Без будки, без реклами... Борисовата градина – автентична!

Ще има нов спортен център и паркинг за стотици коли
17 юли 2017 10:30, Петя Славова
10

3021 гледания   |  Още видео
Подробният устройствен план за Борисовата градина, изработен от "Ковачев архитекти", предвижда много от обектите в парка да възстановят своята първоначална функция, както и да бъдат създадени нови такива.

Проектантите предлагат премахване на павилионите и рекламата и изграждане на нов спортен център и паркинги с няколкостотин места, заяви авторът на проекта арх. Атанас Ковачев.

"Ковачев архитекти" спечели конкурса от 2015 г., на който бе възложено да се изработи подробен устройствен план за Борисовата градина.

Проектът на архитектурното студио беше избран сред седем предложения и определен като "най-консервативен" заради предвиденото запазване на автентичния облик на парка.

По повод дебатите, които бяха предизвикани около новината, че клуб "Маймунарника", намиращ се на територията на Борисовата градина ще бъде премахнат, той обясни, че подобен тип завенения ще бъдат запазени, но те не могат да съществуват в сегашния си вид.

Още по темата

"Идеята е в тях да не се сервира алкохол и да не работят до късно. На мястото на заведенията до езерото "Ариана" ще се появи старата бирария "Ариана", която ще бъде възстановена в своя автентичен вид, каза арх. Ковачев.

Георги Бакалов от Съюза на архитектите в България уточни още, че задачата на устройствения план е максимално да защити обществените интереси.

"В началото на есента ще бъде организирано обществено обсъждане, на което гражданите ще могат да се запознаят с него и да изразят своето мнение. По този начин проблемът няма как да не се реши", категоричен бе той.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Комисията по екология в СО Ана Стойкова посочи, че концепцията на проекта на "Ковачев архитекти" третирара Борисовата градина като обект с национално значение и щади най-много парка.

"В момента огромен проблем се явява липсата на контрол върху чатната собственост на територията му, тъй като нямаме механизмите за въздействие върху тези обекти. Устройствения план предвижда промени именно върху тази собственост, за да може да се запази целостта на Борисовата градина и територията да бъде оформена", обясни още Ана Стойкова.


10
Още от
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 4 месеца
Веселото село и автокъщата ще се запазят ли в автентичен вид?
8
1
 
3
 
! Отговори
автентично преди 4 месеца
Днес в автентичната Борисова градина имаме:


Стадион Васил Левски с няколкостотин паркоместа

Стадион ЦСКА със стотина паркоместа

Спортна София със стотина парко места

Автокъща със стотина паркоместа

Весело село и то с паркоместа

Барбекю с паркоместа

Маймунарник с паркоместа

Кортове с паркоместа
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
не ке да има къде си жабурнеш зъбите
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отврат!!!
5
2
 
2
 
! Отговори
ученик по руски преди 4 месеца
Браво на Фандъкова, че пази Парка на свободата
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А кога пак ще се возим на файтон до Братската могила?
3
4
 
4
 
! Отговори
Мишел Бонев преди 4 месеца
До Нина Добрев

Колежке, най- ме кефи " Koja " Бе Ге ! Или " Карс Бе Ге " Изобщо , това Бе Ге е мноо яко- нито е на английски, нито на български!
2
5
 
6
 
! Отговори
Нина Добрев преди 4 месеца
Много обичам да осъвременяваме българския език по английски вариант с това " Ковачев архитекти " ! Как звучи , а ? Модерно! Също като " Тракия икономическа зона ". Или " Джобс Бе Ге " Хем модерно- " Джобс ", хем има приемственост - " Бе Ге " Нито англичанин, нито българин биха го разбрали ! Ма да учат ! Ето и моето име- Нина Добрев ! Какво ще кажете , а?
1
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
"изграждане на нов спортен център и паркинги с няколкостотин места" -- ай сиктир !!??