В училище: Качествено образование, не просто присъствие!

За образователни реформи са се обединили над 15 хил. души до момента
18 юли 2017 16:30,
57

Снимка: Булфото

Родители от Националната гражданска инициатива за качествено и иновативно образование излизат на протестно шествие в центъра на София.

В периода 20 юни - 1 септември 2017 г. те провеждат подписка, чиято цел е да инициира законодателни промени, чрез които българското образование да даде качествена подготовка на учениците.

До момента тя е подкрепена от над 15 хил. души.

"Не искаме децата ни просто формално да посещават училище. Също така е не по-малко важно в яслите и детските градини да има адекватен брой квалифициран персонал", посочиха родителите пред Bulgaria ON AIR.

Предстои да бъдат разгледани общо 14 точки, които Инициативата е подготвила.

Целта на самото шествие е предложените промени да бъдат обсъдени съвместно с учителите, а след това внесени и в Народното събрание.

Националната гражданска инициатива е една от четирите форми на пряко участие на гражданиете в управлението.

На практика тя представлява отправяне на предложения, подкрепени с подписка от страна на гражданите към Народното събрание или органи на централната изпълнителна власт за решаване на въпроси от национално значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бисш Оченик - ти единствения който разбира.. Едно е да помниш , а съвсем друго е да мислиш.. Помненето е евтината част на знанието никому ненужно днес когато 1GB = 5 стотинки.. Скъпата част е МИСЛЕНЕТО - процесора ..6-7 клас цяла година трябва да учите математическа логика на високо ниво и тогава всичко ще ви е лесно..
31
7
 
2
 
! Отговори
Бисш Оченик 2 преди 6 години
... Ако исках еньиклопедия, щях да си взема такава. Къде са другите жизнено важни умения ? Къде е смислената комуникация ? Умението да работиш с други ? Къде е креативността ? Липсва ни мисъл и разбиране. Когато се стигне до университетите, става страшно ! Номера, прочети си урока - ето ти отлична оценка, не минава. В чужбина е още по-страшно. Половината ни студенти не избутват и първи семестър.
30
3
 
10
 
! Отговори
Бисш Оченик преди 6 години
Нека ви демонстрирам, какво представлява съвременната образователна система:Ето ти урок. Прочети го ! Наизусти го ! Изпей го ! Напиши го на изпит ! Получаваш Отличен 6 ! Съгласен съм, че паметта на човек, трябва да се тренира, дори и най-добрият адвокат, лекар, програмист или прочие, все още държи книгите си за справка.Но на нас ни трябва и автономна мисъл. Каква полза, от човек, който знае 1000 факта на изуст, ако не може да се справи добре в стресова и непозната ситуация ? ....
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До продължение на 22С подобни закони, винаги се стига само до злоупотреби, а и вярвам, че закриването на училища, е последното нещо, от което се нуждае тази държава.
28
0
 
15
 
! Отговори
До 21-Който иска,учи преди 6 години
През една от учебните години в моята паралелка бяхме 42 деца.Училището беше елитно, всякакви се натискаха децата им да са при нас.Резултатът?Онези,които разчитахме единствено на собствените си старания, до един завършихме висше образование по времето,когато да влезеш във ВУЗ на общо основание (без "привилегии") беше равностойно на улучване на шестица или петица от тотото.За останалите ми съученици не ми се пише."Партията" им сложи сребърни лъжички в устата, някои се задавиха, други още грабят
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първата госпожа-майка , не можа да отговори на въпроса , какви са нередностите в българското у-ще и какви промени инициират. Струва ми се , че пак някаква група от амбициозни родители ще се правят на "будители", но за съжаление неподготвени.
26
1
 
4
 
! Отговори
шумкари! преди 6 години
До партизанските децаВажното беще да завършат а останалото живота да ги нау4и...........
25
8
 
7
 
! Отговори
Продължение на 22 преди 6 години
Ако учител пише нереални оценки, за да се избегне закриването на паралелки и училища - глоба 100 000 лв и лишаване от правото да упражнява учителската професия. Ако няма пари да изплати глобата - конфискация на имущество и принудителен труд.Предложението ми сигурно изглежда прекалено сурово, но действията на подобни учители са равностойни на саботаж при сегашното дередже на България и проблемите, които създава един определен етнос.
24
1
 
5
 
! Отговори
у4ителите преди 6 години
До Капитална грешкаКак ходеха по домовете ни неканени и конфискуваха имущество ЗА У4илището!Колко безпризорни деца прибирахме и хранехме от себе си!
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на онзи с китарата...Дани Вълчев, бившия министър няма ли кой да му поиска сметка? Той,той досъсипа образованието с делегираните бюджети, даде власт на директорите да мачкат учителите... от къде качество да дойде?
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата ги мързи всеки гледа лекото мекото да учи икономика , бизнес - да става началник и банкер.. После станал магазинер и всичко му е криво и Хан Аспарух и комунистите , държавата образованието.. Цял живот такива са озлобени ***.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ги притиснеш с тежки санкции, или ще влязат в пътя, или ще се изселят от България по своя воля. Марди-хрантутници не ни трябват!Преди 50 г. бай Тошо ги е внесъл в България и им е дал много, за да има повече работници. Те не оправдаха очакванията. Или да влизат в пътя, или да си вървят!И още нещо, което е много важно. Докаже ли се, че някои учители са писали оценки, неотговарящи на знанията на учениците им - с цел да се избегне закриване на паралелки и училища, (Продължение)
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 30 деца в група и паралелка ..... за какво качество ще говорим ?
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Качествено образование има - мотивирани деца няма , човешкия материал е лош не качествен.. Най-добрите Факултет едвам запълват бройката студенти..Физическия факултет на СУ - е единствения който има рейтинг 301-400 по Шанхайската класация за Физика, след него са известни университети като Свободния в Берлин , Университета Щутгард. всяка година има свободни места при държавна поръчка 20човека. Немския и Френския факултет на ТУ София едвам запълва държавната поръчка.. влизат с ниски балове.
18
1
 
14
 
! Отговори
Кап.грешка - продълж преди 6 години
В края на срока няма знания за "среден (3)" - родителите връщат парите, за храната, получавана в училище и плащат глоба 1 000 лв, защото не са го карали да учи.Ако в края на годината няма нужните знания, за да премине в по-горен клас - глоба5 000 лв и родителите да платят всички бонуси, които са му били дадени (детски надбавки, помощи, безплатни пособия, транспорт до школото и храната, дадена там).Нямат пари - ще ОТРАБОТВАТСтига вече бонуси, методът не работи. Санкциите ще проработят!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учениците в страната са над 500 хил., подписката е подкрепена от повече от 15 хил. д. Сигурен съм, че част от тях нямат връзка с училището. Получава се така, че някаква гражданска инициатива се опитва да говори от името на над 1,5 млн. българи. При това не е ясно какво точно искат. Аз ще им помогна - да искат нов Закон и наредби за образованието. С кръпки и поправки нищо няма да се получи.
16
2
 
4
 
! Отговори
партизанските деца преди 6 години
До УчителСамо за тях имаше елитни у4илища!Само те бяха предварително наро4ени отли4ници!Само тях приемаха във ВУЗ и СССРСамо те заемаха ръководни длъжности а отли4ниците им се под4иняваха!
15
2
 
7
 
! Отговори
23 преди 6 години
Мандатност на директорите,които се превърнаха във някакви властелини и множество учебници,за да има конкуренция!Другото е тоталитаризъм!
14
1
 
9
 
! Отговори
Капитална грешка преди 6 години
За да не бъде "само присъствие" в училище, (идват, за да не им спрат детските надбавки, а също и заради безплатната храна), на едни непрекъснато им увеличават бонусите, та даже и стипендии ще им дават, ако имат успех поне (3.50)!Така качеството на образованието им няма да се подобри, а ще стават все по-неуки и все по-нагли в претенциите си.Стига дарове, хрантутене и ежемесечно изплащане на незаслужени с нищо пари!Единственият шанс е:Първолак на знае български - глоба 10 000 лв на родителите
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво им е на българите да имат добро образование както децата им учат лъже науки - икономика , психология , социология , бизнес ...