Да бъде срутен, или спасен? Българите разделени за паметника на НДК

Всеки трети нашенец иска монументът да остане, сочи анкета на Dnes.bg
17 юли 2017 16:45, Красимир Ангелов
212
Да бъде срутен, или спасен? Българите разделени за паметника на НДК
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

След множество протести и един запален кран, продължава демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК.

Съдбата му бе една от най-дискутираните теми в столицата, че и в цялата страна в последните седмици. Искрата пламна още по-силно, след като един от крановете, който демонтираше монумента, бе подпален. В крайна сметка обаче решението е взето – паметникът няма да бъде повече част от площада пред НДК.

Още по темата

По традиция екипът на Dnes.bg се допита до своите читатели за тяхното мнение по темата на седмицата. Какво мислите за преместването на паметника 1300 години България? В традиционната ни анкета участие взеха точно 1771 души.

А резултатите се оказаха твърде любопитни. Цели 35% от анкетираните смятат, че паметникът "1300 години България" трябва да остане на сегашното си място пред НДК, защото това е история и тя не трябва да се пипа.

31% пък са в другата крайност и смятат, че паметникът направо трябва да бъде разрушен и съборен, а не да се мести на друго място.

16% са тези, които подкрепят напълно идеята монументът да има ново място, а пространството пред НДК да стане място за нещо по-съвременно.

Всеки десети пък (10%) смята, че първият паметник, който трябва да бъде демонтиран, е Паметникът на Съветската армия, а едва след него и други подобни.

2% пък виждат в запалването на крана съвсем естествена реакция след решението за демонтиране, което не се харесва на доста хора.

От темата не се вълнуват само 6% от читателите ни, които предпочитат да мислят за лятната си почивка, отколкото за бъдещето на старите монументи в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ *** Българите разделени за паметника на НДКБЯЛ КАХЪР ,ТОВА ДА ВИ Е ПРОБЛЕМА ,В ТОВА ДА СТЕ РАЗДЕЛЕНИ ,А НЕ В НЯКОИ ПО-ВАЖНИ НЕЩА ! В ТУРЦИЯ СА РАЗДЕЛЕНИ В НЕЩО МНОГО ЖИЗНЕНО ВАЖНО , ЕДНИТЕ ИСКАТ СУЛТАН КОЙТО ДА ГИ Е-Б-Е ЕДНОЛИЧНО ,А ДРУГИТЕ НЕ ИСКАТ СУЛТАН С ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ ,А ИСКАТ ДЕМОКРАЦИЯ !
97
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕДНА ИСТИНА:Без външна помощ България не може да победи Турция, но ЕС и САЩ отказват помощ на България и са за цяла Турция.
96
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бъде срутен!
95
6
 
7
 
! Отговори
ЕДНА ИСТИНА: преди 6 години
СЪГЛАСНО Т.Н. "РАЙЩАДСКО СПОРАЗУМЕНИЕ " от 8.07.1876-г. РУСИЯ И АВСТРО-УНГАРИЯ СЕ СПОРАЗУМЯВАТ ДА СИ ПОДЕЛЯТ БАЛКАНИТЕ ---И В РЕЗУЛТАТ НА ТОВА Е РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА!НЯМА НИКАКВО "ОСВОБОЖДЕНИЕ"---ИМА САМО "ОПИТ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ" НА БЪЛГАРИЯ , КЪМ РУСКАТА ИМПЕРИЯ и .... ПОДЯЛБАТА НА ПРОЛИВИТЕ..!!!!!ИДВАЛО Е ---НОВОТО "РУСКО РОБСТВО"/наречено "КРЕПОСТНИЧЕСТВО"/!!!!!
94
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво раздекение бе драги. Една шепа протестъри защитават това порутено и грозно нещо, незнайно защо наречено паметник. Паметници се правят за умрелите. Но като се замисля в това има смисъл. На стария герб имаше две дати. Годината на създаването и годината на унищожението на България. 681 - 1944. RIP.
93
1
 
5
 
! Отговори
ЕДНА ИСТИНА: преди 6 години
ТЪСТА НА СИМЕОН РАДЕВ/писателя на "Строители на съвременна България"/----Е БИЛ В "МЕДЖАЛИСА" на ТУРЦИЯ--с РАНГ НА ПАША И НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ!
92
7
 
5
 
! Отговори
ЕДНА ИСТИНА: преди 6 години
БЪЛГАРИНА НИКОГА НЕ Е БИЛ РОБ....ЗАЩОТО Е ИМАЛО И БЪЛГАРИ В ЕНИЧАРСКИТЕ КОРПУСИ/елетните войски/ НА СУЛТАНА!НЕЩО ПОВЕЧЕ ----ИМАЛО Е ЧЛЕНОВЕ -- БЪЛГАРИ С РАНГ НА ПАШИ В "МЕДЖАЛИСА"//...народното събрание на Турция/
91
6
 
9
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
до 108Историята я чета мноого добре. И я знам!! Първо ни окупираха през 1944После накараха българската войска да се сражава срещу немцитеДадохме 40 000 убити и 100 000 ранениИ за да бъде гаврата пълна ни наредиха на скамейката на победените , да плащаме репарации и да храним с години руската сволочА! Забравих! А на сифилистика Димитров му спуснаха "окръжно" колко % да са смъртните присъди от "народния съд"
90
1
 
11
 
! Отговори
абж преди 6 години
Раздвоени са само в руският сайт днес.
89
5
 
6
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Само робско племе като българите може да има в епоса си поговорки от типа на: "Наведена глава сабя не я сече"
88
6
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
ПАМЕТНИЦИТЕ НА "СОЦИАЛИЗМА" и "НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗМА"----ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗРУШАВАНИ БЕЗ ОСТАТЪК!!!!
87
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите искат да остане, а антибългарите и безродниците от ГРОБ искат да посегнат на Историята на БЪЛГАРИЯ, като се опитват да я пренапишат и да ни убедят, че започва от Цар Тиква Банкянский.
86
11
 
9
 
! Отговори
Бранник преди 6 години
Като ми покажеш в Германия или Австрия поне един паметник от времето на Хитлер тогава ще ми говориш за това кое е история и кое не. Аман от червени папагали. Да го махат, а след него и онзи на окупаторите.
85
11
 
11
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Само робско племе като българското може да държи в центъра на столицата си паметник на окупаторите си. Срам .
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 80Тогава трябва да съборят и оградата с Турция че не е демократична и нарушава правата на бежанците...ами, като се е почнало да се събаря, да използваме инерцията...
83
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметникът трябва да бъде унищожен, а не преместен и да имаме площад на героите на същото място. Можем да вземем пример от унгарците.
82
2
 
5
 
! Отговори
! преди 6 години
*** псевнопроблем, с който занимават обществото за отвличане на вниманието
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Акъл от руски ку"""и, не щеме......ИМАМЕ СИ И НАШИ--ХЕМ..." ПОЛИТИЧЕСКИ"!
80
4
 
8
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Ама хептем за канарчета ни взимате с тази "анкета". Айде сега извадете от "поддръжниците на паметника" троловете с по стотина IP-та и ни кажете резултата:))
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тая чалга коч.ина останаха ли читави хора? Май не. Така че ако искат да събарят и парламента и да го местят седалището направо в катуна на околовръстното. Така ще бъдем прогресивни и ще посрещнем светлото бъдеще от рано!