От ГЕРБ искат подредена и зелена столица

Мария Илиева увери, че с промените няма да се ощетят гражданите
19 юли 2017 21:30, Красимир Ангелов
50
От ГЕРБ искат подредена и зелена столица
Снимка: Bulgaria ON AIR

Основният аргумент за промените в Закона за устройството и застрояването на София е на първо място да бъде изграден план за визията на столицата ни. Освен това е необходимо да се въведе ред и да има обособени места, на които да могат да се издигат сгради, посочи в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Мария Илиева.

"От гледна точка на цялостното икономическо и финансово развитие на града през последните години, е съвсем нормално да се търси и по-голям инвеститорски интерес. А жителите на София от своя страна искат да са сигурни, че ще има ясно обособени правила, които стриктно се спазват. Не по-маловажно е и да не се спира гледката към Витоша", коментира още Илиева.

По-рано днес стана ясно, че в законопроекта се предвижда да бъдат обособени три центъра, в които да могат да се строят сгради над 125 метра. Единият район ще бъде около 7-и километър на бул. "Цариградско шосе", другият - в район "Люлин" до Околовръстния път, а третият - около Централна гара.

От ГЕРБ са категорични, че с промените нито ще бъдат засегнати гражданите, нито ще се наруши спокойствието им, както и транспортът.

"Тези три обособени зони са избрани неслучайно. В районите вече има изградена инфраструктура. Това е едно от условията, които Законът за устройството и застрояването предвижда. Ще се правят изчисления на трафика и едва когато е сигурно, че той не затруднява движението на градския транспорт, ще бъде давано разрешение за издигане на сграда", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

В законопроекта е записано още да се запази културно-историческият облик на столицата. Една от мерките ще бъде увеличаване на глобите за лицата, които с действието си или бездействието си увреждат културно-историческото наследство.

Запазването на зелените площи в столицата е другата важна точка, която депутатите разгледаха.

Пред Bulgaria ON AIR Мария Илиева посочи, че дефиницията, която са дали за зелена система е изключително точна и когато междублоково пространство или детска площадка попаднат в нейния обхват, тяхното предназначение няма да се променя.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари