го направят ще разберем какви са техните естетически възгледи и способности. Или просто се боят, че утре и някоя тяхна изгъзица ще бъде редуцирана от хубавата ни столица? Много пари се източват в този сектор. Щом такива творци определят художествената стойност на творбите, лесно се печелят конкурси. Кой ще ни плати за мъчението да гледаме грозотата на това?
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бреййй...*** е активирала троловете под строй!Ай сиктир и грозотията - марш за скрап!И НДК Людмила Живкова след него - ба си сталинския кич!
30
1
 
2
 
! Отговори
BG IZMET преди 6 години
I SLED MAGLATA>>>PAK MAGLA
29
0
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Мнение зз Извинете , коментара е за забраната на каруци в София.
28
3
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Пътните инциденти не са причината , а да не ни видят простотията.Кажето го директно.Къде са западняците с ел. коли след 2030г. , къде сме ние с конете.Тук не е Монголия.
27
6
 
5
 
! Отговори
Интересно, преди 6 години
Какъв шедьовър на неолибералното изкуство ще боцнат на мястото сега. Може да е статуя на травестит. Неолиберастите са тъй либерални. Няма лошо бе,стига травестита да не изглежда много едкак си. Сега е модерно пък и тези хора имат големи заслуги в културното и сексуалното възпитание на нацията. Успех.
26
7
 
7
 
! Отговори
Абе, преди 6 години
Кой ги бръсне тия 1300год България.По важното е борисовото неолиберално управление.С него започва и свършва летоброенето на България. Другите не се признават.
25
7
 
6
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Между другото, за войнишкия паметник беше определено специално място отвъд Перловец, но демократите-евроатлантици, управляващи София, предпочетоха там да се извиси хотел "Хилтън", а не паметника на бойната слава на България! Явно нямат отношение към историята на собствената си страна, щом нейната 1300-годишнина не заслужава да бъде уважена! ПОЗОР!!! ПОЗОР!!!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарки и другари, нито бетона,нито силикона са вечни.
23
2
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
През 1923 Г. талибаните извършиха чудовищен атентат срещу българската държава убивайки Александър Стамболийски
22
13
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Паметникът на 1-ви и 6-ти полк като художествено изпълнение с тези колони, които е трябвало да му придадат някакво чувство за колосалност и величие е катастрофален кич - израз на казионно-класистичния стил в изкуството на тогавашните фашистки режими в Европа - компрометиран от времето стил, който не подлежи на подобряване, кой колкото иска да се напъва; В художествено отношение пластиките на Валентин Старчев изпълнени в една модернистична парадигма са достойни за Лувъра в сравнение с помпозния плесенясъл кич.
21
4
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Продължава демонтирането на държавата
20
11
 
6
 
! Отговори
Wok преди 6 години
Хайде и президента Радев да се маха, че и той не в час горкия.
19
4
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Така е, че но това явно са някакви неграмотни помаци, които дори не могат да четат.
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМоже би боговете ще са по-благосклонни ако петокрилия *******Р бъде натоварен на чинията на Бузлуджа заедно с 1 тон тротил за да се възнесат по-лестно към божието царство.
17
6
 
16
 
! Отговори
Янчо преди 6 години
Най-после това гнусно недоразумение ще изчезне!
16
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги над разрушителите на паметници и семействата им тегне проклятие. Не зная как има хора, които още не са го разбрали и се наемат да бъдат машини на ГЕРБ.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей много винкел ,много нещо брей!Гаче ли имаме 1300г. Металургия!
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
точно така, реже се с флексове до основи, може и военните да се включат(щом се налага).