За пореден път: Строежи изкараха софиянци на протест

Недоволството е за бъдеща 8-етажна сграда в "Дружба"
17 юли 2017 10:15, Петя Славова
15

3308 гледания   |  Още видео

Жителите на столичния квартал "Дружба" излязоха на протест срещу застрояването на 8-етажна сграда в близост до езерото "Дружба".

Пред Bulgaria ON AIR те обясниха, че в неделя сутрин в парка са пристигнали багери, които започнали да копаят и са направени опити да се поставят заграждения.

Хората от квартала са съставили подписка срещу предприемането на подобни действия и посочиха, че ако застрояването не спре, ще продължат с протестите и ще сезират за случая омбудсмана.

Кметът на община "Дружба" Ивайло Цеков успокои, че към момента няма нито инвестиционни намерения, нито дадено разрешение за строеж. А собственикът на площта има пълното право да я загради.

"Теренът е частен и попада в общия устройствен план за построяване на жилищна сграда. Той обаче не е получил градоустройствен статут", коментира още Цеков.

И добави, че предстои обществено обсъждане, като лично поема отговорността за неговото публично оповестяване.

Жителите обаче не са спокойни и твърдят, че несъмнено се защитават частни интереси.

 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Борис Цветков преди 1 година
Благодаря на гражданите от жк Дружба, които вчера и днес категорично се противопоставиха на поредния опит за ново строителство и защитиха своето (а и на много други столичани) жизнено пространство - нашият хубав парк около езерото в жк Дружба 1.
Благодаря и на БТВ, БНТ, Нова ТВ, Bulgaria On Air и на другите журналисти, които отразиха протеста на гражданите от Дружба.
Настояваме за проверка на реституцията и на действията на общината. Сигнализираме Омбудсмана на Република България и всички инстит
10
0
 
3
 
! Отговори
SILANCE преди 1 година
До гербист-общинар. Нивата му не е получила разрешение за строеж. Като живее в град, да се съобразява с градската среда. Като не се съобразява,да се качи с нивата си на едно дърво и да си живейка сам там.
9
0
 
5
 
! Отговори
Дружбаря преди 1 година
А този кмет колко се е оял, 150 кила живо тегло е Иво, и за него ще има бонус от строежа....за кифтета
8
2
 
5
 
! Отговори
Го4о преди 1 година
Нова серия от сагата на БСП: "ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ"!..... Пращат в Неделя един багер да копае без разрешителни и цяла седмица "скандал" по медиите и парламента!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хмм

Сега артекс строят такава в изток.
6
13
 
7
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Явно понятието "частна собственост" не се разбира от хората ...
5
4
 
10
 
! Отговори
Дружба преди 1 година
Непосредствено до езерото има едни фавели на кариоки.Смрад на конска тор.По алеите бръмчат тунинговани брички и каруци. Те, законно построени ли са ?!?
Православен християнин съм, но църквата на брега на езерото е на практика търговски обект в алеите около който редовно се набиват десетки автомобили на "хрисими вярващи".
Иначе парка около езерото е хубав, нека да го опазим.
4
14
 
10
 
! Отговори
гербист-общинар преди 1 година
Нека столичани да се научат да уважават частната собственост,все пак всички заклеймихме комунизма и вече имаме капитализъм. Теренът е частен, в ОУП е и там може да се строи, нека собственикът да строи след като иска. Той има това право и останалите не трябва да му пречат.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онзи район около езерото е много хубав, направо да не повярваш, че в обикновен софийски квартал има такива приятни места. Дано да не го ocвинят и него.
2
3
 
11
 
! Отговори
хмм преди 1 година
Тези от дружба ако знаеха какво им готвят Артекс... 23 етажна жилищна сграда в Дружба 2. Не знам къде ще се намира, но дали ще протестират и за нея...
1
8
 
14
 
! Отговори
кандидат СофиЕнци преди 1 година
Що протистирати бйе,ам'чи ний дйе да живейм кат додем у Софето?!