Да бъде срутен, или спасен? Българите разделени за паметника на НДК

Всеки трети нашенец иска монументът да остане, сочи анкета на Dnes.bg
17 юли 2017 16:45, Красимир Ангелов
212
Да бъде срутен, или спасен? Българите разделени за паметника на НДК
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

След множество протести и един запален кран, продължава демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК.

Съдбата му бе една от най-дискутираните теми в столицата, че и в цялата страна в последните седмици. Искрата пламна още по-силно, след като един от крановете, който демонтираше монумента, бе подпален. В крайна сметка обаче решението е взето – паметникът няма да бъде повече част от площада пред НДК.

Още по темата

По традиция екипът на Dnes.bg се допита до своите читатели за тяхното мнение по темата на седмицата. Какво мислите за преместването на паметника 1300 години България? В традиционната ни анкета участие взеха точно 1771 души.

А резултатите се оказаха твърде любопитни. Цели 35% от анкетираните смятат, че паметникът "1300 години България" трябва да остане на сегашното си място пред НДК, защото това е история и тя не трябва да се пипа.

31% пък са в другата крайност и смятат, че паметникът направо трябва да бъде разрушен и съборен, а не да се мести на друго място.

16% са тези, които подкрепят напълно идеята монументът да има ново място, а пространството пред НДК да стане място за нещо по-съвременно.

Всеки десети пък (10%) смята, че първият паметник, който трябва да бъде демонтиран, е Паметникът на Съветската армия, а едва след него и други подобни.

2% пък виждат в запалването на крана съвсем естествена реакция след решението за демонтиране, което не се харесва на доста хора.

От темата не се вълнуват само 6% от читателите ни, които предпочитат да мислят за лятната си почивка, отколкото за бъдещето на старите монументи в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
8
 
! Отговори
Сигурен съм преди 6 години
Сега след скалъпени проучвания, и манипулиране на общественото мнение ще се окаже, че хората всъщност искат паметника. Столичен общински съвет изведнъж ще реши, че трябва да възстанови и реставрира паметника. И като се почнат едни конкурси за наши хора, едни проекти за милиони, едни безкрайни ремонти и ремонти на ремонтите... ужас...
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да събарят. Ще използваме кранове за изпълнение на присъдите на Народния Съд.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците като бутаха нацистките "паметници" , защо никой нищо не им каза?
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
паметника е беше построен в чест на 1300 години българия, не е в чест на бкп!срутвайки паметника - срутване символно българия!ужасяващото е, че и тези които го защитават, и тези който го събарят са рожби на същата тази 1300 годишна българия! разумното решение е паметника да бъде оставен на скелет, и да бъде проектирана нова облицовка, с нови мотиви, но запазвайки името на паметника!събарянате на паметници, каквито и да са , е лош сигнал за състоянието на социалната тъкан и памет на хората
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много малко са хората на които им пука за този грозен памерник, който дори е опасен. Според мен, дори не трябва да се прави въпрос от това. И не бива дс се казва за някакво разделение, защото го няма. Хората, които са загрижени тоя паметник да го има, са пренебрежимо малко.
53
3
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
ИЗОБЩО НЕ СМЕ РАЗДЕЛЕНИ!!!ТРЯБВА ДА БЪДЕ СРУТЕНА ТАЯ КУПЧИНА ЖЕЛЯЗО ---НАСЛЕДСТВО ОТ ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА!ТОВА Е АБСОЛЮТНА ПРАВЕШКА ПРОСТОТИЯ!
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1300 години Бойко Борисов мавзолей.
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да бутнат и статуята на София защото премаже пешеходците от метрото и трамвая.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметникът е като държавата спасен или разрушен.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен нещата са прости. Това е грозно .Винкел и бетон . Едно дърво с пейка би ме радвало много повече.
48
11
 
3
 
! Отговори
стария фашис преди 6 години
Да не бутат паметника,щото ще ги вземат гяволите!Да се реставрира и приведе в приличен вид е много по рентабилно, отколкото идиотското намерение да се разруши.
47
3
 
9
 
! Отговори
Умник преди 6 години
Нямам нищо против на това място да има паметник по повод 1300 години България, само ако може да не е толкова потресаващо грозен и безмислен. Дали ще го прави комунист, либерарианец, гей и т.н. няма значение.
46
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистическите бетонни грамади не са паметници, а пропаганда. Когато руснаци и украинци бутаха "паметници" на Ленин и Сталин, когато германците бутаха постаментите на нацизма, когато иракчани влачеха с трактори бюстове на Саддам никой не реши че това е нередно.
45
1
 
6
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Стига измислици, България била разделена?!?!?!Шепа некадърници и техните последователи, както и група люде с болно чувство за естетика, пищят в защита на това откровенно грозно нещо, наречено шестжкрил пето....ник!Стига вопли и стенания по отминалия соц и неговите символи. Да се обединим и да изискаме от общината да се въстанови по-скоро мемориала на загиналите от първи и шести полк!Нека не забравяме тези, които дадоха живота си за да я има България!
44
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бутането на паметници е вандалщина и празноумие.
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събарят го, защото "бил опасен". Съхраняват пластиките и щели да ги аранжират някъде. Тогава да се изгради бетона отново и да се аранжират на оригиналното им място. Излива се само от бетон, без винкели и хидроизолации. А защо не съборят НДК-то и да възстановят казармите, които са съборили, за да го построят? Трябва пълна реставрация на София, както е била през 1923 година при свалянето на "режима на Стамболийски", както каза един "демократ" по ТВ за преврата на 9 юни. Ще се появят и още фашизоидни идеи от демократите.
42
2
 
5
 
! Отговори
Не убивай паметта преди 6 години
Да се възстанови стария паметник на загиналите български войни най-красив след паметниците Цар Освободител и Васил Левски наподобяващ Бранденбурската врата и Триумфалната арка. Поместете поне една снимка на оригинала.
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори в гнусен червен сайт като този, анкетата показва малцинство на желаещите тази грозотия да остане. Взривявай!
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пич 35Останалите са за гъби в изборния ден. За това е наложително да се въведе диктатура в стил Пиночет.."силата" е последно убежище на слабият от към аргументи!
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бутай тоя пето---ик!!!!!!!!