От ГЕРБ искат подредена и зелена столица

Мария Илиева увери, че с промените няма да се ощетят гражданите
19 юли 2017 21:30, Красимир Ангелов
50
От ГЕРБ искат подредена и зелена столица
Снимка: Bulgaria ON AIR

Основният аргумент за промените в Закона за устройството и застрояването на София е на първо място да бъде изграден план за визията на столицата ни. Освен това е необходимо да се въведе ред и да има обособени места, на които да могат да се издигат сгради, посочи в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Мария Илиева.

"От гледна точка на цялостното икономическо и финансово развитие на града през последните години, е съвсем нормално да се търси и по-голям инвеститорски интерес. А жителите на София от своя страна искат да са сигурни, че ще има ясно обособени правила, които стриктно се спазват. Не по-маловажно е и да не се спира гледката към Витоша", коментира още Илиева.

По-рано днес стана ясно, че в законопроекта се предвижда да бъдат обособени три центъра, в които да могат да се строят сгради над 125 метра. Единият район ще бъде около 7-и километър на бул. "Цариградско шосе", другият - в район "Люлин" до Околовръстния път, а третият - около Централна гара.

От ГЕРБ са категорични, че с промените нито ще бъдат засегнати гражданите, нито ще се наруши спокойствието им, както и транспортът.

"Тези три обособени зони са избрани неслучайно. В районите вече има изградена инфраструктура. Това е едно от условията, които Законът за устройството и застрояването предвижда. Ще се правят изчисления на трафика и едва когато е сигурно, че той не затруднява движението на градския транспорт, ще бъде давано разрешение за издигане на сграда", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

В законопроекта е записано още да се запази културно-историческият облик на столицата. Една от мерките ще бъде увеличаване на глобите за лицата, които с действието си или бездействието си увреждат културно-историческото наследство.

Запазването на зелените площи в столицата е другата важна точка, която депутатите разгледаха.

Пред Bulgaria ON AIR Мария Илиева посочи, че дефиницията, която са дали за зелена система е изключително точна и когато междублоково пространство или детска площадка попаднат в нейния обхват, тяхното предназначение няма да се променя.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онзи ден законопроекта беше до 75 метра в цяла София,вчера стана 125 метра.После започват да излизат по медиите разни Гербаджииски калинки да ни обясняват колко хубаво е това!Сетне се следят коментарите на хората,и реакциите на общественото мнение,просто ни пробват докъде може да им мине номера!Щото пък знаят че ако прекалят може и да паднат от власт!
39
0
 
4
 
! Отговори
Стоедин Ставрев преди 6 години
Искат възможности за кражби. Студентски град - академичен център за алкохол, проституция, наркомания. Не бива да се нарича студентски град. Вижте по света или в комшиите какво значи студентски град. Но при нас е така - изнудвателно гето на децата на провинцийата, искащи да учат.
38
0
 
4
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Снощи си го пишеше черно на бяло-до 125 м.в цяла София!Някой е коригирал статията оттогава,и е скрил този пасаж.Просто видяха гневните коментари на хората и скриха точно това.Което показва как просто пробват реакциите на хората,и общественото мнение!
37
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Софиянски събори столичната библиотека,та построиха уууникален хотел,защото просто там липсваше такова чудо на архитектурата,метнаха му гащите пред централна гара.Тия след него удушиха София с грозни "молове"/каквото и да значи това на български/,застроиха където можаха зелените площи,разбъркаха транспорта,та сега първо гледам къде минава трамвая или автобуса преди да се кача...Та защо пък да няма грозни високи перачници на мръсните червено-сини нарко левчета!? ЧЕСТИТО!
36
0
 
3
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
КОЛКО МНОГО ОЩЕ ПРЕДСТОИ ДА СЕ ОТКРАДНЕ.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Студентски град , нещо а ? Превърнахте го в бетонно гето
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пропуснали са само да напишат, че във всички останали зони ще е разрешено строителството до 125 метра. Точно такъв е случая с небостъргача на България 77 метра.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се боядисат всички сгради и улици в зелено!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
увеличаване на глобите за лицата, които с действието си или бездействието си увреждат културно-историческото наследство => Тези глоби все още ли възлизат на цели 100-200 лева, или вече са обвързани с минималната работна заплата?
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не по-маловажно е и да не се спира гледката към Витоша===Ще падна, заклевам се! Не ми казвайте, че мислите и за това, след като успешно предотвратихте появата на мръсен въздух в София, спряхте Киро Японеца да срути паметник на културата, направихте така, че "Младост" да не е презстроен, реализирахте нови екологични линии за транспорт за сметка на петстотинте хиляди автомобила в София и разкарахте колите от тротоарите! Просто УАУ!
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧОВЕКА КОЙТО ГИ Е ПРЕДЛАГАЛ ТЕЗИ РАБОТИ НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ ИЗВИНИ НА СОФИЯНЦИ И ДА ПРЕРАБОТИ ПРОЕКТА ИЛИ ДА НАПУСНЕ ГЕРБ. А МОЖЕ И НАПРАВО БЪЛГАРИЯ ДА НАПУСНЕ.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно и тук както и на много места най-доброто което е направено са го направили римляните, след тях само експерименти.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕБОСТЪРГАЧИТЕ СИ ГИ СТРОЙТЕ НА МЯСТОТО НА КОМБИНАТА КРЕМИКОВЦИ, ПРИ АВТОРИТЕ НА ПРЕДИШНАТА *** ИДЕЯ, ОБАЧЕ МЕСТНИТЕ НЯМА ДА СЪГЛАСНИ ЗАЩОТО ИМ ПИСНА. НАС СОФИЯНЦИ НИ ОСТАВЕТЕ НА МИРА, ЗАЩОТО НИ ПИСНА ОТ АРХИТЕКТУРНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ. 70 ГОДИНИ СТИГАТ!!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не е Киро Японеца станал кмет на София? Може нещо да съм пропуснал.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИЕ НЕНОРМАЛНИ ЛИ СЕ КАКВИ СА ТЕЗИ 125 МЕТРОВИ СГРАДИ В КВАРТАЛИТЕ? ТАМ СЛЪНЦЕ НЯМА ДА ВИДЯТ НИКОГА. ТОВА СА 40 ЕТАЖНИ СГРАДИ.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА КОЙ ЕТАЖ ЩЕ Е ЗЕЛЕНА СОФИЯ? НА 40-ТИЯ ИЛИ НАД 50-ТИЯ?
24
6
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
БСП, ДПС и ДСБ сега слухтят и си водят записки и другата седмица ще изгрухтят със крадени от гражданите предложения и идеи. *** работа.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази идея може да я предложи само човек който е ненормален или скаран с градоустройството или просто мрази София.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЯВНО ОБЩИНАТА ТРЯБВА ДА ПОСТЪПИ КАТО БЕЖАНЦИТЕ - ДА СА ВЪРНАТ ТАМ ОТДЕ СА ДОШЛИ.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И джамия със 125 метрови минарета! И да пускат Мотърхед.