Три "ситита" с небостъргачи: На Гарата, в Люлин, по Цариградско

В останалите зони ограничението е за строителство до 75 метра
18 юли 2017 12:37,
71
Три "ситита" с небостъргачи: На Гарата, в Люлин, по Цариградско
Снимка: Facebook

Три "ситита" с небостъргачи ще бъдат издигнати в София. Това ще са обособени зони, където ще има свободно високо строителство, обяви главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. "Цариградско шосе", другата по бул. "Царица Йоана" до Околовръстното шосе в Люлин и третата – до Централна гара.

Още по темата

"Ситита" ще гарантират запазване на гледката към Витоша на столичани, а строителството в тях ще се съобрази изискването на височина в останалата част от града от 75 метра.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. "Цариградско шосе" - от 7 км до река Искър. Там се оформя район с високи сгради, районът е обезпечен с метро и инженерна инфраструктура, каза Здравков пред bTV.

Другото "сити" ще е в запазно направление по продължението на бул. "Царица Йоанна" до Околовръстното шосе в "Люлин". Висока зона ще има и до Централна жп гара.

В останалите зони се слага ограничение за строеж на високи стради до 75 метра.

Междувременно идея за строеж на небостъргач по бул. "България" изкара жители на района на протест. Има инвестиционни намерения и за терен в близост до Пирогов.

"До момента съм издал само едно разрешение за небостъргач – 202 метра сграда на "Скай форт" до Експо центъра", каза архитектът и допълни, че София е доста далеч от даване на разрешение за друг небостъргач.

Той призна, че има редица вратички в закона да се появяват небостъргачите хаотично из града.

"Желанието ни е да затворим нормативните пропуски", каза Здравков. Той съобщи, че ръководството на общината вече е представило промени в закона за устройството и застрояването на Столичната община на депутатите от ГЕРБ и се надяват парламента да ги приеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
1
 
! Отговори
До Ценю селския преди 6 години
Май много бой си ял по тоя Ляулин ,че така плямпаш
56
1
 
4
 
! Отговори
To 59 преди 6 години
No, not in Sofia. In Lulin brat.
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
skylines ....where? in sofia? hahaha
54
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДЕРЗАЙТЕ ГАДОВЕТези сгради не са живеене а за офиси , това са клас А офиси тока никога не спира , отделна чешма за минерална вода за пиене и си включваш машинка за топла и студена вода не носиш бутилки.. и много други екстри които не знам. И затова цената е голяма 2-3 пъти повече от обикновеното строителство.
53
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Факултета няма ли да разкрасите?
52
5
 
11
 
! Отговори
ДЕРЗАЙТЕ ГАДОВЕ преди 6 години
ЗНАЕТЕ ЛИ ЦЕНАТА НА КВАДРАТЕН МЕТЪР ПЛОЩ В НЕБОСТЪРГАЧИТЕ. ОТ 3600 ЕВРО ДО 5800 ЕВРО НА КВ.М. ЕРГО, ВЪПРОСНИТЕ НЕБОСТЪРГАЧИ СА ПЕРАЧНИЦА НА МРЪСНИ ПАРИ. НА МРЪСНИТЕ ПАРИ НА МАФИЯТА, НАТРУПАНИ ОТ НАРКОТИЦИ, ПРОСТИТУЦИЯ, ОГРАБВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА, ЧРЕЗ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ЗА ХОРА НА ВЛАСТИМАЩИТЕ, РЕКЕТ И ИЗНУДВАНЕ НА БИЗНЕСА НА НЕ НАШИ ХОРА И ПР. ПОРОЧНИ ПРАКТИКИ. ТА НЕ СЕ ПРЕВЪЗБУЖДАЙТЕ. ТОВА Е ПОРЕДНОТО ОГРАБВАНЕ НА НОРМАЛНИЯ БИЗНЕС И НОРМАЛНИТЕ ХОРА.ЩЕ СИ ИЗПЕРАТ ПАРИТЕ И ПАК ЩЕ НИ ГО НАТРАКАТ
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ЕДИН ВЪВ ФАКУЛТЕТО!
50
10
 
10
 
! Отговори
Ценьо преди 6 години
На Ляулин му трябва един 6 метров здрав зид за да го отдели от градъ, не за друго, ами за да не се разпръсква вируса на селото.
49
4
 
4
 
! Отговори
До 49 неразбралия преди 6 години
Районът на сините е около Витоша и Патриарха. Тук сините са направили клуба, но как да го знаеш. То бившите фенове на едно вече фалирало отборче, не знаят, че отборчето им се обявяваше за наследник на други отбори, вкл. и на два отбора от Подуяне, и това си е за твоя сметка.
48
1
 
16
 
! Отговори
Край преди 6 години
Да строят - добре. Обаче трябва и да събарят. България е пълна със сгради-скелети от Бай Тошово време. Сградите в Медицианска академия, Белодробната болница в Лозен, Фабриката в Сливница, Дом родна стряха в Манастирски ливади и къде ли още не.
47
3
 
16
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Еееех то ще се завърти сега един бизнес, едно чудо, ум да ви зайди. Ако знаете що пари ще се изперат. И що етажи ще стоят празни, с табели на прозорците "ДАВА СЕ ПОД НАЕМ"!! Хихи, ай да ви е честито новото застрояване под прозорците на спалните ви!
46
8
 
3
 
! Отговори
позитивен преди 6 години
к*р за подуене. там само джанговци да се заселват и да продължават да си берат сини екипи
45
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички тези нови бизнес сгради се пълнят с всякакви нови и съмнителни фирми, които просъществуват 3-4 години и изчезват. На тяхно място идват нови съмнителни перачки на пари и така. От 5те фирми в които съм работил досега, 3 вече ги няма. После що бягате на запад.
44
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Найш какво не ги кефи хората ..Инженерите и програмистите ще живеят в добри жилища и ще работя в тези необстъргачи , а негодниците ще паднат до нивото на ромско гето..
43
5
 
3
 
! Отговори
някой преди 6 години
някой в истанбул ходил ли е ? отидете и тогава ще си говорим за 2-3 небостъргача в софия.
42
15
 
10
 
! Отговори
... преди 6 години
абе супер бе какво не ви кефи .. софия си е бизнес град със спални в покрайнините и някакъв нормален център да има и тва е. супер са си небостъргачите. да ги почват по- бързо малко да се промени облика на града. на който не му харесва да ходи в пловдив, стара загора и тн, които градове са си супер във всяко естество, но нямат натовареността на софия. това е столицата и трябва да има такива сгради.
41
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ROFL, за чий са ви тия небостъргачи бе зеленчуци, в България хора не останаха, бизнесът е смачкан, единствено в София има централи на някакви големи фирми, за да координират доошушкването на народа и държавата. Ще си стоят празни, а както знаем София е земетръсна зона. Какви стандарти следват изобщо тия сгради? Както и да е, наслаждавайте се на комисионните от разрешителните, само това ви остана. Най-смешното ми е ситито до централна гара. Някой ходил ли е до там наскоро? Пълно гето.
40
6
 
21
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
Лондон си има само едно Сити. А ние тук у шопско цели ТРИ !Цариградско, Централна Гара (то ще е нещо като битак-сити там) и Льолинското Сити при селяците.
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много си прав...Остави ги тия "разбирачи".Те инвеститорите щом са предпиели такъв мащабен проект ... това означава ,че са го премислили сто хиляди пъти.Ама на българина му е вродено да търси кусури във всичко и да се меси там кадето не му е работата.
38
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако изобщо се разрешават високи сгради, то те трябва да са съсредоточени на едно място, без ниско строителство в близост до тях. Всичко останало яко мирише на корупция. По принцип в София трябва да се забрани строителството на високи сгради, примерно да се разрешават до 4 етажа в Центъра и до 8-9 етажа в комплексите, каквито са старите панелни блокове там. За по-високо строителство няма инфраструктура. То и сега улиците и булевардите в София отесняха от досегашното ново строителство.