Спирка от спомените! Опожарената "Вишнева"

Вижте уникални фотоси от мястото на инцидента
19 юли 2017 13:07, Петя Славова
22

Снимка: Виктор Борисов

"Любимата на всички софиянци къщичка на спирка "Вишнева" в столичния квартал "Лозенец", която пострада от пожар тази сутрин, ще възстановим в най-кратки срокове. Звеното за аварийни дейности на Столична община вече започна разчистване и обезопасяване", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Facebook.

Още по темата

Сигналът за пожара е подаден малко след 5:00 ч. тази сутрин. В малката къщичка служителите на градския транспорт са складирали материалите за поддръжка на трамвайните релси.

По време на инцидента няма пострадали, но огънят е засегнал част от покрива и дървената дограма на прозорците. Вече са направени два огледа от пожарната и СДВР.

Версията, по която работят разследващите, е палеж, вследствие от човешка дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля че никой няма да отрече, че комунистите разрушиха втората къщичка за която вече никой не помни
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са уникалните фотоси? Аз видях само няколко посредствени снимки, но нищо уникално.
16
4
 
4
 
! Отговори
Историк преди 6 години
До Анонимен15Всичкото го унищожиха "демократите", а спомените ти ги унищожи деменцията.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви имам УНИКАЛНИТЕ снимки...
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къщичките бяха две и спирките бяха две. Цоциалистите унищожиха всичко, включително и спомените ни
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години доста хора слизаха и се качваха в движение в трамваите минаващи през горичката там. Трамваите бяха с врати, които си седяха отворени и за по-младите си беше удоволствие да слизат или да се качват в движение, най-вече на Вишнева, където трамваите най-много намаляваха скоростта, но това стана чак след като махнаха кондукторите от трамваите.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кат ученик тренирах нещо си в Двореца на пионерите /Семинарията/ и поне два пъти седмично минавах с трамвая покрай тази къщичка. Мисля, че имаше и две спирки в горичката над сегашния площад Журналист (тогава известен като площад Йорданка Чанкова или Йорданка Николова). После махнаха първата, а ако не се лъжа в някъде в 80-те махнаха и тази спирка, но в в къщата живееха хора и поддържаха линията. След 1989-та ги изселиха.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А по времето на соца в къщичката живееха хора. После след 1989-та беше по едно време страшно запустяла. Сега отдавна не съм минавал покрай тази къщичка - работя и живея в Центъра на София и нямам работа там.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През периода 1944-1989 бяха уволнени кантонерите поддържащи трасето между пл.Журналист и Семинарията. Зиме като паднеше сняг трамваите не се движеха през горичката докато не се разчисти
9
3
 
12
 
! Отговори
Shopp - Айнщайн! преди 6 години
***, тутльо мамин-скоро ще свърши построеното от комунистите и ще си ядеш черешките. Спари колкото откраднатото от ремонта на НДК комунистите го построиха и оправиха квартала-трамваи, спирки....
8
6
 
5
 
! Отговори
чикак? преди 6 години
До ИсторикМоже и *** да са я правили (не знам), но поне не е пълна със символика на гордия пролетариат, обединяващ се и трудещ се за благото на НАЙ-РАВНИТЕ. Малко хубави неща са оставили черве(н)ите, нека да запазим лицеприятните от тях. И без това сигурно след година две някой ще направи бърза заменка и ще дигне 120938127391823-метров небостъргач.
7
1
 
6
 
! Отговори
спомени преди 6 години
Линията от пл.Журналист до Семинарията е пусната през 30-те години на миналия век. Няколко години по-късно са построени две къщички по трасето за хора които са поддържали релсовия път. Къщичката на спирка Вишнева е запазена и на няколко пъти е правен основен ремонт. Спомените за къщичките пазят три поколения столичани и помнят, че там имаше спирки. По време на соц-а тези спирки бяха махнати, а след 1995 беше възстановена само едната - спирка Вишнева
6
12
 
5
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Най-вероятно комунисти са я запалили в името на народа.Учудвам се, че не са я взривили.
5
11
 
9
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
До ИсторикНе са я правили комунисти.Правили са я умни хора с вкус.Комунистът е низък, грозен, просстак, без чувство за естетика и без чувство за хумор.Винаги!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше същата къщичка 500м надолу по трамвайното трасе, с/у Летния театър която я разрушиха безславно
3
9
 
18
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Защо ще я възстановявате бе?! Разрушете и това, което е останало от нея! Нали комунисти са я правили?! Някой "демократ" още ли не се е изпърдял по въпроса? Голям пропуск!
2
0
 
12
 
! Отговори
do 2 преди 6 години
Че си въртоглав е ясно, не го показвам публично! За пари и майка си би продал, пък какво остава за една къщичка с история!
1
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Емблематична съборетина